Какви цветя на закрито могат да се съхраняват в спалнята

Растенията са в състояние не само да украсят къщата, но и да бъдат полезни. Ако ще отглеждате растения в спалнята, трябва да знаете кои цветя са подходящи за това и кои не бива да се поставят в никакъв случай. Важно е те да направят средата на живот по-чиста, да снабдят къщата и хората с жива енергия и да помогнат за създаването на специален климат в къщата. Тази статия ще ви разкаже кои стайни цветя могат да се съхраняват в спалнята и кои не и защо точно.

Какви цветя на закрито могат да се съхраняват в спалнята

За да се определи отношението към определен вид цветя, е необходимо да се вземе предвид, че не само техните биологични свойства са важни, но и ролята, която играят в къщата. Предлагат се следните категории, които включват стайни растения за спалнята:

 • донорите са в състояние да дадат енергия на хората;
 • вампирите имат противоположната характеристика, те поемат енергия от околното пространство;
 • амулетите имат благоприятен ефект върху човешките съдби;
 • някои растения са в състояние да направят атмосферата в къщата по-чиста;
 • неутралните не оказват значително въздействие върху хората или домовете;
 • има и лоши растения, които имат упойващи, както и отровни ефекти.

Растенията създават благоприятен климат

Забележка! Когато разглеждате конкретно растение, е важно да знаете в коя категория то трябва да бъде класифицирано. При това трябва да се има предвид, че може да има няколко подходящи опции.

Общи насоки за избор на цветове за спалнята

За да разберете кои стайни растения можете да държите в спалнята си, трябва да знаете основните им свойства.

Когато избирате правилното стайно растение, първата стъпка е да знаете как то освобождава кислород през цялата нощ. Някои цветя са способни да го абсорбират.

Важна е степента на алергенност. Струва си да се помисли колко агресивни са растенията в този смисъл. Необходимо е да се вземе предвид наличието на алергии сред жителите. Ако е, тогава трябва да се знае точно какво може да го причини. Ако алергените са свързани с определени растения, тогава те не трябва да се поставят в спалнята.

Важно! Необходимо е да се разбере, че спалнята играе специална роля в човешкия живот. Тук той е най-уязвим. Ето защо при избора на растения е необходимо да се изключат онези, които могат да причинят дори незначителни вреди. Опияняващите аромати в тази стая са неприемливи.

Важно е да се помисли какви аромати издават цветята. Ако са груби или неприятни, тогава няма смисъл да ги държите в спалнята.

Важно е броят на растенията да е оптимален. Няма смисъл да превръщаме спалнята в оранжерия.

Ако се обърнем към препоръките на фън шуй, тогава тук трябва да се поставят само онези растения, които се характеризират с наличието на стабилна енергия. Тези цветя могат да бъдат разпознати по факта, че растат бавно, рядко цъфтят и изглеждат хармонично в интериора на спалнята.

Известно е, че за украса могат да се използват не само естествени, но и изкуствени цветя. Не се препоръчва използването на последните за вътрешна декорация. Това се дължи на факта, че те не излъчват жизнената енергия, необходима за създаване на подходяща атмосфера.

Растенията, които са избрани за спалнята, трябва да са в добро състояние. Те ще излъчват необходимата енергия само ако са добре гледани. В същото време е неприемливо те да страдат от някакви заболявания.

Спалня, която прилича на цъфтяща градина - не за всеки

Възможно ли е да поставите здравец в спалнята

Тези цветя винаги привличат вниманието. Мушкатото е подходящо за почти всяка стая. Цветето е не само красиво, то има дезинфекциращи свойства. Мушкатото е способно да унищожава стафилококи и стрептококи.

Мушкатото в спалнята отделя фитонциди, които действат успокояващо. В случай на безсъние или силен стрес, миризмата на здравец ще ви позволи да се успокоите и да дойдете на себе си.

За ваша информация! Мушкатото има положителен ефект върху хормоналните нива на жените.

Трябва обаче да се има предвид, че в някои случаи наличието на пеларгоний в стаята може да предизвика алергични реакции у членовете на семейството.

Това растение насища въздуха с отрицателни йони, които имат положителен ефект върху човешкото здраве. Освен това здравецът подобрява съня, облекчава главоболието, помага за нормализиране на кръвното налягане и укрепва имунната система.

Понякога е достатъчно едно растение

Възможно ли е да поставите теменужки в спалнята

Стайните растения могат да зарадват не само с факта, че са полезни, но и да привлекат вниманието с красотата си. Един от тях е виолетовият.

Важно!Това растение не само ще ви зарадва със своята красота, но и ще подчертае хармонията на декора в спалнята, без да нарушава комфорта му.

Това цвете е в състояние да промени психо-емоционалното състояние на човек. Това може да се счита за отговор на въпроса дали е възможно да се поставят теменужки в спалнята. В този случай цветът на цветята е от съществено значение.

 • Ако теменужките имат бели цветя, тогава те са в състояние да отслабят топлината на силните емоции. Под тяхно влияние страстите отшумяват, атмосферата става по-спокойна и комфортна. Ако саксията с теменужка се намира близо до главата на леглото, това ще избегне нервни сривове и сурови емоции.
 • Лилавото влияе на атмосферата в семейството. Ако са в къщата, това укрепва единството на семейството. Ако възникнат отрицателни мощни енергийни потоци, те ще бъдат неутрализирани с помощта на влиянието на това цвете.
 • Червените или розовите съцветия са подходящи за тези, които виждат твърде малко радост в живота си. Чрез своето влияние те ще им помогнат да почувстват по-добре пълнотата на живота.
 • Лилавите могат да събудят у човека способността да се наслаждава на общуването с хората. Да се ​​наслаждава на работата, която е свършил.

Растението, което стои на пода, трябва да е с впечатляващи размери, за да не се загуби

Възможно ли е да поставите алое в спалнята

Това растение е не само идеално за използване в спалня, но също така има мощни лечебни свойства. Това растение ще бъде на мястото си в спалнята. Препоръчва се и за настаняване в детската стая.

Ако в стаята има продукти от ПДЧ, те могат да отделят формалдехид. Алоето е способно да абсорбира поне 90% от този газ. Също така е способен да гаси други видове вредни вещества. Това растение активно увеличава съдържанието на кислород в стаята и абсорбира въглеродния диоксид.

Саксията с алое от южната страна на перваза на прозореца означава, че в стаята винаги ще има приятен и чист въздух.

Важно!Това растение се счита за смирено. Поставен е по такъв начин, че да не се вижда. Общоприето е, че цветето премахва отрицателната енергия, намалява вероятността от инциденти.

Възможно ли е да поставите драцена в спалнята

Това цвете е в състояние да даде на човека сила, да подобри тонуса му. Драцената в спалнята служи като източник на жизнена енергия. Заедно с това цветето е източник на спокойствие и хармония за членовете на семейството.

Всички цветя се нуждаят от грижи

Как да поставите растения в спалня

Хармонията и красотата на растенията ще създадат приятна атмосфера в стаята. Когато са поставени в спалня, цветята могат да стоят на следните места:

 • на нощното шкафче, което е до леглото;
 • тези растения, които обичат ярки цветове, ще се чувстват добре на перваза на прозореца;
 • можете да използвате скрин;
 • големите растения ще изглеждат хармонично, когато се поставят на пода.

На перваза на прозореца се поставят цветя, които се нуждаят от светлина

Избор на растения, като се вземат предвид характеристиките на помещението

За да подредите растенията най-ефективно, трябва да помислите върху подреждането на мебелите, да осигурите на стаята светлина и прилив на свежа възраст.

При поставянето на цветя е важно да се изхожда не само от красотата и хармонията на местоположението, но и от техните биологични характеристики. Например, растенията, които обичат слънчевата светлина, се поставят най-добре на перваза на прозореца, а тези, които отделят много кислород, се поставят близо до леглото.

Важно! Трябва да се гледа внимателно за растенията. Ако са сухи или болни, трябва да бъдат извадени от спалнята.

На северната страна можете да поставите тези, които не изискват обилно осветление и не се страхуват от ниски температури.

Изискани растения за спалнята

Следват закрити цветя за спалнята, които са полезни за здравето и взаимоотношенията на хората.

Каланхое има такава особеност, че през нощта отделя голямо количество кислород. Той не само радва с цветовете си, но е и мощно средство срещу депресия, облекчава нервния стрес и помага в борбата с безсънието.

Кралската бегония е способна да унищожи вътрешните патогени. Мекият аромат отпуска и облекчава нервното напрежение. Бегонията подобрява имунитета и позволява на болен човек да се бори с болестта по-ефективно.

Растението в интериора на спалнята не само украсява интериора

Защо не всички растения са подходящи за спалнята

Някои от тях могат да повлияят отрицателно на здравето или да създадат отрицателни енергийни потоци, които са нежелани в дома. Например не се препоръчва да декорирате спалнята с изкуствени цветя, които изразяват отрицателна енергия и напомнят на някои от гробищните декори.

Растения, които не трябва да се държат в спалнята

Дифенбахията е един пример. Има красиви цветя и излъчва фитонциди, които спомагат за пречистването на въздуха. Това растение обаче има отровен сок, което го прави неприемливо да се държи в къща, където има малки деца или домашни любимци.

Също така не се препоръчва да отглеждате лилии в къщата. Едно от характерните им свойства е активното усвояване на кислорода през нощта. Това качество, съчетано с остър, опияняващ аромат, може да причини главоболие.

Орхидеите също не се препоръчват да се поставят в спалнята. Това растение изразходва много кислород и има силен аромат. Тази комбинация може да доведе човек до силно главоболие.

Изборът на цветове за спалнята във Фън Шуй за хармонизиране на отношенията

Правилно подбраните домашни растения не само ще зарадват с красотата си, но и ще помогнат за по-хармонични отношения. Ето няколко насоки за избор на фън шуй:

 • калите, които стоят в брачната спалня, са в състояние да помогнат за премахване на разногласията помежду им;
 • отглеждането на парично дърво подобрява женствеността и насърчава семейното щастие. Друга функция на това растение е да помага за постигане на финансови цели;
 • използването на бамбук за декорация подобрява здравината и здравето, насърчава дълъг и спокоен живот на родителите и децата.

Растенията в дома са важна част от семейния живот.

Цветята в спалнята, ако са правилно подбрани, са способни да радват окото и да създават здравословен микроклимат. Енергията, която те създават, може да направи хората по-силни и семейния живот по-щастлив. Изборът на цветове трябва да бъде възможно най-близо до това, което ще бъде най-важно в къщата.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми