Аквилегия - отглеждане от семена

Един от най-популярните видове градински трайни насаждения е аквилегията. В домашните парцели растат голям брой хибридни сортове, които ги украсяват от май до септември. Опитните градинари смятат, че аквилегията със семена е най-надеждният начин за размножаване на растенията.

Това ще бъде обсъдено по-долу в статията, както и какво да се прави с аквилегия след цъфтежа.

Аквилегия ще украси всяка цветна градина

Аквилегия: отглеждане от семена

Семенният материал дава максимални нива на покълване само през първата година след прибиране на реколтата. През следващите 365 дни нивото пада и до третата година на съхранение то напълно отшумява. Когато купувате семена в специализирани магазини, трябва да обърнете внимание на датата на опаковане, тъй като старият посадъчен материал практически няма шансове.

Кога да засаждате разсад

Експертите казват, че най-доброто време за работа по засаждане е март-април, но трябва да вземете предвид спецификата на региона:

 • Средната лента, включително Московска област, е средата и края на март;
 • Южна Русия - края на февруари или началото на март;
 • Поволжието - края на март;
 • Урал, Сибир, Ленинградска област - средата или края на април.

Важно! Засаждането със семена от аквилегия трябва да се извършва в съответствие с температурния режим. В случай на продължително студено време сеитбата не се препоръчва - по-голямата част от посадъчния материал ще умре.

Засаждане на семена

Инструкции стъпка по стъпка за отглеждане на разсад у дома:

 1. На дъното на контейнера се полага дренажен слой до 1,5 см.
 2. Контейнерът се пълни със специална почва. Трябва да има разстояние от 0,5-1 см до ръба на контейнера.
 3. Земята се навлажнява с топла предварително утаена вода.
 4. Семената се засяват равномерно, между тях се спазва разстояние от 1 см.
 5. Отгоре те са покрити с 5 мм почвен слой.
 6. На второ място се полива от спрей бутилка.
 7. Контейнерът е покрит с найлоново фолио, за да се създаде парников ефект.

Важно! По-нататъшното отглеждане от семена зависи от извършената стратификация - поддържане при определени температурни показатели.

Мини оранжерия за разсад

Условия за отглеждане на аквилегия от семена

Посадъчният материал се поддържа при висока влажност и ниска температура. Процесът повтаря това, което се случва в естествени условия със семената. Стратификацията е необходима поради слабата им кълняемост за силни и здрави разсад.

Важно! Ако откажете да извършите тази процедура, тогава има риск да няма нищо, което да поникне. Общата продължителност на стратификацията отнема от 4 до 5 седмици, температурният режим е от 1 ° С до −4 ° С. Градинарите предпочитат да изпращат подготвени контейнери в хладилника.

Има 3 опции за стратификация:

 • памучни тампони. Семената се увиват в леко навлажнен диск, поставят се в найлонов плик и се изпращат в хладилника;
 • мокър пясък. Семената се смесват с калциниран речен пясък, увиват се във фолио и се охлаждат;
 • след сеитба. Семената се засаждат в контейнер със земя, покриват се с капак и се поставят в хладилника. Този метод се счита за най-добрия, тъй като в края на срока не е необходимо семето да се сее, достатъчно е да преместите купата в по-топла стая.

След 1 месец обработка детайлът се изважда, осигуряват се нормално осветление, необходимите влага и температурни условия.Ако покълването е настъпило по-рано от очакваното, контейнерът се изважда от хладилника и се изпраща на топло и светло място.

Засаждане на разсад на открито

Градинарите съветват да не бързате да засаждате млади растения директно в почвата. По-добре е да изчакате, докато въздухът се затопли до 15 ° C. Преди работа по засаждане, проверете прогнозата за времето и се уверете, че замръзването не се връща.

По-добре е да не бързате със засаждането на разсад

Кога и как да засаждате разсад на открито

Aquilegia (разсад) изисква пресаждане на постоянно място по определена схема:

 1. 2 часа преди процедурата растенията се поливат обилно.
 2. Дупките се правят в предварително избрана зона. Размерът им трябва да е малко по-голям от контейнера, в който са отглеждани разсад.
 3. Разстоянието между дупките трябва да бъде от 20 до 30 см. Ако се засаждат високи сортове, разстоянието се увеличава до 40 см.
 4. Разсадът се трансплантира по метода на претоварване, като се запазва земната буца върху корените.
 5. Не е необходимо растенията да се погребват в земята, те трябва да са на същото ниво като в контейнерите.
 6. Кладенците са покрити със субстрат, земята около растението е спретнато уплътнена.
 7. Извършва се поливане и мулчиране.

Грижа за растенията в почвата

От какви дейности се състои грижата:

 • своевременно разрохкване на земята и премахване на плевели;
 • подхранване;
 • умерена влажност на почвата;
 • завързване на високи растения с канап за дървени колчета.

Забележка! С растежа на кореновата система и появата на отделните й части на повърхността е необходимо да ги покриете със земя или изгнил тор.

Засаждане и грижи за аквилегия в Сибир

Как да отглеждаме аквилегия от семена в сибирски климат? След стандартните процедури за засаждане на семена за разсад и тяхното развитие, храстите се засаждат в открита почва само през първия месец на летния сезон. Цъфтежът на растенията трябва да се очаква през втората година след засаждането. Пълното развитие се наблюдава на 3-та година от живота. Грижите за растенията зависят от сезона.

 • Пролет. Мястото се почиства от остатъци от растителност, почвата се разхлабва внимателно около цветето, добавя се хумус, прилагат се сложни торове и се полива редовно.
 • Лято. Не трябва да се оставя земята да изсъхне. Обилното поливане е от съществено значение през горещите месеци. Освен това плевелите редовно се отстраняват, пясъкът около цветята се разхлабва и избледнелите цветни стъбла се отстраняват. Ако това не бъде направено, узрелите семена ще бъдат разпръснати по лехите и бързо ще поникнат. Подхранването се извършва два пъти за сезона: инфузия на лопен (1 литър на 10 литра вода) или смес от суперфосфат (50 g), калиева сол (15 g), урея (25 g).
 • Есен. Извършва се оглед на водосборния басейн, засегнатите екземпляри се изкопават. Засаждат се млади храсти, за да имат време да пуснат корени преди първото застудяване. В същото време можете да извършвате зимно размножаване на аквилегия чрез семена в подготвени лехи.
 • Зима. Подготовката за зимата изисква специално внимание. Всички растения се изследват, тъй като някои от тях могат да пуснат корени през сезона и да се появят на повърхността. За да се избегне замръзване на храстите, е необходимо да се покрият с торф и хумус. Това ще помогне не само да защити аквилегията, но и да я храни допълнително.

Важно! За Новосибирск и региона е по-добре да изберете сортове, устойчиви на замръзване. Подходящ е обикновен каптаж от всякакъв нюанс: от червено до тъмно синьо, махрово или сибирска аквилегия.

Сибирската аквилегия е просто отгледана за суров климат

Размножаване на аквилегия

Цветето може да се размножава по три начина: с помощта на семена, чрез резници и чрез разделяне на храстите. Подходящият метод се избира въз основа на възможностите, но по-често се използва засаждане на семена.

Семена

Отглеждането от семена от аквилегия може да се случи и при самопосяване. За да избегнете това, трябва да събирате семената своевременно, докато узреят.Градинарите извършват процедурата по различно време на годината:

 • засаждайте веднага след прибиране на реколтата в която и да е незаета зона;
 • растение през пролетта. За това семената се държат на хладно място преди започване на работа.

С пристигането на пролетта семената се засаждат в смес от пясък, хумус и листна земя. Всички съставки се приемат в равни пропорции. След подготовката на земята върху нея се разпръскват семена, а отгоре се покрива със слой земя 3 мм. Контейнерът се съхранява на сянка при температура 17 ° C, периодично се полива, докато почвата изсъхне.

За ваша информация! Колко дълго цъфти аквилегия зависи от скоростта на образуване и отваряне на пъпки от определен сорт. При повечето растения той започва в началото на юни и продължава няколко седмици. Някои сортове цъфтят до първата слана.

Мнозина се интересуват какво да правят по-нататък, когато аквилегията избледнее. Веднага след това трябва да отрежете дръжките. Ако са били отстранени от болни храсти, те са изгорени, останалите се поставят в яма за компост. Отделни стъбла се оставят за получаване на семена.

Семената на цветето са мънички, така че те се смесват с пясък преди засаждане.

Как да берем семена от аквилегия и кога е най-добре да го направим? По-добре е да направите това през август, преди кутиите да се отворят сами. По-добре да ги изсушите в апартамента, отколкото да се опитвате да вземете миниатюрни семена от земята.

Как да събираме семена от аквилегия без загуба:

 1. Всяка кутия е завързана с марля.
 2. След леко натискане отстрани, семената падат върху тъканта.
 3. Марлата се отстранява внимателно заедно със събрания посадъчен материал.

Важно! Ако пренебрегнете изискванията за съхранение и не изпращате семената на хладно място, тогава не трябва да очаквате приятелски издънки на млади храсти през пролетта.

Резници

Резниците се използват за производство на нови растения от определен сорт. При метода на семената те най-често не се запазват поради способността на цветовете да се опрашват повторно. Младите коренови розетки се поемат в ролята на резник, които се отделят и вкореняват през пролетта или есента. Смята се, че стръкът, взет през пролетта от майчиния храст до образуването на листа, се вкоренява по-добре.

Възпроизвеждането се извършва по схемата:

 1. Внимателно отрежете или отчупете гнездото на самата повърхност на земята.
 2. Разрезът се третира с корен стимулатор.
 3. Пригответе легла с лек субстрат от смес от пясък и торф, навлажнете.
 4. Розетките се засаждат на 1 см, почвата наоколо е леко уплътнена.
 5. Преди да се появят първите корени, пясъкът трябва да бъде постоянно мокър, след което те преминават към умерено поливане.

Насажденията са защитени от пряка слънчева светлина. По-големи ефекти върху оцеляването се постигат при висока влажност. За да се създаде, се изгражда временна оранжерия или разсадът се покрива с пластмасови кутии. Периодично се извършва проветряване, за да се избегне гниене на резниците.

Резниците са най-популярният метод за разплод

Забележка! Нова аквилегия се трансплантира на ново място през август, ако резниците са засадени през пролетта или през пролетта при засаждане през есента. За зимното време те трябва да бъдат покрити.

Разделяне на храста

Този метод не е най-удобен за увеличаване на количеството на аквилегията. Увреждането на кореновата система се понася лошо от цветето, след което то не се вкоренява добре в нова област. Можете да размножите стари растения, които се разпадат на отделни части, след 5 години. Понякога тази опция се използва за увеличаване на броя на редките сортове и запазване на основните характеристики.

Как да го направя правилно:

 1. Нарежете корена с остър нож. Всеки сайт трябва да има поне 2 пъпки.
 2. Растенията се засаждат в предварително подготвени дупки.
 3. Поливайте веднага.
 4. В бъдеще почвата се навлажнява по време на суша.

Важно! Подхранване след разделяне на такива растения не се извършва, докато те са напълно вкоренени.

Присаждане на аквилегия на ново място

Всеки вид водосбор не реагира добре на движението. Може да се трансплантира само когато е абсолютно необходимо.

Трансплантациите се извършват на всеки пет години. По това време цветето измира и на алпийския хълм е необходимо да се поддържа плътността на насажденията. Преместват се само млади екземпляри. Ако кореновата система е успяла да навлезе дълбоко в земята, тогава процедурата за копаене ще я повреди.

Как правилно да трансплантирате аквилегия на друго място:

 1. Земята се разхлабва и напоява.
 2. Старият храст се изкопава внимателно, за да се приложи по-малко трева върху кореновата система.
 3. Корените се нарязват на няколко части, така че всяка да има 2 пъпки.
 4. Отделената част на цветето се поставя в нова дупка.
 5. Почвата внимателно се уплътнява в кръг.
 6. Поливането се извършва.

По-нататъшно овлажняване на почвата - според нуждите на растението.

Всякакъв вид аквилегия може да се отглежда на лични парцели - Бяла или Синя звезда, Коламбина, нимфа. Всеки ще помогне на цветната градина да изглежда завършена, да зарадва собствениците със своята красота и оригиналност.

Видео

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми