Розмарин - домашно отглеждане и грижи

Розмаринът е доста популярен в северните ширини, въпреки факта, че той е роден в крайбрежните райони на Средиземно море. Растението е известно като подправка, но има и други приложения.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Вечнозеленият храст принадлежи на семейство Ясноткови. Не бъркайте едногодишния или многогодишния розмарин, растението пониква след период на покой и принадлежи към многогодишни растения. Растежът не надвишава 2 метра височина и има стъбла с пера на повърхността. Дълги и тънки листни плочи се поставят върху къси резници. Цъфти с малки цветя, събрани в съцветия на метлицата.

Розмарин

Често срещани сортове

Лечебният розмарин има изправени изправени издънки и листа. Нараства до 2 метра дължина. Тънки листа с наситен зелен цвят, удължени и с форма на игла.

Розмаринът е отворен. В естествената си среда расте в южните ширини. Храстът е висок не повече от 2 метра, има сферична корона. Листните плочи са тънки, като иглички. Листата има характерната тенденция да променя листата си от зелено в тюркоазено синьо през есента. Широко разпространеният изглед често се използва в ландшафтния дизайн, за украса на жив плет.

Corsican Blue се отличава със сиво-зелени листни плочи и невероятно дълга коренова система, която може да достигне 4 метра дълбочина. Малки сини пъпки се събират в широки и плътни съцветия на метлицата. Използва се както за декоративни, така и за медицински цели.

Кримският сорт в закрити условия може да започне да цъфти още през февруари. Бушът достига максимум 1 метър височина и разрежда приятния аромат на море и лавандула. Кожестите листа имат формата на удължени игли, повърхността им е сиво-зелена на цвят.

Растението има лечебни свойства

Лечебни свойства

В състава си растението съдържа много полезни и укрепващи вещества: киселини, етерични масла, минерали, витамини, фитонциди. Розмаринът има силни лечебни свойства:

  • ободрява тялото и укрепва имунната система;
  • облекчава болката;
  • ускорява метаболизма;
  • нормализира кръвното налягане;
  • унищожава гъбичките и други инфекциозни заболявания;
  • облекчава отока, има диуретично свойство;
  • лекува рани и облекчава възпалението.

Забележка! За лечение розмаринът се приема вътрешно под формата на разтвори и тинктури.

Накратко за историята на появата

Отглеждането на розмарин у дома се извършва в древни времена по крайбрежните територии на Средиземно море. Римляните и гърците използвали клони като амулети и лекували различни заболявания с билкови настойки.

Розмарин: отглеждане и грижи

Ако решите да отглеждате цвете розмарин, засаждането и грижите на открито трябва да бъдат обмислени предварително. Отглеждането на цвете на практика не се различава от отглеждането на други градинарски култури. Основното в грижите за розмарина е редовното разрохкване на почвата, подрязването, торенето и правилното поливане.

Температура

Растението обича топлината, така че трябва да наблюдавате температурния режим. По време на активния период температурата не трябва да пада под 15 градуса.

Осветление

Изберете осветени места за отглеждане на розмарин на открито. Най-важното при розмарина са листата му. Затова е важно листата да получават много слънчева светлина за производството на хлорофил и образуването на сочни листни плочи.

Поливане

Растението е устойчиво на суша, но е по-добре да се играе безопасно и редовно да се полива правилно. Водата за напояване не трябва да е студена и в излишък, в противен случай гъбите и плесените ще се появят поради застояла влага. По-добре да се полива с мека и леко хладна вода.

Важно! След всяко поливане е задължително да се разрохка почвата, за да се предотврати застоя на вода в почвата.

Пръскане

Полезно е, срещу пожълтяване на листните плочи, да се пръска зеленината с разтвор на железен сулфат или лимонена киселина. Процедурата се извършва сутрин или вечер, или през деня при облачно време. В противен случай растението може да изгори и да умре.

Влажност

Как да отглеждаме розмарин с пищна и буйна зеленина? Необходимо е да се следи влажността на въздуха. За да получите дебели и месести листа, трябва да напръскате земната част на растението с вода. На открито място няма особена нужда от пръскане.

Важно! Ако розмаринът се отглежда в апартамент или къща в саксия, тогава влажността трябва да се увеличи през зимата. За да направите това, можете да поставите контейнер с вода до многогодишно цвете или да закачите влажен парцал върху отоплителните тръби.

Грундиране

Засаждането и поддържането на розмарина изисква избор на подходяща почва. Растението обича плодородна, влажна и рохкава почва. Препоръчително е преди засаждането в дупките да се сложи слой дренажен материал на дъното им и да се добави хумус, компост и речен пясък.

Подхранване

Състоянието на самото цвете ще ви подскаже как правилно да отглеждате розмарин у дома. Бавният външен вид и липсата на растеж показва липса на хранене. Трябва да подхраните храста с минерални и органични торове. През пролетта е необходимо да се внасят азотсъдържащи торове, а в края на лятото органични и калиево-магнезиеви торове.

Как расте розмаринът през зимата

През зимата многогодишните храсти, за разлика от едногодишните, трябва да бъдат покрити. Освен това розмаринът е термофилна култура. За да направите това, цялата земна част на храста е отрязана и покрита със слой дървени стърготини. След това отгоре се поставят смърчови клони, те трябва да изглеждат като малка палатка или палатка.

Важно! Препоръчва се розмаринът да бъде изкопан и засаден в саксии и внесен в къщата за период на покой. Този метод увеличава вероятността за по-добро оцеляване на открито през следващата година.

Кога и как цъфти

Бушът започва да цъфти през април или май, в зависимост от осветлението и температурните условия. Цъфти обилно, пъпките разреждат приятен пикантен аромат.

Видове цветя

Цветята, в зависимост от сорта, могат да бъдат с различни цветове: бяло, лилаво, люляково, розово. Сортът не засяга особено формата на цветята.

Цветни форми

Малките цветя имат формата на неравна вълнообразна чашка. В центъра на пъпката има жълти тичинки. Всяко съцветие съдържа най-малко 40 цветя.

Период на цъфтеж

Цъфтежът започва през април - май в северните ширини и продължава до юни - юли. У дома розмаринът започва да цъфти през февруари.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Няма голяма разлика в начина на грижа за розмарина по време на цъфтежа и нормалните условия. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е съставът на препаратите за хранене. Те не трябва да съдържат азот, ако растението се отглежда с цел производство на цветя.

Подрязване

Подрязването на розмарин започва две години след засаждането. Процедурата трябва да се извърши през пролетта, около април.Отрежете всички листа и издънки на височина най-малко 3 междувъзлия от дъното на растението.

Забележка! Отвореният сорт не трябва да се реже.

Всеки разсад трябва да се засажда отделно.

Как се размножава розмаринът

Розмаринът се размножава чрез семена, резници и наслояване. Преди размножаването трябва да знаете как правилно да засадите розмарина си и да изберете правилните площи за отглеждане.

Покълващи семена

Всяко семе се засажда в субстрата в кутия на дълбочина не повече от 2 сантиметра. Поливайте добре и поставете на слънчевата страна на къщата. Когато се появят издънки, те втвърдяват издънките. За да направите това, периодично вадете кутия с разсад на балкон или тераса за няколко часа. През април засаждането се извършва на открито.

Вкореняване на резници

Върховете на клоните се отрязват и се засаждат в субстрата, за да се дадат корени. Преди вкореняване, резници се отглеждат в саксии, като редовно се полива и следи температурата на помещението.

Въздушно наслояване

Двегодишни издънки се избират, навеждат се и се заравят в дупка. Необходимо е да се фиксира наслояването, така че да не се изправя. Когато настъпи вкореняване, резниците се отделят от майчиния храст и се трансплантират на постоянно място.

Как да засадите правилно розмарин?

Трансплантацията е най-добре да се направи през пролетта. За да засадите правилно розмарин, трябва да подготвите субстрат от торф, речен пясък, плодородна почва и хумус. На дъното на дренажните отвори напълнете слой експандирана глина, добавете хумус и поставете храст или разсад. Покрийте растението със земя и натъпчете. Поръсете добре с мека вода.

Важно! За да трансплантирате правилно розмарин, трябва да наблюдавате състоянието на кореновата система по време на процедурата. Не трябва да се допуска повреда на коренната система.

Неправилната грижа провокира появата на заболявания

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Отглеждането на розмарин включва борба с вредители и болести, които възникват от неправилни грижи, неблагоприятни климатични условия и неправилно съседство с други култури.

Капки пъпки и листа

Линеенето на листа и цветя се дължи на липса на тор и ниски температури. За да отглеждате здравословен розмарин, трябва да оплодите навреме. Не можете да засадите растение на затъмнено място, по-добре е да трансплантирате на осветено място.

Листата пребледняват

Листата пребледняват поради липса на осветление. Процесът на фотосинтеза спира, в резултат на което се нарушава образуването на хлорофили. Това заболяване се нарича хлороза, лекува се чрез пръскане на храста с разтвор на железен сулфат.

Върховете на листата изсъхват

Това се дължи на липса на влага и ниска влажност. Проблемът се решава чрез увеличаване на броя на поливането и пръскането на земната част на храста.

Долните листа падат

Долните листа падат поради обилното поливане. Ако стартирате проблема и не третирате храста, може да се развият плесени и плесени.

Вредители

Поради специфичната си миризма розмаринът отблъсква вредителите от себе си. Растението се счита за естествен инсектицид.

Други проблеми

Понякога кореновата част на стъблото започва да почернява, а листата се покриват с черни петна. Това се дължи на стагнация на влага и хипотермия на цветето. Важно е да се избягва прекомерното поливане и редовно да се разхлабва земята.

Знаци и суеверия

Розмаринът се нарича „морската роса“ и „цветето на праведните“ и с него има много признаци. Смята се, че цветето расте добре само в дома на праведни жени и чисти жени. В древни времена гърците вярвали, че розмаринът символизира любовта и паметта. Растението винаги е било свързано с богинята на любовта Афродита. Смятало се е, че ако засадите цвете у дома, можете да привлечете любов и грижи.

Интересно! Ако несемейно момиче постави под възглавницата си клон от растение, то определено вижда бъдещия си съпруг насън.

Клонче розмарин беше поставено на гроба на роднини в знак на памет. Те също опушват стаи в къщата, за да се отърват от щети и зли духове. По същия начин се отърваха от кошмарите.Свещениците направиха разтвор от растението и ги измиха с амулети и чар, които носеха късмет.

Розмаринът има многократна употреба

Розмаринът е незаменимо растение във всяко домакинство. Може да се използва за най-различни цели: за лечение, градинска декорация, отглеждане на закрито под формата на цвете, при готвене. Много домакини се интересуват кога розмаринът цъфти, как да го отглеждате и какви условия да създадете за него. Всъщност всичко е просто - няма специални правила за грижи, дори аматьор може да се справи с отглеждането на растение.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми