Как цъфти драцената - какви видове, подходящи грижи

Драцената е популярно офис растение. Малка домашна палма се превърна в интериорна декорация. Изглежда впечатляващо както в уютен апартамент, така и в голямо производствено помещение. Те се влюбиха в нея заради мощната й енергия, защото не напразно това красиво растение се нарича „дървото на щастието“. Изглежда, че много се знае за това невероятно дърво, но не всеки знае как цъфти драцената. Да видиш как драцената цъфти у дома е доста проблематично. Работата е там, че разтваря пъпките много рядко.

Какви сортове цъфтят

Родът Dracaena включва 113 вида. В родината им, в далечна Африка и Азия, всички драцени цъфтят, но само няколко в закрити условия.

 • Fragrant (Dracaena Fragrans) дължи името си на ароматни цветя. Именно този сорт може да зарадва с най-честия цъфтеж у дома. Понякога след цъфтежа стволът се разклонява на две. Расте до 2 м, спокойно понася ниски температури до -10 ° C, доста непретенциозни в съдържанието.
 • Годсеф (Dracaena Godseffiana) расте като храст, овални листа с кремообразни пръски. Цветовете са жълтеникавозелени и имат приятен аромат.

Драцена, цъфтеж

 • Деремская (Dracaena Deremensis) нараства до един и половина метра. Червените съцветия излъчват силна неприятна миризма. За любителите на това красиво растение ще бъде утеха, че цъфтежът е рядко явление, може би защото расте много бавно. Изненадващо, домашната палма на Varneschi от сорта Dracaena deremska цъфти много красиво. Изхвърля дълги, ароматни метлички с млечнобял цвят.
 • Граничен (Dracaena Marginata) е най-често срещаният и най-високият от всички видове. На фона на оригиналното оцветяване на листата (зелено листо с лилава граница), цветята са напълно грозни. Белезникавите съцветия издават много концентрирана, остра миризма.

Важно! По време на цъфтежа трябва да държите цветето далеч от деца и да не го оставяте в стаята за една нощ. Необичайният аромат ви замайва и може да бъде опасен за страдащите от алергии.

Драцена граничеше

Колко често цъфти

В природата дивите драцени започват да цъфтят в ранна възраст. Това се случва на 5-7 годишна възраст. Стайните растения цъфтят само когато се създадат комфортни условия. Явлението е почти невероятно. Трудно е да се изчака цъфтеж, който се случва на всеки 7-10 години. Цветята се развиват дълго време, повече от година се образува дръжка в пазвите на листата. Някои видове ароматни драцени радват с аромата си на всеки 3-4 години.

Важно! Ключовото свойство на Dracaena е да бъде зелен филтър. Способен е да абсорбира опасни изпарения като бензен, трихлоретилен и формалдехид, които се отделят в модерното офис обзавеждане.

Условия на цъфтеж на драцена

За да цъфти драцената, трябва да създадете тропически условия за нея. Това включва три компонента:

 • температура (от 25 ° C до 30 ° C);
 • влажност (около 65%);
 • просторност (височина 3 м).

Постигането на африканската топлина е съвсем просто: трябва да изнесете растението на слънчева лоджия за целия летен период. В този случай е наложително да се предпазите от пряк удар на изгарящи лъчи, за да не изгорите листата.

Палмите обичат честите топли душове. В горещите дни можете да направите това няколко пъти. За по-добра влага се препоръчва да поставите саксията с цветя в широка тава, пълна с експандирана глина или камъчета.

В малки задушни стаи растението няма да има желание да цъфти. Високи тавани, свободно пространство, просторна саксия ще дадат стимул за цъфтежа.

Забележка! За драцената Маргината не могат да се създадат условия за цъфтеж поради острата им миризма. По-добре е да се насладите на съзерцанието на красива здрава зеленина.

Ароматът може да цъфти в два вида цветя: бели или малки светлозелени цветя. Невъзможно е да пропуснете това събитие. С настъпването на здрача започва да се разпространява ароматен букет от всякакви миризми. Ароматът на жасмин, люляк, мед, прясно окосена трева с нотки на стипчивост предизвиква усещане за триумф и наслада. На разсъмване цветята падат, ароматът изчезва и празникът приключва. Това се повтаря всяка вечер в продължение на месец.

В тропическите гори дървото драцена привлича насекоми и колибри със своя неистов аромат. Те летят да пируват със сладък сироп, огромни капки от който се стичат по багажника и листата.

Как цъфти драцената

Колко често да се полива, когато цъфти

Много хора смятат, че драцената е палмово дърво. Всъщност това е многогодишен храст, макар и вечнозелен, но недостатъчно цъфтящ, обичащ обилно поливане.

Поливането по време на цъфтежа трябва да се извършва както в нормалните дни. Като се има предвид, че периодът на цъфтеж настъпва в края на лятото, струва си внимателно да се следи съдържанието на влага в почвата. При сухо горещо време поливането се изисква често, без да се изсушава земната кома. Трябва да се внимава да не се допуска преливане или стагнация на влагата. С излишната влага листата се покриват с кафяви петна, навиват се, пожълтяват. От липса на поливане върховете и краищата им изсъхват, пожълтяват и падат.

Важно! По време на поливането не оставяйте вода върху листата, за да не провокирате изгаряне.

Здравето на драцената и възможността за цъфтеж зависят от качеството на водата. В необработената вода често присъстват примеси от химикали, особено флуорид. Можете да разберете за натрупването на тези вещества чрез образуването на светли петна по листата на растението, по-често от долната страна. Това води до заболявания като хлороза и некроза. Следователно водата за напояване се защитава, филтрира се чрез добавяне на въглен.

Други нюанси на грижите

Драцените са най-непретенциозните растения. Грижата за тях не е трудна, не отнема много време. Ето основните моменти:

 • постоянно пръскайте с вода със стайна температура;
 • организирайте душ;
 • предпазвайте от течения;
 • проветрявайте редовно.

Забележка!Вместо да пръскате, достатъчно е да избърсвате листата ежедневно с влажна кърпа или гъба. Това ще помогне да се предотврати появата на вредители.

Цвете драцена: какво носи в къщата, как да се грижи

Цъфтежът на драцената, тъй като е доста рядък, се свързва с някои признаци. Мнозина вярват, че драцената е в състояние да унищожи лошата енергия на къщата и да я очисти от негативно влияние. Тя може да донесе любов и семейно щастие, да възстанови хармонията във взаимоотношенията, да пресъздаде уют и специален микроклимат.

Смята се, че през периода, когато растението се подготвя да цъфти, се привлича късмет. По това време ще придружава успех във финансовите дела, израстване в кариерата или просто късмет в лотарията.

За ваша информация!Казват, че ако отрежете клонка драцена и я сложите в саксия на пълнолуние, тогава в семейството ще има мир и хармония.

Ако имате късмета да видите как драцената цъфти, трябва да споделите тази радост с любимите си хора, като им дадете частица от това чудо. Това е лесно да се направи. Растението се размножава чрез резници. Необходимо е да отрежете върха на 10-15 см под листата и да засадите след малко изсушаване във влажна смес, състояща се от равни пропорции на пясък и торф. Цветето трябва да се отглежда на топло място. Можете да предпазите от течения с оранжерия, изработена от найлонов плик, като не забравяте да проветрявате.

Премахване на рязането

Долната част на растението, останала в саксията, се поръсва с активен въглен, а саксията се поставя на тъмно, но топло място. Струва си да не се полива, докато спящите пъпки не бъдат докоснати по багажника. Ако има много стъбла, някои могат да бъдат отрязани и засадени отделно. Подрязването е най-добре да се извършва, когато дървото активно расте - през пролетта или лятото. Каква част да носи за подарък, всеки производител решава сам.

Грижата за драцената по време на почивка (от есента до пролетта) е съвсем проста. Поливайте само когато почвата е суха. Достатъчно е да се храни веднъж месечно с половината от дозата. С началото на растежа през лятото увеличавайте подхранването до 2 пъти месечно с торове за палми и драцени.

Цъфтящо стайно растение драцена

Домашната палмова драцена е красиво и стилно растение. Простата грижа за него ще даде много положителни емоции, чийто връх ще бъде необикновеният цъфтеж на невероятно дърво.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми