Как да се грижим за кактус: примери у дома

Кактусите са непретенциозни стайни растения. Има мнение, че цветята изобщо не се нуждаят от грижи. Въпреки това, при такива бъдещи производители на цветя, кактусите никога няма да цъфтят, тъй като не им се обръща необходимото внимание. Как да се грижим за кактус у дома, за да се насладим на великолепието на червени, жълти, лилави, снежнобяли и сини цветя?

Грижа за кактус у дома

Следването на агротехнически техники ще ви помогне да получите здраво, цъфтящо растение. Грижата за кактус не създава особени затруднения.

Разнообразие в света на кактусите

Поливане

Честотата на поливане зависи от местоположението на саксията, наличието или отсъствието на пряка слънчева светлина и сезона. Влажността на закрито също играе важна роля.

През лятото има интензивен растеж, така че трябва да поливате по-често от обикновено. По-добре е да правите това сутрин, като за тази цел използвате утаена вода.

С настъпването на есента поливането трябва постепенно да се намалява. През зимата не трябва да се допуска преовлажняване на земна кома, тъй като коренът може да изгние.

Изкуствено боядисани тръни с оцветител за храна

Температура

Поддръжката през зимата трябва да се извършва в хладно помещение. Това условие е необходимо за залагането на цветните пъпки и бъдещия цъфтеж.

Важно! През пролетта и лятото е препоръчително да засенчите кактусите от парещите лъчи.

Влажност на въздуха

Растенията се нуждаят от умерена влажност и постоянна вентилация. Кактусите няма да растат в остарели парникови условия. Да бъдеш в постоянна тяга обаче е изпълнено с развитието на кореново гниене.

Препоръчва се насажденията да се пръскат по-често, особено през лятото. По-добре е да правите това вечер, когато слънцето няма да удари цветята, в противен случай вегетативните части ще изгорят, набръчкат се малко.

Осветление

Грижата за кактусите е свързана с избора на правилното ниво на осветеност. Те не търпят както изобилие от осветление, така и липса на такова.

Забележка! Ако растението изглежда летаргично и тръните са загубили декоративния си ефект, станат бледи, тогава осветлението е твърде ярко. Издърпването на багажника показва, че вътрешната култура получава малко светлина.

Почва и торене

Подхранването трябва да се извършва със сложни торове с ниско съдържание на азот. Ако в почвата има излишък от този компонент, тогава кактусът се характеризира с бърз растеж, което се отразява негативно на самото растение. Това дава много деца в ущърб на цъфтежа, кожата се пука, тъй като нежната тъкан просто изтънява.

Домашна колекция

След като получихте отговор на въпроса как правилно да се грижите за кактус у дома, важно е сами да заключите, че за добър растеж е необходимо да заобиколите растението с внимание и грижа.

Възможности за трансплантация на кактус

Мнозина не трансплантират кактуси от страх да не наранят ръцете си с тръни. За да избегнете нараняване на кожата, препоръчително е да прибегнете до някои трикове.

Удобно е да се трансплантира с пинсета. Това обаче не винаги дава положителен резултат, тъй като някои тръни се чупят и растението губи декоративния си вид. По-добре да използвате пластмасова пинсета.

Можете да използвате хартия. Увиват с него кактус, обръщат саксията, чукат на дъното. По този начин растението се отстранява от саксията доста лесно.

Важно! При пресаждането е важно да се изследва кореновата система, да се отстранят изгнилите и слаби корени.

На дъното на нова саксия трябва да се излее дренажен слой и след това възрастен образец трябва да се прехвърли и засади. Празнината трябва да се запълни с пръст. Разширена глина, парчета счупена тухла могат да се използват като дренажен пълнител.

Обикновено кактусите се отглеждат в миниатюрни саксии, които са в пъти по-малки от самите растения. За да може трънливият гигант да стои стабилно на прозореца и да не се преобръща, да не разпръсква почвата и да не се счупва при падане, препоръчва се да сложите нещо тежко на дъното на саксията, например камък.

За ваша информация! Много хора съветват да се отърсите от старата земя. Подобна процедура обаче може да увреди корените, затова е препоръчително да се откаже.

След пресаждането растението трябва да бъде поставено под карантина; не трябва да се полива 3 дни.

Какво време да изберем за пресаждане, тъй като през зимата те са в покой, през пролетта или лятото има обилен цъфтеж, а през есента са активни приготовления за периода на почивка?

Подготовка за трансплантация

Растенията често са претоварени, което означава, че трансплантацията е възможна по всяко време на годината. Но декември се счита за най-оптимален. Въпреки че растението има пъпки и цветя, можете да трансплантирате по всяко време.

Цъфтящ кактус

За съжаление цъфтежът трае много малко. Някои екземпляри изхвърлят дълги дръжки, върху които цъфтят пищни цветя. Но те продължават само един ден. При мамиларията се наблюдава продължителен цъфтеж.

Необходими условия за цъфтеж

За да изчакате кактусът да цъфти, е необходимо да се организира период на покой в ​​хладна стая, особено Декабристът изисква. Този сорт няма да покаже красотата на своите цветя, ако не е снабден с хладно съдържание. Тъй като растението започва да цъфти през декември или януари, то трябва да бъде в студено помещение през октомври и ноември.

Забележка! Веднага щом стане забележимо, че пъпките са поникнали и растението е на път да цъфти, в никакъв случай не трябва да се пренарежда кактусът от място на място. Също така не можете да обърнете гърнето.

Разкошен разцвет

След цъфтежа, семената могат да започнат да залепват върху растението. Ако плановете не включват размножаване на семена, не чакайте, докато семенната шушулка е напълно узряла. Растението харчи много енергия за това, така че е по-добре да отрежете избледнелото цвете.

Подрязване на кактус

За какво е процедурата и как правилно да се реже кактус? Как да актуализирате растение? Отговорите на тези и много други въпроси са по-долу.

Възможно ли е да се реже кактус

Някои сортове кактуси изискват резитба. За тях процедурата е жизненоважна. Някои хора се нуждаят от резитба за повторно вкореняване, например, ако се установи фактът на гниене на кореновата система.

Подрязването е необходимо, ако:

 • формата на растението се е променила значително;
 • наблюдава се асиметрично развитие;
 • стъблото е станало по-тънко, изпънато.

Болестите на кактусите се появяват в резултат на неспазване на правилата за грижи. Заедно с тях вредителите са свързани с растенията.

Забележка! Поддръжката през зимата в топло помещение води до отслабване и намаляване на имунитета. Отслабените екземпляри вече не могат да издържат на болести.

Подрязването е необходимо, ако гниенето е започнало в резултат на пренебрегване на правилната грижа:

 • прекомерно поливане;
 • използване на неподходяща почва;
 • липса на дренаж;
 • голям обем пот.

Подрязването в резултат на откриването на гниене е просто необходимо, тъй като това ще доведе до смърт на реколтата.

Правила за резитба

Важно е да подготвите стерилни материали и инструменти преди резитбата. Можете да извършите процедурата с канцеларски нож, той е доста остър, така че с негова помощ ще бъде възможно да се направи равномерно изрязване и да не се счупят деликатни тъкани.Преди да подстригвате, трябва да дезинфекцирате инструмента, като дезинфекцирате острието с алкохол.

За да не забивате маса тръни в кожата на ръцете, препоръчително е да подготвите кърпа или обикновена хартия, сгъната на няколко слоя. Пластмасовите пинсети ще помогнат за изваждането на растението от саксията.

Реанимация на растенията

Подрязване на сукуленти у дома, инструкции стъпка по стъпка:

 1. Необходимо е да се подготви майчиното растение, което се нуждае от резитба.
 2. Кактус по-висок от 15 см трябва да се отреже от горната част на главата. Първо трябва да се извади малък екземпляр от саксията.
 3. Подрязването трябва да се извършва върху здрава тъкан. Това е важно, ако се развие гниене.
 4. След това трябва да изострите основата му като обикновен молив. След като растението се остави за известно време да изсъхне, острият център ще се изтегли навътре. Сушенето се извършва в рамките на 2-3 седмици.
 5. Накрая всички секции трябва да бъдат обработени с въглен.

Как да вкорените кактус правилно след подновяване? След като изрезката изсъхне, тя се поставя в земята и се изчаква да пусне корен.

Как се размножава кактус

Размножаването на кактусите е възможно чрез семена и клони от основата - от деца.

Деца

Размножаването от деца е най-лесният и бърз начин за получаване на нови растения, които бързо започват да растат.

След отделянето на издънките от майчиното растение се препоръчва да се сушат няколко дни. По този начин кълновете бързо ще поникнат собствената си коренова система.

Трябва да се засажда в земята само след заздравяването на мястото на отделяне от майчиното растение на бебето.

Кацането се извършва в суха земя, без задълбочаване на голямо разстояние.

Важно!По-добре е да отделите бебето от екземпляра за възрастни чрез развиване, а не рязане. Така кълновете ще поникнат по-бързо.

Стъблото на кактус може да бъде разрязано на няколко части, това е особено вярно за млечни водорасли. Важно е обаче да запомните къде е дъното и къде отгоре, тъй като растението няма да може да расте с главата надолу. Посаденият по този начин връх бързо ще изгние.

Как се размножават кактусите от децата

По време на вземането на издънките е нежелателно да се позволява на майчиното растение да остане голо и да не е красиво. Трябва да отделите само онези деца, които растат асиметрично.

Флористите често се сблъскват с такъв проблем при пресаждането като кореново гниене. Болестта се развива в резултат на недостатъчно изсушаване на разфасовката на бебето. В него попада инфекция и екземплярът умира.

За да избегнете гниене, трябва да следвате 2 прости правила.

 • Първо, отделеното бебе никога не трябва да бъде поставяно веднага на постоянно място. Изисква се задължително сушене.
 • Преди засаждане можете да потопите разфасовката в градинска сяра, отрязана само с остър нож.

Засадените бебета трябва да се напояват внимателно.

Семена

Кактусите се размножават лесно чрез семена. Висока кълняемост на семената се наблюдава при ехинокактус. В цветарския магазин можете да намерите смесени семена: ребуция, бодлива круша, мамилария. Въпреки това, когато растете от такъв посадъчен материал, трябва да бъдете търпеливи, тъй като кактусът расте доста бавно.

В интернет можете да намерите информация, че покълването на семената продължава дълго време, почти една година. Едно е сигурно, дългото чакане се дължи на неправилно създадени условия. При благоприятни условия семената покълват много бързо. В рамките на 2 седмици на повърхността на почвата могат да се видят малки израстъци.

Но разсадът расте дълго време. Вярно е. Можете да засадите семена по всяко време на годината. Те се засяват на повърхността на навлажнена почва. Препоръчително е да покриете контейнера с насаждения със стъкло и да го поставите на най-топлото място, над батерията през зимата.

За размножаване на кактуса mammillaria могат да се използват бебета и семена. Разбира се, по-добре е да се размножава с деца, но при този подход настъпва бързо израждане на сорта. Mammillaria става по-малка, червени, бели, жълти цветя се появяват рядко, расте бавно.По-добре е да използвате размножаване със семена, за да актуализирате колекцията.

Ярки цветове на перваза на прозореца

Грижата за кактусите е лесна. Не бива обаче да слушате онези потенциални производители на цветя, които единодушно повтарят, че сукулентите се нуждаят от минимално внимание. Да, при такива условия, разбира се, те няма да умрат, но развитието им няма да съответства на нормите. И те също няма да цъфтят. Всичко трябва да бъде умерено и с душа.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми