Домашно портокалово дърво - портокал Вашингтон Пъп

Доста лесно е да отгледате портокалово дърво у дома, отнема само време, малко усилия и желание. Вечнозелено растение перфектно се адаптира в апартамент или къща. Силната, тъмнозелена зеленина и живите оранжеви плодове могат да разкрасят интериора на всяка стая.

Често срещани сортове

Портокалът принадлежи към вида цитрусови плодове от семейство Рутови. Сортовете портокалови дървета се класифицират според степента на узряване на плодовете, вкуса, формата, размера и цвета на кожата и пулпата. Най-често срещаните сортове портокали са:

  • оранжев Вашингтон Пъп;
  • Gamlin;
  • Салустиана;
  • Верна;
  • Водени късно;
  • Кара-Кара;
  • Навелина.

За ваша информация! Също така има около 80 хибрида портокал с други плодове.

Домашно отгледано портокалово дърво

Лечебни свойства

Разграничете полезните свойства на портокаловото дърво и плодовете му поотделно, въпреки че те не си противоречат, а по-скоро допълват.

Дървото има силен ствол, дебела кора и обилна корона. Плътните кожести листа са пълни с етерични масла. Благодарение на това те пречистват въздуха в стаята, придават фин деликатен аромат. Фитонцидите, които дървото излъчва в околната среда, са способни да унищожат патогенните бактерии и да подобрят съня. Ето защо отглеждането на портокалово дърво у дома е профилактика на настинки и вирусни заболявания за цялото семейство.

Плодовете на растението имат много полезни вещества, които са способни не само за превантивни мерки, но и за лечение на различни заболявания. Най-важният компонент на портокала е витамин С, малко по-малко витамини от групи А, В, Е. Също така плодовете съдържат минерали, захари, пектини, етерични масла и лимонена киселина.

Забележка! Тъй като портокалите са силен алерген, те трябва да се използват с повишено внимание от хора, склонни към алергии. За бременни и кърмещи жени, хора с язва на стомаха или червата, най-добре е да премахнете плодовете от диетата. Също така, като се вземат предпазни мерки, портокалите трябва да се консумират от хора с диабет, тъй като плодовете съдържат голямо количество захар.

Сочни портокалови плодове, обичани от мнозина

Как портокал се настани у дома

Първото описание на портокаловите дървета се намира в Китай, датирано от около 2500 г. пр. Н. Е. По време на Ренесанса това растение се появява за първи път в Европа и бързо печели популярност. Широко разпространената мода за този цитрусов плод доведе до изобретяването на оранжерии - покрити, изцяло или частично стъклени помещения, предназначени за отглеждане на портокалови дървета.

Не всички обаче, които искаха да отглеждат портокали, имаха възможност да построят сграда от скъпи материали. Тогава се опитаха да покълнат портокал у дома. Освен това този метод е идеален за жители на северноевропейски страни, например Англия и Швеция. Оттогава се отглеждат няколко сорта портокалови дървета, които успешно растат и дават плодове в затворени, слабо осветени помещения. Също така тези сортове са надарени с повишена устойчивост на замръзване и стрес.

Забележка! Сортът портокал Вашингтон е отгледан в средата на 18 век.и е най-популярният сред цветарите любители. Расте на височина не повече от 120 cm.

Грижа за портокалово дърво у дома:

За да може растението да процъфтява в условия, които се различават от природните условия, трябва да се спазват основните правила. Те ще ви позволят да доближите растението възможно най-близо до родната му среда.

Температура

За успешното развитие на портокала, както и равномерния растеж на леторастите и листата, е необходимо температурата да се поддържа не по-ниска от 16 ° С и не по-висока от 28 ° С. За да цъфти домашен портокал и да се появяват плодни яйчници, през вегетационния период е необходимо да се поддържа температура не по-висока от 17 ° C. Като правило това време настъпва в началото - средата на пролетта. През зимния период на почивка растението е комфортно при температура 12-14 ° C.

Важно! Ако стайната температура надвишава тези цифри, тогава е по-добре да изнесете портокала на затворен балкон, килер или друга подходяща стая.

Осветление

Портокаловото дърво се нуждае от много светлина. Не напразно го наричат ​​просто „слънчев плод“. Най-добре би било да инсталирате саксията близо до прозорец с изток или запад. В този случай портокалът ще получи необходимата дифузна светлина.

Ако не е възможно да инсталирате инсталацията от източната или западната страна, тогава можете да използвате южния или северния прозорец, но спазвайте допълнителни мерки. Директната слънчева светлина може да причини изгаряния на дървото, така че светлината трябва да бъде засенчена и разсеяна. От северната страна, от друга страна, може да се наложи допълнително осветление.

Поливане и пръскане

Влажността на въздуха и почвата е важен фактор при отглеждането на портокалово дърво. Orange обича врага, но умерено. Не трябва да се допуска преливане на растението, тъй като корените в застояла вода могат да изгният или да претърпят гъбична атака. В горещо време растението се нуждае от поливане с утаена вода веднъж на ден. През останалото време 2-3 пъти седмично, когато горният слой на почвата изсъхне.

Важно! Влажността на въздуха до растението трябва да бъде най-малко 40%, така че периодично трябва да пръскате вода около портокала с пулверизатор.

За растението трябва да се поддържа достатъчна влага

Грундиране

Почвата за портокаловото дърво може да се приготви сама. Готови могат да бъдат закупени в магазини за цветя или градини. За да подготвите почвата със собствените си ръце, трябва да вземете 1 част торф, 1 част речен пясък и 2 части плодородна почва. Преди да засадите растение, земята трябва да бъде подготвена, т.е. термично обработена. За това се използват или високи, или ниски температури. Печенето или аварийното замразяване на почвата помага за унищожаване на бактерии и ларви на вредители от насекоми.

Важно! След термична обработка е необходимо да се изчака, докато почвата достигне стайна температура, за да се избегне попарване или измръзване на кореновата система.

Подхранване

Трябва да подхранвате и оплождате растението поне веднъж на 15-20 дни. За да може портокалът в помещението да се развива по-добре, да отглежда нови издънки, да образува пъпки и плодове, той трябва да бъде оплоден с минерали и органични торове. Подходящи са сложни препарати, например фитоспорин, изгнили растения, пепел, заспало кафе или чай.

Зимни грижи

Поддържането на портокаловото дърво в покой се свежда до намаляване на поливането и поставяне на растението в по-хладна зона. В този случай трябва да осигурите на растението достатъчно осветление. Трябва да се помни, че портокалът реагира рязко на промяна на обстановката, поради което трябва да се движи внимателно, като се избягва силна разлика в условията на задържане.

Блум

Оранжевите цветя са бели или бледорозови на цвят. Те имат дълги, тесни венчелистчета, в центъра, изразени тичинки и плодник. Образуването на пъпки започва в началото на пролетта. Цветето може да продължи 3-4 седмици в неотворено състояние. След това се отваря за няколко дни и може да образува плодова яйчница.

Портокалов цвят

За да може портокаловото дърво да даде плод, тогава по време на вегетацията трябва да се грижите повече за растението. В допълнение към навременното поливане и овлажняване на въздуха, портокалът трябва да има подходяща температура от 17 ° C и засилено хранене с хранителни вещества.

Подрязване на портокалово дърво

Правилното формиране на короната на портокалово дърво е ключът към сладките и сочни плодове в бъдеще. Портокалът расте доста бързо, те започват да оформят дървото от момента, в който то достигне височина от 0,25 м. Подрязването и прищипването на леторастите се извършва в момента, когато растението преминава от периода на покой в ​​режим на активен растеж.

При резитба за първи път трябва да останат само 3-4 странични клона. При следващата резитба се оставят по два издънки на всеки от клоните. Те ще започнат да произвеждат клони, които ще дават плодове в бъдеще. При последваща резитба остава да се следи формата на дървото и своевременно да се актуализират клоните.

Растението започва да цъфти не по-рано от пет години след засаждането. Но на младо растение не трябва да остават повече от пет пъпки. Млад портокал може да няма сили да отгледа напълно плодове.

Схема за подрязване на цитрусови растения

Важно! При резитбата е необходимо да се използва само стерилен и остър инструмент и да се обработят местата на среза с градинска смола, за да се избегне инфекция.

Размножаване

Портокалово дърво у дома може да се размножава:

  • покълване на семена;
  • вкореняване на резници;
  • присаждане на друго цитрусово растение.

Най-често срещаният начин за отглеждане на портокал е чрез покълване на семена. Този метод отнема по-малко време и изисква минимални разходи. Като посадъчен материал можете да вземете семе от зрял портокал, да го изплакнете обилно, да го накиснете за 24 часа и да го засадите в земята. Костта се задълбочава с около 1 см, полива се обилно, покрива се с прозрачна капачка и се поставя на сенчесто място. След около 3-4 седмици ще се появят първите издънки.

Забележка! Вкореняването на резници и присаждането на друго растение са сложни процеси, които с шанс за успех могат да бъдат извършени само от специалисти.

Прехвърляне

За правилен растеж и развитие портокалът трябва да се трансплантира в по-големи контейнери ежегодно. Диаметърът на саксията трябва да се увеличава всеки път с 2-3 см. Оптималното време за трансплантация на портокал е ранната пролет. По това време той отделя сок, който може да укрепи всички части. За правилната трансплантация на растението, за да не се навреди, е необходимо внимателно да се премести дървото в нова саксия заедно със земната бучка, в която се намират корените.

Възможни проблеми при отглеждането на портокалово дърво

Портокаловото дърво е достатъчно мрачно. При най-малкото нарушение на удобното съдържание външният вид на короната ще се промени. Портокалът може да отдели образувалите се пъпки или листа. Също така, листата могат да побледнеят или да започнат да изсъхват по краищата. Това може да е симптом или на неправилно поливане и прекомерна слънчева светлина, или на гъбична инфекция. Освен това вредителите от насекоми могат да причинят непоправима вреда на растението.

Можете да премахнете гъбичното заболяване, като отрежете засегнатите части на дървото и след това го обработите с дезинфектант. Листни въшки, червеи, паякови акари и други вредители се унищожават с разтвор на сапун за пране или инсектициди. Повредената коренова система трябва да се третира с усилено торене с минерални и органични вещества.

Дори начинаещите производители могат да отглеждат портокалово дърво у дома. Достатъчно е да следвате инструкциите и след няколко години ще можете да се насладите на сладките, сочни плодове на дърво, поникващо със собствените ви ръце.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми