Epipremnum golden - домашни грижи

Красива и доста лесна за поддръжка лоза с мистериозното име epipremnum е чест посетител на первазите на прозорците в апартаментите и рафтовете в офисите. Нейната грациозна и ярка зеленина украсява интериора, а също така пречиства въздуха - за това тя е обичана най-вече.

Как изглежда златният епипремнум?

Многогодишна тревиста лоза - златен епипремнум (Epipremnum aureum) принадлежи към семейство Ароидни (Araceae), в които има само около 30 вида. В литературата се използват други имена: scindapsus, potos. Миглите на това полу-растение, в зависимост от сорта, са в състояние да се простират до 30-40 м дължина.

Epipremnum златист

Интересно! Някои от въздушните корени на epipremnum, които дървесват и променят цвета си с възрастта, се използват от растението за хранене, докато други изпълняват само функцията на опори.

Големите, сърцевидни листа имат жилава месеста текстура и лъскава повърхност. В описанията оцветяването варира от тъмно зелено до жълто. Листът е буквално осеян с многоцветни петна и ивици. Той е изключително непретенциозен и неизискващ в грижите, което направи растението желано в офис интериора.

От всички разновидности на епипремнум златният се счита за най-добрият за отглеждане в домашни условия. Известно е, че историята на културното му отглеждане надхвърля сто години.

За справка: в страните на Америка златният епипремнум често се нарича „златен лотос“, а в Англия има друго име - „дяволски бръшлян“.

Произходът на лозата е спорен, тъй като дивите предшественици на съвременните сортове растат в тропическите гори на Индия и Югоизточна Азия, но се срещат и в Северна Австралия.

Начинаещите любители на цветя винаги се интересуват от въпроса, отровно растение ли е или не? Експертите казват, че всяка част от епипремнума е отровна, затова си струва да се работи внимателно с него и след това да се измият старателно ръцете.

Ако в къщата има домашни любимци (котки, кучета и т.н.), тогава пълзящият трябва да се изхвърли. Те обичат растението заради изключителната му способност да пречиства въздуха, както е потвърдено от изследванията на НАСА. Листата абсорбират ксилол, бензен и формалдехид от въздуха.

Epipremnum aureum в интериора

Epipremnum - домашни грижи

Неизискващият епипремнум все още изисква известно внимание от собственика, което неизменно има положителен ефект върху декоративния му ефект. Обикновена пота и висяща ще свършат работа.

Температура

През топлия сезон оптималната температура за лиана е в диапазона от + 18-24 ° C. През зимата е подходящ предишният режим или леко понижение до + 16-17 ° С.

Осветление

Западният и източният прозорец са най-подходящи за цвете епипремнум. Но като цяло той предпочита дифузната ярка светлина. Колкото по-ярък е цветът на листата, толкова по-голяма е нуждата от слънце.

Поливане

През лятото саксията може да се полива всеки ден, лозата буквално "пие" водата. През пролетта и есента е достатъчно седмично поливане. През зимата режимът е още по-рядък - веднъж на 9 дни, когато почвата е напълно суха в саксията.

Пръскане

През по-голямата част от годината растението не се нуждае от влага на листа, дори когато работят отоплителни радиатори, които изсушават въздуха. През лятото лиана се пръска, когато температурата на въздуха се повиши до + 22 ° C и повече.

Влажност

Оптималната влажност на въздуха за лиана е 60%, но колебанията в диапазона 40-80% за нея преминават без негативни последици. Поради тази причина е напълно приемливо да поставите саксията в кухнята.

Почва за епипремнум

Основните изисквания към почвения субстрат:

 • дишане;
 • изобилие от хранителни вещества;
 • киселинност при рН = 5,5-6,0.

Внимание! На дъното на саксията са необходими слой големи камъни за дренаж и големи дренажни отвори за вода.

Подхранване

Само през пролетта и лятото, всеки месец, лозата трябва да се полива с тор разтвор. Продавайте го в специализирани магазини в сух или течен формат, с надпис "за лозя".

Подрязване

Оптималното време е пролетта. Целта е да се даде на растението по-буйна храстовидна форма. Ако това не бъде направено, тогава от корена ще порасне само една безкрайно дълга ресничка. Най-дългите издънки се режат наполовина.

Прехвърляне

Идеалното време е април. Младите хора трябва да обновяват почвата всяка година, а от 5 години - веднъж на 3 години е достатъчно. Известно е, че скоростта на растеж на кореновата топка в епипремнума намалява само с възрастта.

Кога и как цъфти златният епипремнум

Вкъщи епипремнумът не изхвърля цветя. Основната причина за липсата на цъфтеж е младостта.

За справка: лозите на възраст над 5 години цъфтят в естествени условия.

Възрастно растение изхвърля кочани с дължина 5-6 см от синусите на листата.

Как се умножава златният епипремнум

Пролетната резитба дава много посадъчен материал, което използват флористите. Методът със семена не се използва, тъй като epipremnum не цъфти у дома и семената не могат да бъдат намерени в продажба.

Размножаване чрез резници

Изрязаната част на върха на издънката с 3-4 листа може да бъде вкоренена във вода или чист пясък. Веднага след като дръжката даде корени (2-4 седмици), тя може веднага да бъде засадена в саксия.

Внимание! За да се получи буен храст, няколко резници се засаждат наведнъж в един контейнер.

Отглеждане чрез наслояване

Изключително къса дръжка се нарича наслояване, върху което има само 1 или 2 листа. Най-вече смес от торф с мъх е подходяща за вкореняването му. Той се пълни в малък контейнер (до 0,5 л) и трябва да бъде покрит с прозрачна капачка отгоре, за да се създадат парникови условия. Оптималните условия за отглеждане на корени са при + 22 ° C.

Разделение за бягство

За размножаване може да се използва всеки наличен епипремнен летораст. Той е разделен на части, всяка от които трябва да има 3-4 листа, след което всяко парче се вкоренява по обичайния начин.

Възможни нарастващи проблеми

Обикновено собственикът няма проблеми с лозата, но преди нашествието на насекоми тя, разбира се, е беззащитна.

Вредители

Лозите могат да бъдат увредени от:

 • брашнести червеи;
 • червени паякови акари;
 • ножници.

Появата им се сигнализира от:

 • пожълтяване на листа по области;
 • деформация на листови плочи;
 • червени петна;
 • търкаляне на листа.

Важно! Продължителността на живота на всеки лист в епипремнума достига 5 или повече години. Ако лозата хвърли листата си по-рано, това е лош знак!

Контролът на вредителите е както следва:

 • Разредете сапунен разтвор и измийте с него всички листа.
 • Изплакнете лианата под топъл (не горещ!) Душ.
 • Напръскайте с разтвор на карбофос (15 капки на 1 литър вода).

Като превантивна мярка помага редовното триене на листата (всеки месец) с инфузия на лук (1 ч. Л. Нарязан лук на 1 чаша вода - оставете за 24 часа).

Други проблеми

Листата могат да пожълтеят и да се ронят поради липса на светлина. Отначало листата ще се свият и ще побледнеят, а стволът ще се разтегне, без да обраства с листа.

В същото време излишната ярка слънчева светлина може да причини изгаряния на листата.

Черно-кафявата граница на листата е симптом на прекомерна влага, когато се поддържа студено (типично за зимното време). Растението не обича много течения. При липса на поливане, листата увяхват, а при излишък корените изгниват.

Видове златен епипремнум

 • Неон

Този сорт има удължена копиевидна листа, характеризираща се с ярък лимонов нюанс.Расте бързо, така че честото подрязване е необходима мярка за поддръжка.

Epipremnum aureum "Neon"

 • N'Joy

Epipremnum с компактна корона. Листата 5 см широки и 8 см дълги са много месести, плътни, с гофрирана текстура. Цветът е ярко зелен с големи сребристи петна.

Epipremnum "N'Joy"

 • Мраморна кралица Epipremnum

Домашните грижи за нея са стандартни. "Marble Queen" има листа със сребристо-зелен цвят. От всички сортове той се счита за най-непретенциозния и най-бързо растящия.

Epipremnum aureum "Мраморна кралица"

 • Златен

Сортът Epipremnum "Golden Potos" има ярък златисто-зелен цвят на листата и стъблата. Отбелязва се необичайно бърз растеж на леторастите, което е идеално за вертикално градинарство.

Epipremnum aureum "Златен Потос"

 • Epipremnum Happy Leaf

Различава се от другите сортове, може би, в най-лекия нюанс на сребристи петна. В зависимост от осветлението те могат почти изцяло да запълнят листа.

Epipremnum aureum "Честит лист"

 • Epipremnum Mosstock

Листата с дължина до 10 см са светлозелени с хаотични жълти петна и удари. Традиционно сортът се формира по вертикална опора, усукваща се около която короната на лианата придобива пирамидална форма.

Epipremnum aureum Mosstok

Други сортове лиана се продават - Epipremnum pinnatum, Scindapsus Pictus, Epipremnum silvaticum и Epipremnum pulchrum. Те не принадлежат към златния сорт.

Грижата за епипремнума е лесна, а възпроизвеждането е още по-лесно. Богат избор от сортове с листа с различни нюанси отваря широки възможности за вертикално градинарство в дома и офиса. Дори начинаещите любители на цветя могат да се опитат да засадят растение у дома.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми