Ванилова орхидея: основните видове и възможности за домашна грижа

Родината на тези красиви лианоподобни растения е ваниловата орхидея - Централна Америка, Мадагаскар, Бахамите и Карибите. За Стария свят ваниловата орхидея е открита от конкистадорите и през 1520 г. заедно с какао е изнесена за Европа. Ваниловите орхидеи имат над сто разновидности.

Описание на растителните видове

Някои от видовете ванилия имат специфичен приятен аромат и произвеждат годни за консумация шушулки, но само няколко се отглеждат за производство на подправки. Най-често срещаните са Vanilla planifolia и Vanilla pompon.

Ванилово цвете и шушулки

Трябва да се прави разлика между ванилия и ванилин. Първият е естествен продукт, получен от растение. Вторият е неговият химически аналог.

Ванилия плосколистна

Този сорт се нарича още ароматна ванилия. Именно тя се култивира най-често за получаване на ванилия, която се използва в хранително-вкусовата промишленост, както и за нуждите на парфюмерията и медицината.

Ванилия плосколистна

Ароматните шушулки растат до 20-25 сантиметра. Самото растение е лоза, която се вие ​​по опора. В природата дължината му може да достигне 35 метра. При изкуственото отглеждане цветето се отрязва на около височината на човешкия растеж - това стимулира цъфтежа. Растение, което няма опора, обикновено цъфти по-зле.

Лозовите листа са разположени по цялата дължина на гъвкавото стъбло. Те са дебели и кожести, тъмнозелени и с продълговато-овална форма. С дълги въздушни корени, растението се придържа към опората.

Интересно! Подложката на ваниловите семена отнема девет месеца. Когато е напълно узрял, той се пука във външния край и семената навлизат във външната среда. Когато шушулката изсъхне, повърхността й е покрита с бели ароматни кристали.

Ванилов помпон Гуадалупе

Отличителна черта на помпоните е по-късите шушулки. Освен това съдържанието на ванилия в тях е по-малко, така че този сорт се отглежда по-рядко. По принцип продуктите, получени от него, се използват в парфюмерията.

Ванилов помпон

Таитянска ванилия

Такава орхидея практически не се отглежда за нуждите на сладкарите. Шушулките от този сорт са много малки, съдържанието на ванилия в тях е малко, но в парфюмните композиции понякога се включва специфична миризма с нотки на тютюн.

Ванилия пъстра

Флористите обичат този сорт заради елегантната му зеленина. Листата на тази ванилия имат светли ивици. Хетерогенният цвят (пъстротата) придава на растението интересен елегантен вид.

Ванилия пъстра

Интересно! Ваниловите шушулки се отстраняват от растението незрели. Те се обработват допълнително по няколко начина, така че да ферментират. Например, той се увива с вълнен плат и ден след ден в условия на висока влажност за определено време, изложени на пряка слънчева светлина.

Понякога това растение се бърка с цветето ванилия антуриум, но това са напълно различни растения.

Грижа за ванилова орхидея у дома

Много градинари са мислили да добавят ванилова орхидея към колекцията си. При спазване на определени условия, ванилия се чувства добре в градски апартамент. За съжаление малко хора успяват да постигнат цъфтеж, но е възможно.

Температура и влажност

В естественото си местообитание орхидеите са топли и влажни.Трябва да се опитате да постигнете същите условия на задържане у дома. Оптималната температура е 28-30 ° C през деня и 4-5 градуса по-ниска през нощта. Дори през зимата температурата в помещението, където се намира растението, не трябва да пада под 23 ° C.

Растението се нуждае от висока влажност. За да направите това, цветето се пръска няколко пъти през деня. Можете да поставите саксията върху палет влажна експандирана глина или да използвате електрически овлажнител. Друго помещение, където расте ваниловата орхидея, трябва да се проветри, тъй като застоялият влажен въздух може да допринесе за развитието на мухъл и гниене.

Млада ванилова орхидея в саксия

Важно! Колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-висока трябва да бъде влажността.

Поливане

Лианата се излива с изключително топла вода при 30-40 ° C. От време на време можете да използвате метода на пръскачката: поливайте растението с душ или лейка с сплитер. Някои производители използват метода на потапяне: спускат саксията с цветя в съд с топла вода, оставят я за 10-15 минути и след това отстраняват саксията и оставят излишната влага да изтече.

Важно! Не трябва да се оставя ванилията да изсъхне, но влагата не трябва да застоява в саксията.

Почва и торене

Това цвете предпочита глинеста почва, рохкава, с доста високо съдържание на органични вещества. Субстратът трябва да "диша", затова се препоръчва да се добавят към него:

  • мъх сфагнум;
  • корени от папрат;
  • торф;
  • малки парчета иглолистна кора;
  • дървени въглища;
  • перлит.

Можете да закупите специална почва за орхидеи и да добавите липсващите съставки към нея. Ванилията, за разлика от другите видове орхидеи, се нуждае от по-наситена почва. На дъното на саксията може да се постави допълнителен дренаж.

Тези орхидеи реагират добре на храненето, но трябва да знаете кога да спрете - прилагайте торове, предназначени за орхидеи, не повече от 1-2 на месец през цялата година, но направете концентрацията два пъти по-слаба от посочената в инструкциите. От време на време можете да храните растението чрез пръскане.

Осветление

Това растение е фотофилно и може да реагира на липсата на слънце от липсата на цъфтеж. Но е изключително важно цветето да не е на пряка слънчева светлина. Ето защо се препоръчва да поставите саксията от южната страна, но засенчването е необходимо в слънчеви дни.

Прехвърляне

Възрастно растение се трансплантира през пролетта веднъж на 2-3 години. Решението за трансплантация се взема, ако корените на цветето са престанали да се побират в саксията. Контейнер за този вид орхидея обикновено се взема с пластмасов с голям брой отвори за вентилация, въпреки че с голям размер на растението е по-добре да се даде предпочитание на глинен съд - той е по-стабилен. Някои хора предпочитат да засаждат тези цветя във висящи кошници, тъй като това позволява на кореновата система да се проветрява по-добре.

Ванилови орхидеи във висящи саксии

В нов контейнер трябва да останат 2-3 см свободно пространство от растението до краищата. Ако по време на трансплантацията някои корени на орхидеите се отчупят, тогава те трябва да бъдат поръсени със смляна канела или натрошени въглища, така че да не се образува гниене.

Важно! От време на време е необходимо да се режат растенията. Оптималната дължина е 2-3 метра. Това позволява на орхидеята да образува странични издънки. Също така, цветето трябва да бъде подкрепено, върху което ще се навие.

Размножаване

В природата ванилията се размножава със семена, но този метод не е подходящ за отглеждане в домашни условия. Семената в шушулките, които се продават в отделите за подправки, са напълно нежизнеспособни.

Много по-лесно е да отглеждате тези цветя чрез резници:

  1. Първо трябва да подготвите контейнера: поставете дренаж на дъното, изсипете почва.
  2. След това се нуждаете от отсечена част от издънката, на която има поне три възли с въздушни корени. Дръжката може да се третира със стимулатор на растежа.
  3. Двете долни листа трябва да бъдат премахнати и въздушните корени трябва да бъдат поставени в субстрата.
  4. Самата тенджера се поставя в найлонов плик и се поставя на сенчесто място.

Орхидея в оранжерията под пакета

Необходимо е редовно да се изважда торбата за вентилация.Почвата трябва да е постоянно влажна. Ако след 4-6 седмици на кълнове се появи нов кълн, тогава орхидеята е пуснала корени. Опаковката може да бъде премахната и в саксията може да се монтира опора, по която растението ще се навие.

Блум

Дори ако всички условия за поддържане на орхидеята са изпълнени и растението расте добре, то ще даде цветя за първи път не по-рано от 3-4 години. Ванилията цъфти със светло жълто-зелени цветя, които постепенно се отварят един след друг, но всеки живее само един ден. През този период растението мирише особено добре.

Доста трудно е да си набавите шушулки у дома. Това изисква ръчно опрашване. След цъфтежа всички стрели се изследват за завързана шушулка и ако я няма, тогава се отрязват.

Цъфтяща ванилия

Не е лесно да се грижите за орхидеята Ванилия, но дори и в покой, лианата, която при желание може да бъде оформена в различни форми с помощта на специални грайфери, ще изглежда много красиво в къщата на перваза на прозореца. Ако е възможно да се постигне цъфтеж, тогава прекрасен аромат, обичан от мнозина, ще бъде добавен към яркостта на зеленината и производителят ще има заслужена причина за гордост. Основното нещо е да не бъркате цветето с антуриум ванилия, защото това е съвсем различно растение и не можете да очаквате характерен пикантен аромат от него.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми