Защо листата на фикуса падат - причини

Ficus е дърво, родено в Азия и Австралия. Той се превърна в популярно стайно растение поради величествения си растеж и лъскавата зелена зеленина. Въпреки че е лесно за поддържане и привлекателно растение, листата му могат да опаднат и да пожълтеят без видима причина. За да запазите красивия си външен вид, трябва да знаете и да следвате прости правила за грижа за това дърво.

Кога да подадете аларма, ако листата пожълтяват

Проливането на малки количества зеленина е естествено и нормално през есенно-зимния сезон. Но трябва да внимавате, ако при смяна на сезона фикусът постоянно пожълтява и губи листата си. В този случай растението се нуждае от специални грижи и лечение.

Жълти листа

Ficus хвърля листа: причината и какво да се прави

Проблеми възникват при отглеждане на фикусови дървета на закрито, тъй като те произхождат от субтропични райони с много изразен мокър и сух сезон. Промените в естествения им климат означават, че растенията трябва да се подготвят за предстоящия сух сезон с малко вода. Те са свикнали с този предстоящ недостиг на течности, като отделят и намалят количеството зеленина, което растението ще трябва да поддържа.

Сега, когато се отглеждат на закрито и се сблъскват с колебания в грижите или климата, фикусите пожълтяват и отделят листата си като механизъм за оцеляване, причинен от естествената им еволюция и адаптиране към условията на отглеждане на открито. Ficus често хвърля повече от 20% от листата си в опит да се адаптира към променящите се условия, причинени от абиотични или биотични стресори.

Броят на листата, които един фикус може да загуби

Важно! Промените в поливането, светлината и температурата, както и проблемите с вредителите и болестите са най-честите стресови фактори, причиняващи пожълтяване и отпадане на листата на фикуса.

Температурен режим

Промените в околната среда са друга основна причина, поради която листата на фикуса падат. Тъй като температурите се променят и продължителността на деня се свива, растението ще се подготви за това, което смята, че ще настъпи сухият сезон, като задейства механизми за оцеляване.

Действителният преход от един сезон към следващия също ще накара дървото да хвърли листата си, тъй като се адаптира към разликите в слънчевата светлина, температурата и относителната влажност. Тези условия са по-малко различни на закрито, отколкото на открито, но все пак достатъчно, за да може растението да почувства нуждата от аклиматизация.

Аклиматизация на фикус у дома

Много стайни растения са податливи на течение в домовете поради разхлабени прозорци или вентилационни отвори. Тези екстремни температурни колебания карат листата да падат.

Забележка! Трябва да се опитате да поддържате стайната температура възможно най-висока, надвишаваща 25 ° C.

Влажност на въздуха

Една от най-честите причини, поради които листата на фикуса пожълтяват, е липсата на вода.Тези фини растения не обичат да растат във влажни условия и вместо това предпочитат добре дренирани среди, когато растат в контейнери. Има обаче тънка граница между това да им позволите да изсъхнат достатъчно между поливките, без да ги оставят твърде сухи.

Последици от недостатъчната влага

Причината, поради която дървото хвърля листата си, когато не е достатъчно хидратирана, се дължи на неговото развитие. Той се подготвя за сухите сезони, като намалява зеленината, която се нуждае от влага. Така растението оцелява. Когато не получават достатъчно вътрешна вода, те мислят, че е сух сезон и могат да хвърлят листата си в отговор.

Болести

Стресът, причинен от бактериални заболявания и гъбични инфекции, също води до отпадане на листата на фикусовото дърво. Брашнестата мана, гниенето на корените и антракнозата са най-честите проблеми.

Брашнеста мана

Фикусовите дървета привличат малко бактериални патогени, но понякога развиват петно ​​от листа на ксантомонада. Бактерията попада в растението чрез увреждане или естествените дихателни пори на растението, наречени устици, и след това се разпространява в растителната тъкан. Ранните симптоми включват малки, напоени с вода петна, появяващи се по листата. Тези петна бързо се уголемяват и слепват, понякога образувайки неправилни, ярко жълти граници по краищата на листата. Всеки вид силна болест по листата може да накара дървото да се руши в началото на вегетацията.

Брашнеста мана по листата

За ваша информация! Петната трябва да се третират с фунгицид, подходящ за фикусови дървета, в количеството, препоръчано от производителя.

Кореново гниене

Поради обилното поливане почвата се изчерпва, което насърчава растежа и размножаването на гъбите Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia или Fusarium. Те се разпространяват в корените, заразявайки растението. Здравите корени стават кафяви и меки и умират, неспособни да поемат хранителните вещества, необходими за отглеждането им.

Проблемът с кореновото гниене е, че често остава незабелязан, тъй като се появява под повърхността на почвата и е извън полезрението. Симптомите първо се появяват върху корените, което ги кара да станат кафяви и меки - класически признаци на гниене. С развитието на кореновото гниене листата пожълтяват, изсъхват или падат.

Коренно гниене на фикус

След като симптомите започнат да се появяват по листата, проблемът може да бъде преодолян, като се предотврати заплахата за цялото растение. В екстремни случаи, например в саксии без дренажни отвори, гниенето на корените може да убие цялото растение в рамките на 10 дни.

Важно!Ако кореновото гниене бъде открито достатъчно бързо, отстранете колкото е възможно повече влажна почва, като я замените с чиста и свежа почва. Ако всички области са засегнати, най-добре е да изхвърлите растението.

Антракноза

Растенията понякога страдат от антракноза, гъбично заболяване, което процъфтява във влажни условия. Първоначално антракнозата причинява появата на мастни жълти петна по листата, а по основните дръжки се появяват кафяви или червеникаво-кафяви язви. Заразената растителна тъкан обикновено умира, което кара засегнатите листа да се извиват или деформират. Преждевременното падане на листа често се случва при тежки антракнозни инфекции.

Антракноза върху листата на фикус

Бактериални заболявания

Такива лезии обикновено са фатални за фикусите. Те се причиняват от Agrobacterium tumefaciens. Те се появяват като леко подути петна върху заразени листни дръжки, стъбла или корени. Никакви химически превантивни или контролни мерки не са ефективни. Тъй като не е възможно да се спаси растението, то ще трябва да бъде унищожено.

Вредители

Откриването на вредители е сигурна индикация, че листата на фикуса ще започнат да пожълтяват и отпадат, което в някои случаи води до необходимостта от подрязване на растението или от унищожаването му.

Важно! Трите най-често срещани паразити са мащабните насекоми, брашнестите червеи и паяковите акари. Те причиняват проблеми с почти всяко стайно растение.

Независимо от вида на проблема с насекомите, ръчното отстраняване на насекоми е жизнеспособна опция за лечение на дървета, отглеждани на закрито. Силно нападнатите стъбла или клони трябва да бъдат подрязани и изхвърлени, за да се предотврати разпространението на заразата. Дърветата могат да се пръскат и с масло от нийм, естествен пестицид.

Заразени с вредители листа

Щит

Това е заплаха за повечето видове овощни дървета и декоративни дребнолистни храсти. Вредителите пробиват листата, стъблата, клоните и стволовете на дърветата, за да се хранят със сока в тези тъкани, увреждайки растението като цяло.

По върховете на листата се появяват жълти петна; тези насекоми изсмукват сок и хлорофил. Листата могат да изсъхнат, да закърнеят и общият вид на растението да се влоши.

Mealybug

Тези розови, меки тела насекоми са покрити с бял, восъчен, почти памучен материал. Памучният пух ги предпазва от загуба на влага и излишна топлина. Обикновено се среща в колонии в защитени зони на фикус, като например на листа в близост до завоя на клоните.

Симптомите се проявяват като бавен или деформиран растеж на листата, особено върху млади клонки, когато брашнестите буболечки инжектират токсин в клетките чрез хранене с растителна течност. Те също така отделят роса по време на хранене, насърчавайки растежа на сажди.

Паяк акари

Тези малки смучещи вредители се намират от долната страна на листата, причинявайки хаос на стайни растения. Паякообразните акари се хранят с течности вътре в листата на фикусовите растения, прониквайки във восъчното покритие.

Един от най-големите проблеми с паякови акари е тяхната плодовита природа. Често тежкото заразяване се случва незабелязано, преди растенията да проявят физически симптоми на увреждане.

Когато са нападнати от паякови акари, листата могат да станат обезцветени или напълно пожълтели. Растенията могат да имат и тънки паяжини между листата или в основата на растението.

Други причини, поради които листата на фикуса падат и какво да правя

Поливането и осветлението играят важна роля при отглеждането на цвете.

Неправилна трансплантация

Присаждането на дърво му причинява почти неизбежен стрес. Растенията не са проектирани да се преместват от място на място и когато хората правят това с тях, това непременно създава някои проблеми.

Трансплантация на фикус

Трансплантацията трябва да се извърши съгласно определени правила:

  • не докосвайте корените: не се отърсвайте от земята и не почиствайте;
  • прехвърлете колкото се може повече корени;
  • поливайте обилно след трансплантация;
  • при пресаждането кореновата кълба не трябва да е прекалено суха, в противен случай корените ще бъдат повредени.

Забележка! За да възстановите дърво след неправилна трансплантация, можете да го поливате със слаб захарен разтвор и да отрежете 1/3 от клоните. Уверете се, че почвата е влажна, но без стояща вода.

Липса или излишък на осветление

В родните си тропически региони фикусите процъфтяват при пълна слънчева светлина и изискват същото количество, когато се отглеждат на закрито. Намаляването на експозицията на светлина, тъй като дните се съкращават, ще доведе до падане на листата. Препоръчително е да поддържате прозорците чисти и да пропускате възможно най-много светлина. За да направите това, трябва да държите завесите и щорите отворени през деня.

Важно! През лятото е по-добре да преместите фикуса навън, за да осигурите максимален достъп до слънцето. Но когато фикусът се върне на закрито, той ще започне да се аклиматизира и да губи листа.

Грешки при поливане

Планирането на поливането е трудна задача при отглеждането на фикус на закрито.Твърде малко вода ще доведе до отпадане на листата. Твърде много вода ще направи същото. Когато растението е прекалено напоено, възниква гниене на корените. Най-добрият метод е да се поддържа постоянен, равномерен график за поливане през активния вегетационен период през топлите месеци и намален, но постоянен през по-студените зими.

Поливане на фикус

Важно! Ficus реагира бързо, когато почвата стане твърде суха. Горният слой на почвата никога не трябва да изсъхва между поливанията.

Предотвратяване на падането и пожълтяването на листата във фикусите

Сега, когато често срещаните причини за пожълтяване на фикуса са известни, е възможно да се анализира по-подробно въпросът: какво да се прави, ако фикусът хвърля листа и как да се грижи за него, за да се сведе до минимум бъдещите случаи.

  • Последователно поливане. Регулираното ниво на влажност в зависимост от сезона е важно. В същото време трябва да се поддържа еднакъв напоителен график по време на прехода към есента, пролетта и други сезони. Ficus се нуждае от много вода през топлия сезон, когато активно се разраства. През зимата трябва да го поливате по-малко, тъй като расте много по-бавно.
  • Излагане на светлина. Фикусът ще абсорбира толкова светлина, колкото може да получи. Приоритетното място в дома е това, което получава ярка, макар и индиректна светлина през по-голямата част от деня. Не се препоръчва да се изключват преките слънчеви лъчи, тъй като листата от тях могат да пожълтеят.
  • Подрязване. Необходимо е, така че растенията да не растат силно и да не заемат цялото пространство в къщата. Ако условията за отглеждане са оптимални, те ще растат високи.

При спазване на всички условия, необходими за фикус, това дърво може да създаде красива мини-градина в къщата. Редовната проверка на това растение може да помогне за предотвратяване на щети, причинени от болести и вредители.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми