Как се полива фикус за правилен растеж

Ficus е най-популярното цвете в Русия. Принадлежи към вечнозелени широколистни растения. Такава популярност се дължи на факта, че цветето е непретенциозно в грижите, можете да се наслаждавате на буйна красива зеленина през цялата година. Въпреки това трябва да се спазват няколко правила, включително тези, свързани с поливането на това растение. Това е важно за нормалния цъфтеж и живота на растението.

Колко често да поливате фикуса

Трябва да поливате фикуса не повече от 2 пъти на всеки 7 дни. С първото студено време количеството поливане постепенно се намалява. От средата на есента се препоръчва да ги намалите до веднъж седмично, а от декември - веднъж на всеки 10 дни.

Как трябва да изглежда здравият фикус

Качество на водата за фикус

Най-добрият вариант за поливане на растение е дъждовната вода. През зимата можете да използвате разтопен сняг. Ако има възможност да посещавате редовно изворите, то прясната изворна вода, която има уникални свойства, ще има положителен ефект върху фикуса.

За ваша информация!Трябва да се въздържате от използване на чешмяна вода. Не оказва много добър ефект върху почвата и растението като цяло. Поне трябва да се защитава за един ден.

В специални случаи водата от чешмата може да се използва за поливане, ако не са предвидени други възможности. Първо трябва да съберете вода, да я заври предварително, да я охладите. За да накарате водата да се охлади по-бързо, трябва да разделите обема на няколко кутии и да ги оставите да се утаят. Едва след като всичко свърши с тази вода, растението може да се полива.

За да се предотврати възможността за спиране на растежа на цветята, се препоръчва да се прилагат течни торове два пъти месечно от март до края на август. Подобен ход ще насити почвата с всички необходими компоненти и ще стимулира здравословния растеж на фикуса.

Най-популярните торове, подходящи за фикус на Бенджамин са:

 • "Multiflor Aqua";
 • „Добра сила“;
 • Бона Форте;
 • „Цветно щастие“.

Важно! Всеки тор се предлага с инструкции за употреба. Можете също така да намерите напълно различни обеми на продукта, някои са достатъчни за до 500 приложения.

Тор за домашна грижа за растенията

Признаци за неправилно поливане

Въпреки факта, че фикусът е доста непретенциозно растение, той се влияе отрицателно от неправилно поливане, независимо дали е липса на течност или, обратно, изобилие. Сред основните признаци, които ясно дават да се разбере, че е необходимо да се коригира поливният курс или качеството на водата за дадено растение, те отбелязват:

 • постепенната поява на гниене върху корените, багажника, а също и листата на растението. Подобен знак се характеризира с преовлажняване, влагата застоява в саксията. Също така може да причини гъбични заболявания;
 • ако фикусът, който носи каучук, спре да расте и можете да видите листа с пожълтели ръбове в долните части на растението, най-вероятно растението няма достатъчно течност или полезни микроелементи. В този случай се препоръчва да се приложи превръзка и за известно време да се увеличи броят на поливките седмично.

Забележка! Също толкова важно е да се погрижите за регулиране на напояването в зависимост от влажността на въздуха и температурата на помещението, в което се намира фикусът.

Какъв е рискът от неправилно поливане

Ако поливате растението, като напълно игнорирате всички условия, това може да доведе до увреждане на цветето от различни заболявания или дори смърт на фикуса. Подобно отношение към растението се проявява и чрез появата на вредители по листата. Отбелязват се най-честите проблеми, свързани с неправилно поливане, неподходящо за сезона или влажността на въздуха:

 • загуба на листа, поява на жълти петна от двете страни на листната плоча на цветето;
 • бавно развитие на тъпа сянка върху листните плочи на фикуса и пълна загуба на ярко зелен сянка.

При продължително игнориране на правилата се отбелязва пълното изсъхване на фикусовото дърво.

За начинаещите производители на цветя ще бъде трудно да коригират плана за поливане и горната превръзка, затова се препоръчва да се съсредоточат върху стандартната схема. За опитни производители на цветя няма да е трудно да се определи кога растението трябва точно да нанесе течност поради суха почва.

Какво води до неправилна грижа

Особености на процедурата през студените и топли сезони

Правилата за грижа за фикуса са разделени на зимен и летен период. Това се дължи на промени в температурата и влажността.

Зимен период

Студеният сезон означава не само зима, но и край на есента, когато времето става по-тежко и мразовито. В такива дни потокът от сок се забавя в стволовете и листата на растенията, така че не се нуждае от толкова много хранителни вещества, както преди. За да не оставите растенията да умрат, да не провокират болести и появата на вредители, трябва да поливате фикуса не повече от 2 пъти месечно.

Тъй като освен стандартното нанасяне на течност върху почвата, има и метод за напояване със спрей, както и контрастен душ, препоръчително е да се изключат последните две процедури, за да не се наранят листата на цветето.

За ваша информация! Най-добре е да избършете повърхностите на листата с влажен тампон, за да ги почистите и подхраните малко.

Летен период

От началото на пролетта до последните топли есенни дни има стабилна или ниска влажност на въздуха. През този период растенията повече от всякога се нуждаят от по-честа влага и напояване на почвата, както и от доставяне на повече микроелементи. По време на този период пада активирането на растежа, в това отношение поливането на растението се извършва веднъж седмично. В допълнение към стандартното напояване на почвата се препоръчва да се практикува топъл душ на всеки 30 дни, пръскане на всеки 15-20 дни.

Как изглежда фикус през лятото

Техника за поливане на фикус

Поливането на фикус е една от най-лесните задачи, но при добавяне на течност трябва да обърнете внимание на следните точки:

 • преди да пристъпите към напояване на почвата, се препоръчва пръстът да се задълбочи с 6-7 см. Това се прави така, че течността да се разпредели равномерно и да не се образува слой вода над почвата;
 • след като по-голямата част от водата е погълната, трябва леко да разхлабите почвата. По този начин земята ще бъде наситена с полезни микроелементи, включително кислород;
 • няма нужда да бързате, когато поливате растенията. Бавно добавяйки течност, трябва да се уверите, че тя не започва да се излива от тигана. Веднага след като това започне да се случва, трябва незабавно да го премахнете оттам и след известно време да продължите манипулацията.

Стандартният метод за торене е съвсем прост, но освен него, трябва да използвате и пръскане на цветето. За да направите това, имате нужда от специална пръскачка за течности.

Забележка! Ако за известно време процесът на поливане на фикуса се извършва неправилно, но въпреки това градинарят е определил това по знаците, тогава няма да се случи нищо ужасно. Необходимо е само да се коригира схемата, която елиминира възможността растението да получи други заболявания.

Правилна грижа за цветята

Влажност на въздуха и пръскане

През лятото влажността на въздуха намалява, което се отразява на фикуса.През зимния сезон, напротив, се издига, което също води до определени нюанси, които трябва да се вземат предвид при поливането на растението.

Сам по себе си фикусът предпочита прекомерна влажност на въздуха, поради което за създаване на по-благоприятна среда са необходими периодични поливания, редовно пръскане или изплакване на листните плочи под душа.

Забележка! Тъй като в много институции, домове, училища и други сгради са монтирани фикуси, които помагат за почистването на помещението от прах, много малки твърди частици се натрупват върху листните им остриета. За да дадете на фикуса възможност за повторно почистване на стаята, трябва редовно да избърсвате листните плочи от двете страни с влажна гъба или тампон.

При влажност над 30% растенията не се нуждаят от пръскане, но ако е под този показател, тогава процедурата се извършва с топла или преварена вода. Броят на спрейовете не е ограничен.

Процедура, ако растението е изсъхнало или пресушено

Ако се е случило, че храстът е бил под влиянието на обилно или недостатъчно поливане, препоръчва се незабавно да се провери цялото растение за наличие на болести или вредители. След това трябва внимателно да инспектирате кореновата система на растението за наличие на изгнили участъци. Ако са малко, тогава се препоръчва да бъдат премахнати бързо.

Правилната грижа - здравословно растение

Ако паяк акари или други вредители вече са се появили на растението, тогава те могат да бъдат измити със сапунена вода. За да приготвите сапунен разтвор, ще ви е необходим редовен сапун, разреден в преварена вода. Кърпа се навлажнява в течност и се пренася върху всички листа на фикуса.

Ситуацията е много по-проста с факта, че растенията са получавали по-малко вода. Трябва внимателно да разхлабите почвата, за да я наситите с кислород, и след това бавно да излеете течността с тор. По този начин можете лесно да възстановите баланса, който е нарушен в цветето.

Фикусът е доста интересно и просто растение. Непретенциозната грижа го прави достъпен за много хора, а интересният външен вид го прави привлекателен. Но въпреки това не всеки знае как да полива фикус у дома. Но всъщност всичко се оказа просто.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми