Цвете бегония - видове и популярни сортове

Днес най-често срещаното стайно растение е бегонията, която още през 17 век. открит и описан от монах на име C. Plumier. Тези цветя се предлагат в голямо разнообразие от цветове, форми и размери. По-долу по-подробно за културата.

Как изглежда цветето на бегония: характеристики на растенията

Бегонията е род растения с над 1600 различни вида. В зависимост от вида може да расте под формата на трева, храст или храст джудже

Описание

Кореновата система е разделена на три вида: разклонена, влакнеста и грудкова.

За ваша информация! Бегониите с грудкова коренова система, за разлика от други видове, растат добре както на закрито, така и в градината.

Листата са асиметрични, те са цели и разчленени, с назъбени и вълнообразни ръбове.

Цъфтеж на представител на домашната флора

При растенията от рода Begonia горната част на листа може да бъде монотонно зелено или други цветове с различни петна, удари, шарки. Долната част има нюанси на червено, кафяво и тъмно лилаво. Стъблата и листата на много видове са покрити с фини люспи.

Съцветията варират от малки до големи. Те имат голямо разнообразие от цветове: бяло, розово, жълто, оранжево, червено, с кант по краищата на венчелистчетата. След опрашването се образуват плодове под формата на триъгълна кутия със семена вътре.

Обикновено цъфти през лятно-есенния период, но при закрити условия цъфтежът продължава до декември.

Грижа за цветя

Грижата за бегонии у дома е лесна и проста. Доброто осветление и липсата на пряка слънчева светлина са важни за това растение. Най-удобната температура за цвете е 18 ° C.

Кацане

По-добре е да се засажда през пролетта, в края на март. Засаждането на открито се извършва в края на март, за да не замръзне растението. За този вид се препоръчва да се избират по-големи саксии. Една трета от тях трябва да бъдат запълнени с дренажен слой от експандирана глина, въглища или черупки.

Почвата

Най-добре е да се използва леко кисела почва (рН = 5,5-6,5), състояща се от торф, листни и дернисти земи и едър речен пясък.

Забележка! За да увеличите киселинността на почвата, добавете калцинирана почва от иглолистни дървета.

Поливане

Бегонията е тропическо растение, така че е необходимо да се осигури достатъчна влажност на въздуха в помещенията (60-70%), за да се предотврати изсъхването на листата. Поливането се препоръчва, когато горният слой на земята изсъхне на дълбочина 1-2 см. През лятото растението се нуждае от по-често и обилно поливане. Преди това водата се защитава за един ден.

Размножаване

Размножаването се извършва по четири начина.

 • Семена. Трябва да покълнете семена в края на януари, като ги разнесете на повърхността на земята, без да ги поръсвате. Саксията със семена се поставя в топла, добре осветена стая, можете да я поставите под лампа и да покриете с фолио. След появата на четири листа се прави кирка. Два месеца след засяването на семената разсадът се трансплантира в отделни саксии.
 • Резници. Този метод се препоръчва да се размножава в началото на лятото. Клончетата с 3-4 листа се отрязват от храста и се поставят в съд с вода, докато се появят корените. Това ще се случи след около месец. Можете също така веднага да засадите резниците в земята и да навлажнете почвата, когато изсъхне с 1 см.
 • Чрез разделяне на грудката. Този метод се размножава през пролетта. Растението се изважда от земята и грудката се разделя на няколко части. Всеки раздел трябва да има корени.Грудките се засаждат в отделни саксии.
 • Лист. За размножаване са подходящи както цели листа, така и части от тях. Върху тях се изрязват основните вени и се поставят в калцинираната почва. Поливайте чаршафите през палета.

Вечно цъфтяща бегония и нейните видове

Вечният цъфтеж достига височина около половин метър. Цветът и размерът на листата се различават в зависимост от сорта. Съцветията на този вид обикновено са малки, срещат се с двуцветни венчелистчета.

Групата Begonia Semperflorens включва голям брой сортове, които цъфтят независимо от метеорологичните условия през лятото.

Най-известните сортове:

 • Коктейлът е нисък храст с тухлено оцветени листа и специфични за културата цветя;
 • Посланикът е растение със зелени листа, тънка граница на червен цвят, цветята могат да бъдат с различни нюанси. Червената бегония от този сорт е в голямо търсене;
 • Бебешко крило - вид с бронзови листа и цветя от различни нюанси;
 • Бикола е нисък храст, с размер само 13 см. Листата са зелени. Цветята са бели с розов ръб;
 • Алба е висок, разстилащ се храст с височина 40 см. Листните плочи са зелени, цветята са големи, бели.

Кралска бегония: видове, сортове

Бегония Рекс е хибриден вид на декоративно растение. Разликите на този сорт са доста големи листа и малки цветя (до 1 см в диаметър).

Най-популярните сортове бегония рекс:

Кралска бегония

 • Ескарготът е подобно на храст растение с височина до 30 см и диаметър 45 см. Листата са усукани на спирала, те са светлозелени с тъмен ръб, покрити с вили;
 • Mini Merry Christmas е най-пъстрият сорт, с размери приблизително 30 см. Листа с кадифена повърхност и големи жилки. Боядисани в средата и по краищата в тъмнокафяв, меден цвят, превръщайки се в бордо червено със светлозелени петна;
 • Dollar Down - храст с размер 25-30 см. Листата от този сорт са тъмночервени, черешови, тъмни по краищата, имат форма на ветрило;
 • Dark Mambo е растение с тъмни, почти черни спираловидни листа;
 • Грифонът е цвете с размер 40 см. Листните плочи са предимно бели със зелени жилки.

Червенолистна бегония (фиста)

Фиста достига височина 35-40 см. Стъблата на този вид са къси и месести, което го отличава от останалите сортове на цветето. Листата на това растение са лъскави отгоре, зелени отгоре и бордо отдолу. Венчелистчетата са малки розови.

Червенолист

Метална бегония (метална)

На височина металът може да достигне почти метър. Листните плочи са с форма на сърце, дълги 10-15 см и широки 6 см. Те са боядисани в зелено с метален блясък. Метален цъфти от пролетта до есента с малки цветя от бели или розови тонове.

Metallica

тигър

Тигровата бегония или Bauer е малък храст, достигащ височина 30 см. Растението от този вид получи името си от листната плоча. Те са малки с неравномерно петнист червен или зелен цвят. Цъфти обикновено през зимата. По време на цъфтежа се появяват малки бели цветчета.

тигър

Elatior

Elatior е малък храст, достигащ 25-40 см височина. Листовките са плътни, приблизително 8 см дълги, във формата на асиметрично сърце с назъбени ръбове. Има два вида цветя Elatior: прости и двойни. Те образуват съцветия под формата на каскада.

Elatior

Най-често срещаните сортове Elatiore са:

 • Баладин. Различава се с великолепието на цъфтежа. По време на това на един храст се появяват до 70 парчета. цветя;
 • Бегония Борияс. Основната характеристика е дълъг цъфтеж.

Ампельная

Основната разлика между ампелните видове и другите сортове е грудковата коренова система. Растението достига височина около половин метър. Листните плочи са големи, дълги 10-15 см. Цъфти с ярко жълти, оранжеви или червени цветя, които могат да бъдат прости или с ресни тип.

Ампельная

Забележка! Най-известните сортове са гарвани, марморат и шардоне.

Коралина

Кораловата бегония е висок храст, достигащ до 2 м височина в оранжерийната градина, а в закрити условия ще бъде малко по-малък. Коралиновите листа са дълги 20 см, широки до 7 см. Оцветени неравномерно, са разпръснати в бяло. По време на цъфтежа се появяват ярки цветя в бели, оранжеви, розови или червени нюанси.

Корал

Яка

Яката бегония е средно растение с размери 60 см. Листните плочи на този вид са големи (половин метър в диаметър), светлозелени ресни по краищата. Цъфтежът се случва през зимата. Нежните малки цветя образуват ажурна яркорозова китица.

Яка

Тери розово

Тери бегония е малък храст. Листата на този сорт са зелено назъбени по краищата. Цъфтежът настъпва в края на пролетта - началото на лятото. Съцветията наподобяват малки рози по форма. Краищата на венчелистчетата са ресни, поради което сортът е получил името си.

Тери розово

Други популярни сортове

Следните сортове са в голямо търсене сред цветарите.

 • Бегония Клеопатра. Растение от този вид обикновено достига не повече от 30 см височина. Листата му наподобяват кленови листа. Те са зелени и бордо. Клеопатра цъфти през януари. Съцветията са бяло-розови.
 • Бегония Мейсън. Това е листен сорт с височина приблизително 30 см. Листата достигат 20 см дължина. Цветовете са средно едри, бежови.
 • Фуксия. Достига височина от 1 м. Листата са лъскаво зелени. Цветята са боядисани в ярки червени нюанси.
 • Bouton de Rose е едроцветен сорт. Венчелистчетата с нежен розов цвят са събрани в огромни двойни съцветия (18 см в диаметър), наподобяващи роза.
 • Begonia Gloire de Lorrain е зимно цъфтящ вид. Растението е малко с лъскави листа. Венчелистчетата са розови.
 • Begonia hogweed
 • Едролистен сорт. Листата достигат 25 см. По форма те наподобяват листна плоча на хогвеид, поради което растението е получило името си.
 • Бестонията с рицина е декоративно-широколистен вид, достигащ повече от 1 м височина. По време на цъфтежа се появяват нежни розови съцветия.
 • Грандифлора е вид с грудкова коренова система. Височината на растението зависи от сорта. Размерът варира между 20 и 80 см. Популярността на сорта грандифлора: Оранжев (нисък храст 25-30 см, тъмнозелени лъскави листни плочи се събират в розетка, цветята достигат диаметър 10-15 см); Розата е малко растение с големи, подобни на рози, плътни розови цветя; Жълто - храст от 20-25 см, сортът Жълт се характеризира с плътни цветя с лимонов цвят с диаметър 10-12 см.
 • Макулатура или петниста бегония. Расте под формата на храст с големи петнисти листа с дължина 10-15 см. По време на цъфтежа съцветията образуват висящи гроздове от бели и розови цветя.
 • Черен принц. Листата на този сорт са оцветени в много тъмен, близък до черния цвят. Повърхността на листа наподобява кадифе.
 • Fimbriat. Растение с ресни с голямо разнообразие от цветове: розово, червено, бяло, оранжево. Особено впечатляващо изглежда жълтата бегония от този сорт.
 • Осветление. Този сорт се характеризира с дълги издънки до 0,8 м. Цветята за осветяване са големи, до 12 см в диаметър.
 • Карнавал. Голям цветен сорт с височина 30-35 см. Цветове с форма на камелия, гъсто двойни.
 • Drega е caudex бегония.

Забележка! Съществуват и много повече сортове и видове, например Nona, Nha Trang, Pendula, Begonia Bellekonia и др. Разнообразието от рода Begonia позволява на всеки растениевъд да избере екземпляр, който ще му хареса. Това грациозно растение ще украси всяка стая със своите ярки цветове.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми