Кактусови плодове: описание на видовете и техните ползи и вреди

В някои страни кактусовият плод се възприема като обикновен плод. Тъй като почти всички части на годни за консумация кактуси могат да се ядат. Тези растения не са отровни, поради което не представляват опасност за човешкото здраве. Само игловидни тръни могат да навредят на тялото, така че трябва да знаете как правилно да почистите плода.

Популярни видове годни за консумация кактуси

Често хората си мислят, че кактусите имат само привлекателна обвивка, но не и практични. Всъщност това не е така, тъй като плодовете на това растение могат да се ядат и да се правят лекарствени лекарства. За това обаче са подходящи само определени видове кактуси.

Плодов кактус

Mammillaria

Мнозина ще бъдат изненадани, но обикновената мамилария също може да даде плод. Нещо повече, това действие започва с цъфтежа.

Плодовете на кактуса са лъскави и гладки. Кактус с червени плодове, когато плодовете узреят, пуска тръни на повърхността.

Mammillaria

Шлумбергер

Представителят на епифитните кактуси - Schlumberger - има различно име сред хората - „коледно дърво“. Растението е с произход от Южна Америка.

Плодовете са доста месести и сочни, не по-големи от кайсия.

Шлумбергер

Бодлива круша

Един от най-често срещаните видове годни за консумация кактуси е бодливата круша. Дори стъблата могат да се ядат.

По време на растежа те са зелени, а когато узреят, придобиват бургундски червен оттенък. В същото време те са изцяло покрити с малки игли и не могат да се вземат с голи ръце - за това се използват форцепс или лъжица.

Други

Дори в Русия можете да намерите кактусови плодове, но те се наричат ​​плодове в магазините. Питайя или драконов плод се добива от кактуса Хилоцереус. Това растение расте във Виетнам. Различава се в присъствието на големи цветя. Питахая е розов на цвят със зелени люспи, бял отвътре с много черни семена.

Бодливи плодове

Плодът на бодливата круша има твърда повърхност с много малки иглички. Цветът може да варира от зелен до червен. Напоследък дори можете да намерите тези плодове в някои руски магазини, но трябва предварително да знаете как точно да ядете годен за консумация кактус.

Вкусови качества

Кактусният плод има сладък вкус с лека киселинност. В зависимост от сорта сладостта може да бъде повече или по-малко изразена.

За мнозина плодовете на кактуса приличат на вкуса на райска ябълка, други казват, че изглежда като ягода или смокиня. Повече нежни сортове имат кисел иглолистен вкус.

За справка: в зависимост от сорта, плодовете от бодлива круша могат да се добавят както към сладки, така и към солени ястия.

Как да изтеглите иглите

Не трябва да се опитвате да издърпвате иглите една по една, тъй като този урок ще отнеме много време. Препоръчва се плодовете да се изплакват под течаща вода.

От съображения за безопасност се изисква да носите гумени ръкавици и да търкате плодовете старателно, тъй като дори един трън може да навреди на тялото, ако попадне по-нататък в хранопровода. За да бъдат почистени всички игли от бодливата круша, струва си да използвате мека метална четка, която се използва за миене на съдове.

Плодът може да се яде с кората, въпреки че е доста дебел. Друг вариант е да нарежете плодовете наполовина и да извадите пулпата с лъжица. Яжте със или без семена - зависи от вкусовите предпочитания на всеки човек.

Бодлива круша

Как да ядем плодове

Кактусовите плодове могат да се консумират както сурови, така и варени. Те се използват за готвене:

  • десерти,
  • салати,
  • ароматни добавки в сиропи и коктейли.

Най-често срещаното ястие от този плод е сладкото.

За готвене трябва да обелите плодовете, да изберете семена от там. Ако ги оставите, по-късно продуктът ще излезе по-малко вкусен. След това трябва да напълните плодовете със захар в съотношение 1: 1, изчакайте сокът да се освободи. След това си струва да доведете масата до кипене на котлона и да готвите, докато се сгъсти.

Допълнителна информация! Препоръчва се да добавите една трета от чаша лимонов сок и малко количество канела към ястието няколко минути преди да изключите: това ще помогне сладкото да стане по-малко примамливо.

Можете да използвате плодовете на бодливите круши като предястие към алкохолни напитки. За да направите това, трябва да нарежете плодовете на равномерни филийки, да нанижете на шишчета и да потопите в шоколад. Сладката бодлива круша ще помогне да допълни горчивите коктейли.

Плодовите семена могат да се използват самостоятелно. Те се използват за добавяне към брашно за печене. В тази роля семената няма да се усещат силно в съда, но те ще наситят човешкото тяло с голямо количество хранителни вещества. Препоръчително е първо да изсушите и след това да смилате семената на прах, за да не се усещат в брашното.

Сладко от бодлива круша

Ползи и вреда за организма

Ядливите плодове на кактуса имат много полезни компоненти. На първо място, те имат доста воден състав, поради което се сравняват с диня или краставица. Това означава, че плодовете са с ниско съдържание на калории, но са с високо съдържание на витамини. Те могат да помогнат при нарушен метаболизъм, бъбречни заболявания, хипертония.

Тези продукти съдържат голям брой алкалоиди, така че могат да се използват за лечение на бактериални, вирусни и инфекциозни заболявания. За тези цели от плода се прави лечебна отвара. Компреси могат да се правят и за облекчаване на дразненето и заздравяване на рани. Плодовете на бодлива круша и хилоцереус се използват за намаляване на температурата, подобряване на отделянето на храчки и понижаване нивата на кръвната захар.

Важно! Въпреки голямото количество хранителни вещества, съдържащи се в кактусовите плодове, те трябва да се усвояват внимателно.

Те имат голям брой тръни, които се маскират като пух. Изчистването на продукта от иглите е доста трудно, поради което е вероятно те да проникнат в хранопровода. Това е изпълнено с появата на ерозия на храносмилателния тракт. Първо се появява болка, след това възпалителният процес започва да се развива. Шипът се отстранява чрез операция.

Не трябва да злоупотребявате с плодовете на бодлива круша, защото в този случай може да се появи запек, от който е доста трудно да се отървете. Сладките плодове могат да провокират появата на чревна стеноза, тъй като скоростта на перисталтиката е значително намалена.

Плодовият кактус е по-разпространен в Мексико, Виетнам, Африка и Южна Америка. В Тунис тези растения се използват като надежден жив плет, от който се събират плодове. Ако искате да ядете плод от кактус, трябва добре да го почистите, така че тръните да не навлизат в тялото.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми