Хвойна бонсай - как да расте от семена

Джуджетата се отглеждат специално за декоративни цели. Изкуството да отглеждате тези растения в контейнер съгласно строги правила и разпоредби е дошло в Европа от изток и е възникнало в древността в Китай и се отглежда успешно в Япония. Статията по-долу ще обсъди как да направите бонсай от хвойна.

Какви видове са подходящи за създаване на хвойна бонсай

Няколко вида хвойна растат в природата. Някои от тях могат да се отглеждат за приготвяне на бонсай по-късно.

Казак

Казашкият вид хвойна е непретенциозен един и половина метър пълзящ храст. Това растение е най-подходящо за самостоятелно размножаване на бонсай. Професионален и начинаещ цветар може да направи това.

Китайска хвойна, бонсай у дома

Люспест

От люспеста хвойна, Meyeri изглежда страхотно в бонсай градина. Не е трудно да го отглеждате със собствените си ръце, трябва да следвате препоръките. Храстът навлиза в активния стадий на растеж с пристигането на пролетта. На върховете на леторастите се появява сянка на сребристосин тон. Тогава плодовете растат тъмносини с восъчен цвят.

Обикновени

Можете сами да отглеждате бонсай от обикновена хвойна. Храстът не се страхува от сянка, не се нуждае от специални грижи, толерира замръзване. Като се има предвид факта, че всяка година растението не добавя много растеж, дори начинаещ може да поеме образуването на бонсай.

Роки

Скалистата хвойна принадлежи към пълзящите видове, което прави възможно без много усилия да се създаде интересен бонсай. Храстът е създаден от природата, за да бъде компактен, короната не изисква специални промени.

Вирджиния

Фотофилен, но толерира леко засенчване, така се характеризира хвойната от Вирджиния. Разбира се добре на почви със средно плодородие. Лесно за отглеждане, лесно за приготвяне на бонсай.

За ваша информация! Отбелязват се уникалните свойства на хвойната, които помагат на всеки, който е близо до храста. Това се изразява в новооткрития мир, получаване на спокойствие, избавяне от главоболие

Семена от хвойна за засаждане

Размножаването със семена не е популярно, но е възможно да се отглеждат силни разсад от семена. Трябва сами да съберете семената, да ги стратифицирате, да ги засадите в плодородна почва и да получите кълнове на открито или затворено място.

Как да събираме семена? Всяко платно се разстила под храста и се отърсват плодовете, които след това се потапят във вода за измиване. Чрез смилане семена се извличат от тях в плътна обвивка. За да покълнат успешно, черупката трябва да бъде унищожена. Предприемат се следните действия: те се държат в слаб киселинен разтвор в продължение на половин час, отстраняват се и се измиват.

Забележка! Смилането на семена с пепел няма да е излишно.

Можете механично да унищожите твърдата обвивка, като ги триете между листове шкурка.

Подготовка за кацане

Juniper Bonsai Specialist Tips

Задачата на производителите на цветя, които са се заели с японското изкуство на растениевъдството, е оригиналното образуване на бонсай. Поетапна работа по създаването на бонсай:

 1. Хвойната трябва да бъде засадена на избраното място.
 2. Начертайте схематично местоположението на клоните и желаната форма на короната (променлива посока на клоните в различни посоки, каскадна или естествена форма).
 3. Следвайки схемата.

Как да си направим бонсай:

 1. Прекарайте алуминиевата тел през отвора, за да източите водата, след това спирално равномерно, без да затягате плътно, навийте я около цевта отдолу нагоре.
 2. Свийте цевта внимателно с две ръце.
 3. Дългите издънки трябва да се режат, да се премахват ненужните, като се фокусира върху диаграмата.
 4. Отстранете проводника след три месеца.

Съвети за грижа за хвойна от бонсай

У дома, отглеждането на стилно мини-дърво трябва да започне чрез засаждане на разсад в специален контейнер (купа или контейнер).

Важно! Различните сортове хвойна се вкореняват у дома по различни начини, а някои обикновено не са подходящи за отглеждане у дома.

Бонсай в градината се създава чрез подреждане на клони на нива. Короната се разрежда и за да се предотврати преплитането на леторастите, те трябва да бъдат фиксирани с бамбуков дистанционер или да се използва канап.

Домашното и външно засаждане на бонсай изисква елементарни методи за грижи, продиктувани от правилата в съответствие с характеристиките на сорта.

Местоположение

Хвойна е светлолюбиво растение. Контейнер с бонсай се поставя на осветено място, но защитен от пряка слънчева светлина. Стайната температура трябва да се поддържа в определени граници стабилно (през лятото 22 ° C, през зимата от 7 ° C до 10 ° C). Сухият топъл въздух е малко полезен за растението.

Забележка! През преходните пролетни и есенни сезони дърветата могат да бъдат изнесени във въздуха, а през летните жеги могат да бъдат изнесени на хладно място.

Правила за поливане и състав на почвата

Почвата за дървото не трябва да се пълни с хранителни субстрати, органичните вещества се нуждаят от минимум. Основните компоненти са пясъчен торф, кора и тухлен чипс. Можете да закупите специална почва за сукуленти (кактуси, алое, млечни водорасли и др.) От търговската мрежа.

Контейнерите, в които расте бонсай, трябва да имат дренажни отвори, необходимо е източване на вода. За контейнер можете да оборудвате палет, като го напълните с мъх или експандирана глина. Такова устройство е необходимо, за да се осигури определено ниво на влажност.

Поливайте миниатюрно дърво редовно. През пролетта и лятото, до три пъти седмично. Освен това през лятото е полезно да се пръска короната 2 пъти на ден. През зимата поливането е ограничено до 1 път на половин месец.

Формиране

Правила за образуване на необичайна форма на дървета:

Грижа за хвойна от бонсай

 • Всяка работа по създаването на бонсай трябва да се извършва през пролетта и началото на лятото;
 • бонсай може да се отглежда само от здрави растения, които са в състояние да се възстановят след извършените процедури;
 • издънките, ненужни за формиране, се изрязват при достигане на дължина от 2 см. Като се има предвид факта, че нарастващата зеленина придава на дървото здравина, наведнъж се отстраняват не повече от 40% от короната;
 • вътрешната зеленина, която е спряла да расте, периодично се елиминира;
 • така че растежът на издънките да не спира, те се отрязват до заместващата пъпка;
 • телта се използва за оформяне на багажника през периода на покой от октомври до март, когато структурата на храста е ясно видима, всички завои са видими, както и здрави здрави клонки;
 • за бонсай на закрито зимният период е необходим и важен. В съответствие с това растението се държи в стая с хладен въздух (зимна градина, стъклена лоджия).

Важно! За да не се повредят корените по време на трансплантацията, хвойновите бонсай се засаждат в суха почва. Поливането се извършва след засаждане.

Грижа за ствола на бонсай

При подобряването на градината, парковата територия, дизайнът и грижите за периосталния кръг са от особено значение.Почвата там трябва да се поддържа чиста: без мухъл, стърчащи камъчета и др. Мулчирането също се практикува като декоративен дизайн.

Подрязване на листа и клони

Здраво растящата зеленина е източникът на жизненост на растенията. Когато подрязвате храст, трябва да запомните това и да не се увличате с отрязване на издънки. Също така трябва да се има предвид, че издънките, останали след резитбата, трябва да имат светлозелени растящи краища.

Забележка! За да увеличите броя на пъпките на растението, отрежете върха, ако все още има растящи издънки, които да заменят отрязания клон. Изисква се периодично подрязване на вътрешната зеленина без отглеждане на връхчета. Всички тези техники придружават постепенно нарастване в желаната форма.

Подхранване

Хвойновите бонсай не се нуждаят от често хранене. Презареждането се извършва по време на активен растеж. И през този период не трябва да се добавят минерални торове.

Торове с фосфор и азот, изгнил тор се използват от втората година на растеж.

Подготовка за зимата

За да предотвратите замръзване, покрийте храстите с кърпа, поръсете младите насаждения с дървени стърготини или покрийте със слама. Тази дейност ще ви помогне да избегнете изгарянето от пряка слънчева светлина през пролетта.

Хвойна бонсай в пейзаж

Болести и вредители на хвойнови бонсай

Флористи отбелязват, че храстът не се разболява често, но рискът от болестта остава. Когато се грижите за растенията, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на листата. Първите признаци на поражение трябва да бъдат съобразени с борбата срещу вредните същества.

Хвойновият бонсай е засегнат от трипси, листни въшки, паякови акари, мащабни насекоми, брашнести буболечки. След като открие вредители, короната трябва да се почисти и напръска със защитни средства. Народните лекарства се използват заедно с "химия". Например, иглите се измиват със сапунен разтвор.

Важно! Процедурите трябва да се повтарят на всеки седем дни, докато вредителите бъдат отстранени.

Когато се използват химикали, дозировката трябва да бъде внимателно изчислена, за да не предизвика изгаряния. Пръскането с инсектициди се извършва от разстояние 40 cm.

Бонсай може да страда от заболявания, причината за които се крие в нарушаването на правилата за грижи. Корените страдат от претоварване с влага. Прекомерното поливане стимулира появата на брашнеста мана или сива плесен. Болестите се лекуват с противогъбични лекарства. В зависимост от степента на увреждане, храстите трябва да бъдат трансплантирани, като същевременно се премахне засегнатата коренова система. Останалата част от растението се дезинфекцира.

Отглеждането на бонсай от хвойна може да се извърши от всеки, който научи принципите на оформянето и ще осигури подходящи грижи. Полученото миниатюрно дърво с невероятна форма ще украси всеки градински парцел или жилище, както и офис площи.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми