Защо императорският лешник не цъфти, някои листа

Императорският лешников тетерев е едно от най-красивите цветя, които могат да се използват за украса на цветните лехи в градината. Може да се отглежда на групи с други цветя или самостоятелно. Това дава на градинарите достатъчно място за създаване на уникални градински дизайни. Подобно на други декоративни цветя, лешникът, както понякога го наричат ​​погрешно, също се нуждае от специални грижи, за да поддържа енергичен растеж и буйни цветове.

Листата на растението са обемни метлици, които растат нагоре, а цветята, които приличат на обърнати лалета, изглеждат много грациозни. И не е изненадващо, че много градинари се обиждат, когато зелените метлички поникнат в началото на май, те изсъхнат през юни и растението няма да цъфти. Ето защо си струва да се проучи подробно този проблем и да се отговори на въпроса защо императорската лешникова тетерева пожълтява и в същото време нейният цъфтеж отсъства.

Тетерев императорски

Защо императорският лешник не цъфти: основните причини

Може да има много причини, поради които императорската леска не е цъфтяла, но си струва да се разгледат само основните и най-често срещаните от тях.

Вредители и болести

Като цяло, за лешника, можем да кажем, че растенията рядко са изложени на болести и атаки на вредители. Причината за това е много специфична миризма, излъчвана от цветя, която перфектно предпазва не само от насекоми, но дори и от мишки.

Лилав бръмбар

Малко са вредителите, които могат да причинят такава вреда на растението, че то да спре да цъфти:

  • Ако на външната повърхност на листата и на задната повърхност на ларвите с червен цвят се открият червени бръмбари с черни глави, със сигурност може да се каже, че лешникът е нападнат от лилав бръмбар. И въпреки че няма специални методи за премахване на този вредител, всякакви инсектициди срещу насекоми, които ядат листа, ще бъдат доста ефективни. След обработката листата на растението, засегнати от ларвите, трябва да бъдат отстранени, а самите бъгове трябва да бъдат уловени и унищожени.
  • Вторият враг на цъфтежа на лешника е лукът. Външно изглежда като бръмбар люляк, само напълно червен на цвят. Признаците за увреждане на растенията също са идентични. Ето защо, ако намерите тресчотки, трябва незабавно да вземете мерки за тяхното премахване. За това растението се третира с инсектициден препарат, засегнатата листа се отстранява, бъговете се унищожават.

Лукова дрънкалка

Допълнителна информация: поради приликата си с малка палма с цветя отгоре, хората често наричат ​​цветето „райска палма“.

Малки по размер луковици от императорски лешникови тетереви

Малкият размер на луковиците е най-честата причина за липсата на цъфтеж при императорските лешници. Ето защо, ако засадите малък лук, тогава можете да забравите за появата на цветя до момента, в който той расте до оптималния си размер.

За да получите растение, което ще цъфти, трябва да изберете голям посадъчен материал. Луковицата трябва да е с диаметър най-малко 8 см, за да се получи цъфтяща лешникова тетерева. Ако вземем по-малък размер, тогава цветето първо ще даде цялата си сила на растежа на луковицата и едва когато достигне необходимия размер, растението "мисли" за цъфтежа.

Интересно: благодарение на миризмата си лешникови тетеруци в цветни лехи в градината често служат като естествен пазител на други цветя от гризачи.

Лешникови тетеруки

Гниене на императорския лешников тетерев

За да може лешникът да се развива активно, да расте и цъфти, луковиците на растението трябва да бъдат изкопани, след като стъблото окончателно изсъхне. Ако не направите нищо и оставите цветето да расте на едно място в продължение на няколко години, тогава то ще изсъхне, луковиците ще се разделят и цъфтежът ще спре.

Лешниковият рябчик започва да изсъхва в края на юли. След това луковиците се отстраняват внимателно от почвата, почистват се и се проверяват за признаци на гниене. Ако се открие гниене, то трябва внимателно да се реже с нож. След това луковиците се измиват в слаб разтвор на калиев перманганат и се сушат на сянка. След 10 дни те се прехвърлят в топла стая.

Важно! След изсушаване луковиците могат да изгният и следователно трябва да се проверяват редовно. Това се прави до самия момент на засаждане на нови разсад.

Оптимална температура за цветната пъпка на императорски лешник

За да може растението да започне да цъфти, е необходимо да се осигурят правилните условия за развитието на цветната пъпка.

Цъфтежът не може да се постигне при ниски температури на околната среда. Съцветията обикновено започват да се образуват при температури от + 23 ° C. Докато не бъдат изпълнени такива условия, за да започне развитието на цветната пъпка, лешникът може временно да бъде трансплантиран в контейнер и прехвърлен на топло място, или да се опита да го трансплантира на слънчевата страна на градинския парцел.

Блум

Неправилно засаждане на императорски лешник

Дълбочината и местоположението на растението също ще повлияят на неговия потенциал за цъфтеж. За да избегнете проблеми, трябва да знаете основните изисквания за засаждане на лешник.

Грешно място за кацане

Важно е да се знае, че императорската лешникова тетерева не обича да расте в низините, поради което трябва да се засажда на повишено място.

Няма специални изисквания за почвата - тя трябва да е рохкава и песъчлива, основното е без наличието на глина, в която цветето няма да расте. Можете да оплодите растението с хумус или торф; не се препоръчва да го храните с пресни органични вещества. Освен това в кладенците може да се добави пепел.

През зимата засадените растения се подслоняват, за да се предпазят от измръзване. За подслон се използват торф, суха трева или борови клони.

Допълнителна информация: по-добре е да засадите луковиците в земята странично и да поръсите с малко количество тор. Това ще помогне да се предпази от възможно гниене по време на обилни валежи.

Неправилно прилягане

Дълбочината на засаждане оказва важно влияние върху качеството на цъфтежа на императорския лескар. Ако засаждането не се извърши много дълбоко, тогава луковицата ще бъде много чувствителна към променящите се метеорологични условия. Ако луковицата е засадена много дълбоко, ще бъде трудно да се получат хранителни вещества - ще има проблеми с растежа на растенията.

Във всеки случай, както при плитко, така и при дълбоко засаждане, не трябва да чакате цъфтежа. Ето защо трябва предварително да знаете правилната дълбочина на засаждане. Обикновено тя се определя от височината на крушката - трябва да направите дупка три пъти по-дълбока от този размер.

В допълнение към дълбочината е важно да знаете и правилната честота на кацане. В зависимост от размера на посадъчните материали е достатъчно да се поддържа разстояние от 20-30 сантиметра между тях.

Неблагоприятни условия

Метеорологичните условия, климатът и качеството на почвата също оказват влияние върху качеството на цъфтежа на лешникови тетереви. Някои от тези причини са независими от индивида. Метеорологичните условия като тежки студове, чести валежи и високи температури на околната среда могат да повлияят неблагоприятно на цъфтежа. И въпреки че е невъзможно да се спре такова влияние, можете да опитате да защитите растението от него.

В условия, когато лешникът трябва да бъде засаден в тежка глинеста почва, луковицата трябва да се постави в дупка с предварително поставена пясъчна възглавница. Върху пясъка се полага тънък слой фин чакъл или чакъл, след което пясъкът отново се изсипва. По този начин се получава дренажен слой, който не позволява влагата да застоява близо до крушката.

В случая, когато зимата беше студена, но има малко сняг, най-доброто решение би било да се покрие императорската лешникова тетерева със смърчови клони. Ако не се грижите за затоплянето на растението, тогава можете да забравите за цъфтежа.

Тетерев императорски

Когато лятото е хладно или прекалено влажно, препоръчително е да изкопаете луковиците, за да си починете. Изсушават се и се съхраняват на топло място до подходящото време.

Най-опасните метеорологични явления са пролетни студове и зимни размразявания. В тези случаи е изключително трудно да се предпази растението от вредни влияния и има голяма вероятност то да не цъфти.

Цъфтеж с подходящи грижи

Има случаи, когато посадъчният материал е здрав, луковиците са избрани с правилния размер, растението е засадено във висококачествена почва и вместо цъфтеж се появяват само зелени метлици. Това предполага, че при отглеждането на лешникови тетереви са допуснати грешки и трябва да се променят грижите:

  • Поливане. Те започват да поливат императорския лешников тетерев веднага след като първите издънки изплуват от земята и след цъфтежа количеството вода се намалява. Достатъчен процент е веднъж на две седмици. Но трябва да наблюдавате метеорологичните условия и да предотвратите изсъхването на почвата.
  • Подхранване. Минималното количество превръзки за сезон на цъфтеж е две. Първият се извършва през април с помощта на хумус или торф. Вторият се произвежда след периода на цъфтеж. По време на цъфтежа е позволено да се поръсва стъблата с пепел и да се покрие с торф.
  • Разхлабване. Тъй като корените на императорския лешников тетерев са разположени непосредствено до повърхността на земята, не се препоръчва разрохкване на почвата около нея.
  • Мулчиране. Той е отличен заместител на разрохкването на почвата около лешниковата тетерева. Един слой мулч ще предпази корените на растението от изсушаване, както и ще ги осигури с кислород.

По този начин, за да не се чудим защо лешникът пожълтява преди цъфтежа или изобщо не цъфти в началото на лятото, е необходимо да му се осигурят всички необходими условия за активен растеж. След като защитите растението от влиянието на вредители и болести, организирайки правилното засаждане и грижи, можете да получите, макар и не дълго време, уникална ярка декорация на вашия градински парцел.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми