Как да размножаваме доларово дърво у дома

Декоративните растения с красиви лъскави листа привличат вниманието на много производители на цветя. Zamioculcas или доларовото дърво се продават свободно в магазините за цветя, но ако желаете, можете да го размножите сами.

Как да размножаваме доларово дърво у дома

Според легендата тропическият сочен замиокулкас привлича късмет и материални облаги в къщата - за това валцуваният долар е вързан за багажника на сукулента. Във връзка с тези свойства мнозина имат въпроса как да размножават доларово дърво у дома. В процеса няма затруднение - основното е да изберете един от методите за размножаване: чрез листа, резници или чрез разделяне на грудки.

Доларово дърво

Zamioculcas: размножаване чрез резници

Отнася се до популярните методи за получаване на дъщерни индивиди. Размножаването чрез резници се извършва с помощта на възрастни издънки. Младата зеленина поради непълноценното си образуване не е подходяща за тези цели - тя няма достатъчно хранителни вещества, без които няма да бъде възможно да се получи здравословна реколта.

Важно! Рязането не винаги дава очакваните резултати. Позволено е да се трансплантират процесите директно в пластмасови съдове, без да се създава изкуствена оранжерия.

Размножаване чрез резници

Доларово дърво: как да вземем потомък

За да получите здрави резници, изпълнете следните стъпки:

 1. Заточете нож или скалпел.
 2. Целият лист се отрязва в областта на основата му.
 3. Те са разделени на къси резници - всеки от тях трябва да има листен възел с 2 листа.
 4. Секциите се дезинфекцират с черен или бял активен въглен.
 5. Изсушете 2 часа.

Как да вкореним замиокулкас със стъбло

Начинаещите в цветарството се интересуват от въпроса как да вкоренят замиокулкас със стъбло правилно.

Схемата е доста проста:

 1. Малки пластмасови чаши се пълнят с дренаж до една трета от общия обем.
 2. Отгоре се поставят мокър пясък, перлит, вермикулит, натрошен мъх сфагнум.
 3. По желание контейнерите се пълнят с готова смес за кактуси или теменужки.
 4. Основата на всеки от дръжките се обработва с биостимулант на прах.
 5. Дръжките се засаждат в земята с 2-3 мм.
 6. Субстратът около растението внимателно се уплътнява.

Насажденията се нуждаят от дънно отопление и високо ниво на влажност - над 70%. Температурата на въздуха не трябва да се отклонява от оценките от 22-25 градуса. С постепенно изсушаване на почвата, тя се навлажнява с малко количество стимулатор на растежа на корените. Първата процедура се извършва 72-96 часа след кацане.

След 14 дни се появяват първите корени и поливането леко се увеличава. Новите грудки се образуват до 7-8 седмици. След образуването им растението се пренарежда на постоянно място и започва да се грижи за възрастен сукулент.

Важно! Първата зеленина ще се появи след шест месеца. В някои случаи е късно и се формира от 7-8 месеца. Тяхното извиване и червеникав филм на повърхността не е признак на заболяване - това е норма за сукулентите.

Доларово дърво: как да се размножава с клон във вода

Как доларовото дърво се възпроизвежда в течна среда у дома: чрез вкореняване на резници или клони. Целият процес се извършва пред очите ни, неговото удобство се крие в способността да се контролират всички етапи.

Процедура:

 1. От горната част на цялата листовка се отрязва дръжка с дължина около 8 см.
 2. Стъблото се почиства от излишните листни пластинки, оставяйки до 3 горни.
 3. Дръжка се поставя в пластмасова чаша с вода - тя е потопена в половината от дължината си.
 4. Течността в контейнера периодично се сменя или долива, докато се изпарява.

Важно! Продължителността на образуването на корени ще отнеме до 3 месеца. След края на образуването на корени, растението се засажда в саксия, пълна с пръст за сукуленти.

Доларово дърво: размножаване на листа

Основният недостатък на този метод е твърде бавното развитие на нов индивид. При идеални условия за посадъчен материал върху него се образуват 2-3 листа годишно. Преди процедурата се извършва подбор на материали: те не трябва да имат изразена деформация, признаци на заболявания. Младо растение се развива по-бързо от еднакво оцветена, голяма зеленина.

Възпроизвеждане по листове

Можете да засадите сочна плантация по схемата:

 1. Листовете се изрязват с предварително заточен и дезинфекциран нож под ъгъл от 45 градуса.
 2. Оставете ги да изсъхнат за 24 часа.
 3. 1/3 от дъното на заготовките се обработват с натрошен активен въглен или натрошен креда с биостимулатор на растежа на корените.
 4. Приготвеният материал се засажда в навлажнена смес, приготвена съгласно рецептата: пясък и торфен чипс, взети в равни пропорции.
 5. Задълбочаването на разсад се извършва с една трета от размера.
 6. Насажденията са покрити според принципа на оранжерия, като се поддържа температурен режим от 22-24 градуса.

След това трябва да осигурите подходяща грижа. Проветряването се извършва ежедневно, тъй като почвата изсъхва, тя се напръсква.

След няколко месеца листата ще изсъхнат и паралелно ще се образуват малки грудки - не повече от грахово зърно. Шест месеца по-късно ще се появи първият лист - след това цвете се трансплантира в контейнери с диаметър 7-10 см, пълни с дренажен материал и смес за сукуленти. По-нататъшните грижи са същите като при възрастни растения.

Важно! Ботаниците не съветват вкореняването на zamiokulkas с лист във вода с корен. Получените клубени и корени ще бъдат слаби, малките ще са болни и могат да умрат.

Как правилно да разделяме zamioculcas по време на трансплантация

Този тип размножаване се използва за планирана сочна трансплантация. Методът е подходящ само за голямо и зряло доларово дърво. Младите растения са зле разделени на отделни фрагменти, грешният подход може да ги унищожи. След като проучихте как да разделите замиокулкаса, можете да направите тази процедура възможно най-безболезнена за растението.

Корените на Zamiokulkas

Преди трансплантацията и размножаването на доларово дърво се извършва задълбочен преглед на грудката, предварително извадена от саксията. На него е необходимо да се намерят пъпки или точки на растеж. След манипулации, по-късно от тях ще се образуват странични издънки. Всяка от отделените части на грудката трябва да има поне една пъпка. Ако при отстраняване на растение от земята на коренището се открие една точка на растеж, тогава няма да е възможно да се отглеждат няколко нови от такова растение - всички те ще умрат.

Разделяне на зряло дърво

Как да разделите дърво на долар при презасаждане:

 1. Внимателно изрежете корена с остър градински нож.
 2. Получените секции се обработват с натрошен активен въглен.
 3. Сушенето се извършва в продължение на няколко часа на въздух.
 4. Трансплантирани в предварително подготвени саксии, пълни със стерилна почва - препоръчително е да се използва универсален субстрат с малко количество вермикулит, който помага на почвата да стане по-рехава.

Посадъчният материал се засажда по определен принцип. Границата "zamiokulkasa корен-листа" трябва да бъде над нивото на почвената смес. През следващите три дни растението не се полива, спазвайки сухия режим.Корените на Zamioculcas (грудки) съдържат достатъчно количество вода и допълнителното поливане може да провокира тяхното гниене при младите разсад.

Можете да трансплантирате и разделяте растения с растеж над 50 см по всяко време. Градинарите препоръчват извършването на операции през април или октомври - такъв график помага на растенията да се възстановят по-бързо и увеличава вероятността за оцеляването им.

По-късно растението може да се размножава на всеки 2-3 години - когато сукулентът достигне 1 м височина. Всяка работа трябва да се извършва в дебели гумени ръкавици - сокът и всяка част от него е отровен, нарушаването на правилата ще доведе до сериозно отравяне.

Възпроизвеждането на доларовото дърво не е трудно дори за начинаещи в цветарството. Следването на препоръките ще ви помогне да го размножите по всеки от наличните начини: чрез листа, вкореняване или разделяне на възрастно растение.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми