Бегония - домашни грижи, отглеждане

Цветето бегония е отлично домашно растение за цъфтящи и широколистни декоративни сортове. Внимателното внимание към растението и правилната грижа ще осигурят на собственика невероятен естетически резултат: обилен цъфтеж и листа с невероятни цветове. Растението е идеално за перваза на прозореца или балкона.

Как изглежда бегонията, към кое семейство принадлежи?

Бегония (международно име - Begonia) е род растения от семейство Бегония. За първи път бегониите са открити и описани през 17 век. по време на експедиция до Антилите, организирана от Мишел Бегон, френски официален и морски офицер, на когото цветето получи името си.

Естественото местообитание на бегониите включва планински райони (до 4000 м надморска височина), както и тропически гори и субтропични райони на Индия, Африка и Америка. Именно Африка се счита за истинската родина на растението.

Има няколко класификации на бегониите. За отглеждане на закрито е удобно да се използва разделението на две големи групи:

 • цъфтящи сортове - с многобройни ярки цветя;
 • декоративни широколистни сортове - с причудливо оцветени листа, срещу които малките цветчета на растението просто се губят.

Сред популярните сортове декоративна цъфтяща бегония са следните:

 • Вечен цъфтеж;
 • хибриден Elatior;
 • Ампельная.

Най-често срещаните декоративни широколистни сортове включват:

 • Royal (известен още като Rex);
 • Metallica;
 • Тигър;
 • Клеопатра;
 • Корал.

Бегонията е не само външно привлекателна, но и полезно стайно растение. Поради фитонцидната си активност листата му подобряват въздуха в помещенията, като го почистват от токсини и прах.

Допълнителна информация: поради високата си декоративност днес са отгледани хиляди хибридни форми и сортове бегонии.

Бегония: домашни грижи

Бегонията изисква постоянство и се проявява във всичко. За нея трябва да изберете конкретно място в апартамента и да се опитате да не пренареждате саксията. За цвете най-добрият вариант би бил западният или източният прозорец - за декоративни цъфтящи сортове, които обичат добро осветление, ще има достатъчно светлина, докато рискът от изгаряния е сведен до минимум.

Оптималната температура за растението е 18-22 ° C. Нежелателно е температурата на околната среда да падне под 13 градуса. Леко повишаване на температурата през лятото ще бъде лесно за бегонията да оцелее.

През топлия сезон растението изисква обилно и често поливане. Режимът на поливане зависи от скоростта на изсъхване на горния слой на почвата в саксията: просто трябва да следите колко бързо почвата изсъхва и да зададете интервала. Общо правило за цъфтящите растения е да не препълвате саксията или да оставяте излишната вода в тигана.

Тъй като бегонията е тропическо растение, тя обича висока влажност. Не се препоръчва обаче пръскането на листата, в противен случай върху тях ще се появят тъмни петна, което ще повлияе на декоративния ефект. За да се повиши нивото на влага, саксията трябва да се държи в по-голям палет с влажна експандирана глина.

Забележка! По време на отоплителния сезон радиаторите изсушават въздуха особено силно.

По-добре е да вземете малка саксия за бегония - ще бъде по-трудно да запълните растението. Почвената смес можете да закупите или приготвите сами:

 • листна земя - две части;
 • пясък - 1 част;
 • торф - 1 част;
 • хумус - 1 част.

Дренажният материал трябва да заема поне една трета от обема на саксията. Можете да поставите слой въглен, за да предотвратите гниене.

Времето за хранене идва, когато започне пъпкуването. По-добре е да използвате течен тор: за цъфтящи сортове - калиев фосфор, за декоративно широколистни - азот. Достатъчно е да се въвежда тор веднъж на две седмици.

Особености на грижите през зимата, период на покой

За да разберете как да се грижите за бегонията през зимата, трябва да знаете точно нейното разнообразие. Вечнозелените видове почти не се нуждаят от почивка - цъфтят целогодишно, откъдето идва и името им. Клубенестите сортове, напротив, се нуждаят от почивка и то дълга. Това се отразява на поливането: намалява се и ако това са грудкови сортове, тогава те спират изцяло.

Клубенестите бегонии се поставят на сянка през зимата с температури около 15 ° C. В края на есента надземната част на клубена трябва да отмине. Ако това не се случи, растението трябва да бъде подрязано. Грудка, която не е отпочинала, може да не цъфти през пролетта.

Кога и как цъфти

При широколистните видове и хибридите основната красота се крие в листата. В тях се появяват цветя, но те са малки и често се губят на фона на листни плочи с причудливи форми и цветове.

В цъфтящите сортове, напротив, цветята се отличават с разнообразие:

 • вечно цъфтяща бегония (около 600 сорта) - три или четири венчелистчета на гладко или двойно цвете от бели, розови, червени нюанси;
 • Elatior хибриди (с най-обилния цъфтеж) - цветята в съцветия са двойни или гофрирани, кремави, жълтеникави, розови;
 • ампелни, или лиана (подходящи за балкони и тераси) - прости, полу-двойни, двойни и двойни цветя от почти всякакъв нюанс.

При декоративните цъфтящи видове вегетационният период започва от около средата на март, а през юни можете да очаквате появата на цвят. Има изключения - вечно цъфтящата бегония може да цъфти почти без спиране, а Elatior цъфти през зимните месеци (този хибрид се нарича зимна бегония).

При широколистните сортове цъфтежът протича по различни начини. Тигър и Клеопатра цъфтят през зимните месеци, Metallica и Royal дават цветя от юни до септември, Ampelnaya има дълъг цъфтеж - от май до октомври, Coral може да цъфти през цялата година.

Важно! По време на периода на цъфтеж трябва да помогнете на цветето и да оплодите своевременно.

Пресаждане и резитба

Грижата за бегония у дома след покупката започва с трансплантация. Освен това се трансплантират млади растения, които развиват коренова система и нови култури. По-старите растения обикновено не се трансплантират. През целия си живот растението може да преживее няколко трансплантации.

Бусовите сортове бегонии се изрязват: такива растения приличат на храст с множество странични издънки. Популярен представител на храстовата бегония е Корал. Не е обичайно да се режат ампелни сортове - те често се прищипват, а грудковите сортове се подрязват преди периода на покой, ако самото растение не е изхвърлило земната част.

Подрязването се извършва за следните цели:

 • образуване на корона;
 • стимулиране на растежа;
 • подобрен цъфтеж;
 • отстраняване на стари стъбла и изсушени листа (санитарна резитба).

Разрезът се прави над горния бъбрек. При необходимост могат да се направят няколко подстригвания през цялата година.

Как се размножава Бегония

В арсенала на производителите на цветя има няколко възможности за размножаване на бегонии, в зависимост от вида и техния собствен опит в размножаването.

Семена

Почвената смес трябва да се състои от торф, хумус и речен пясък. Почвата се поставя в кутия и се уплътнява. Сеитбата се извършва повърхностно, не можете да поръсите семена. Покрийте контейнера с филм отгоре. Трябва да пръскате семената всеки ден, докато кондензатът трябва да се отстранява своевременно: той не трябва да попада върху разсад. Температурата трябва да бъде 20-23 градуса по Целзий.

Около 10-12 дни семената ще започнат да покълват.Разсадът може да започне да се отваря за няколко часа на ден. Когато разсадът най-накрая се адаптира, филмът може да бъде напълно отстранен. С появата на оформени листа се прави пикировка (междинна трансплантация) за получаване на странични корени и след това младите растения се засаждат в отделни малки контейнери.

Разделяне на коренища

По този начин се размножават възрастни екземпляри от широколистни видове, които са се развили добре. Цветето се изважда от саксията, грудката (корените с бучка пръст) се нарязва с остър нож на две или повече части. Всеки лоб трябва да има корени и поне един летораст или пъпки. Местата на разфасовките трябва да изсъхнат, след което всяка част се засажда в отделна саксия.

Резници

Стъблото трябва да има 3-4 листа. Поставя се във вода за вкореняване, което ще отнеме до 4 седмици. Някои производители предпочитат незабавно да поставят резниците в земята. Саксиите се поставят на осветени места, но без пряк достъп до слънцето.

Разделяне на листа

По този начин е удобно да се отглеждат широколистни сортове с техните големи, плътни листни плочи. Можете да вземете целия лист или да го разделите на части. Листът се поставя върху мокър пясък, поливането се извършва през палета. Вкореняването ще отнеме до 8 седмици.

Забележка:

новите насаждения е най-добре да се правят през пролетта.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

По време на периоди на стрес бегонията може да отделя пъпки и листа. Това се случва след трудно зимуване или първата трансплантация. Когато растението се възстанови, то отново ще набере сила.

Бледността на листата се появява, когато почвата е изчерпана. Растението може да бъде реанимирано чрез пресаждането му в прясно обогатена почва, а също така да помогне при храненето.

Увисналите листа показват излишък от вода, а изсъхналите върхове, напротив, показват липса на такава. Цветето умира от неправилно поливане.

Ако отпаднат само долните листа на растението, това може да е естествен процес на увяхване, особено ако листата са добре развити. Ако това се случи на цялото растение, трябва да проверите правилната грижа за стайната бегония.

Цветето може да зарази болести и вредители. Сред най-често срещаните: листни въшки и акари - можете да се отървете от тях с помощта на градинска химия. Но нематодните червеи са по-сложен проблем. Те оставят характерни украсени следи по листата и е почти невъзможно да се отървете от тях. Растението ще бъде трудно да се спаси.

Признаци

Бегонията се счита за символ на материалното благосъстояние, тя излъчва положителна енергия и допринася за личния успех. Казват, че тя помага на хората от творчески професии в раждането на нови идеи.

Вътрешната бегония е отличен избор както за начинаещи, така и за опитни цветари. Тя е обичана заради огромния брой великолепни декоративни сортове и хибриди за дома. Ако знаете как да засаждате и да се грижите за бегонии и го правите правилно, резултатът няма да закъснее.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми