Мурая - грижа за дървото на японските императори у дома

Екзотичното растение мурая има около дузина разновидности. Растяща територия - Югоизточна Азия. Muraya не се нуждае от специални грижи, когато живее у дома.

Мурая - домашни грижи

Правилното засаждане и спазването на правилата за осветление, поливане и температурен режим ще помогнат да се получи жива украса на жилището, цъфтяща почти през цялата година.

Произходът и външният вид на растението мурая

Мурая е близък роднина на цитрусовите плодове - сортовете лимон и мандарина. За първи път е открит от шведски естественици в района на Хималаите през 18 век. Името му е дадено в чест на ботаника Мъри, който е открил първия вид.

Цъфтяща мурая

Важно! Растението принадлежи към топлолюбивите, расте в Китай, Тайван, Непал, Суматра и Индия, австралийския континент.

Описанието на Мурай:

 • тънък багажник, покрит с кафява кора;
 • на височина - до 2 м;
 • листата са лъскави и гладки;
 • върху тях са разположени пъпки, през пролетта от тях се появяват бели цветя с пет венчелистчета;
 • годни за консумация плодове - червени (черникави) на цвят, покрити с кора, която прилича на портокал;
 • вътре - жълта кост.

Важно! При черноплодните сортове на цветето семето е отровно, при случайно консумиране е възможно отравяне.

Японски императори дърво

Японците използват растението за украса на градините си в продължение на няколко века. Дълго време цветето беше забранено за общо гледане - беше предназначено изключително за императорското семейство.

Форма на бонсай

Смятало се, че ароматът му помага да се поддържа здравето, помага за получаването на здраво потомство, облекчава сексуалната импотентност. Отглеждане на Murayi за обикновени хора от страната, застрашени със смърт - един от градинарите, откраднали зрънцето, е екзекутиран по заповед на японския император.

Описание на растението цвете

На територията на Русия Мурая се превърна в закрито растение. Цветята растат в пискюли, всяка съдържа 10-15 парчета. Те достигат 2 см в диаметър, различават се по млечно или бял нюанс на венчелистчетата, с жълти тичинки. Ароматът на цъфтящо растение напомня на аромата на жасмин.

Видове и разновидности на мурай

Има около 10 разновидности на екзотични цветя. В Руската федерация от 2 до 4 вида са по-често срещани. Широко разпространеният холандски сорт не цъфти поради изкуствени стимулатори на растежа. Опитите за активното му хранене ще доведат до отпадане на растението от листата.

Мурая Паникулата

Бързо растящите храсти могат да достигнат 3 м височина. Листата са с овална форма, на един крак има до 11 парчета, горните са с по-големи размери от долните.

Мураи плодове

Muraya Paniculata дава малки плодове с червен оттенък, които съдържат 2 семена. Цветята се образуват в съцветия, понякога има единични екземпляри.

Муррая Паникулата

Murraya (сорт Paniculata) има силен аромат, широко използван в козметичната и кулинарната индустрия. Растението е близък роднина на сорта Paniculata Murraya, но за разлика от него, то изисква добро осветление, обилно поливане. Може да расте под формата на храст, бонсай или джудже. В Индия подправка се прави от капризно цвете.

Muraya черноплодна Koeniga

При естествени условия достига 6 м височина. Различава се с тесни и дълги листа, бели цветя, събрани в големи съцветия - от 30 до 80 парчета във всеки. Плодовете на мурая (сорт Königa) са с черен оттенък, продълговати, с лъскава обвивка.

Важно! Този сорт се използва в кулинарията като основа за къри.

Муррая екзотика

Известен на ботаниците със своята тръпчива миризма, напомняща на аромата на рута, който се появява, когато докоснете повърхността на листата. Едно голямо растение отдалеч може да бъде объркано с лимоново дърво - лъскавата му корона с изумруден оттенък наподобява цитрусови листа. Различава се с бавен и периодичен растеж - след дълъг период на хибернация бързо се увеличава по размер. Развитието на пъпките отнема 14-21 дни, цветята са големи, самоопрашващи се.

Важно! Алтернативната медицина твърди, че Muraya Exotics има лечебни свойства и нейните плодове, листа и цветя могат да се добавят към чая.

Присаждане на муррая след покупка в саксия

Правилното засаждане на домашно цвете гарантира бързото му оцеляване, навременния цъфтеж и плододаването. Нарушаването на правилата ще доведе до смъртта на младо растение.

Какво е необходимо за кацане

Според описанието на професионалните градинари, мураята изисква определен вид почва. Най-добрата почва се счита за рохкава пръст, пълна с органични добавки, с ниво на киселинност не повече от 7,5 pH. Когато купувате готови смеси в магазините, по-добре е да се съсредоточите върху тези, специално проектирани за цитрусови плодове. Към тях трябва да се добави вермикулит - за увеличаване на показателите за разхлабеност на почвата.

Младо растение

У дома, когато засаждате мурая, можете да създадете почва със собствените си ръце, като смесите:

 • листа и копка земя - по 2 часа;
 • едър пясък - 1 час;
 • хумус - 2 ч.л.

Важно! На дъното на контейнера е положен дренажен слой от малки камъчета и експандирана глина. Растението Muraya изисква поливане, което се прави с вода, отстояна за 24 часа, при стайна температура.

Избор на най-доброто място

За нормалното развитие на всяко цвете е необходим правилният подбор на саксията. При всяко ново движение диаметърът му трябва да бъде с няколко сантиметра по-голям от обема на предишния контейнер. Твърде големите кутии могат да натрупват течност в областта на корена и да предизвикат тяхното гниене. Осветеният перваз на прозореца се счита за подходящо място за живеене на мурая - липсата на ултравиолетова радиация ще доведе до слаб растеж и липса на цъфтеж.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

За трансплантация на мурая у дома се изпълнява следният алгоритъм:

 • предварителна подготовка на контейнера, почвата, водата;
 • задълбочено разрохкване на земята, премахване на горните й слоеве и силно поливане;
 • внимателно боравене с растението заедно с почвата, в която е израснало;
 • малък прах със смес и лесното му набиване.

Важно! Защо мурая не цъфти дълго време: поради прекомерно задълбочаване на корените по време на засаждането.

Размножаване на мурая

Растението може да се размножава чрез резници и семена. Професионалистите твърдят, че първият метод за разплод е по-малко надежден.

Размножаване чрез резници

Препоръчително е да правите резници през есента:

 • отрязаните клони се поставят във вода с температура около 30 градуса;
 • създайте парников ефект, като покриете контейнера отгоре с полиетилен;
 • поддържайте температурата с дънно нагряване;
 • след образуването на корени, резниците се трансплантират в земята, обогатени с минерално торене.

Отглеждане от семена

Преди засаждането избраният материал се потапя в топла вода за 2-3 часа. След процедурата се поставя върху повърхността на смес от пясък и торф, взета в съотношение 1 към 1. Разрешено е да се използват готови торфени таблетки.

Разсад

Отгоре семената са покрити с пръст - от 6 до 10 мм, под формата на топка. Отгоре е монтиран стъклен купол (буркани). Засаждането се поддържа при температура около 25 градуса, при разсеяно осветление. Разсад се очаква след 30-45 дни, след появата на три листа, разсадът се трансплантира в отделни саксии.

Мурайя в стаята: домашна грижа

Цветето не поставя никакви специални изисквания за грижи, въпреки преобладаващото мнение за неговата капризност. За да получите здраво растение, трябва да се придържате към изискванията за поливане, хранене и температурен режим.

Режим на поливане

По време на активен растеж, Muraya изисква обилна, но рядка влага в почвата. Следващото поливане се извършва, след като изсъхне. Водата трябва да е без хлор и да е мека. От есента количеството влага намалява, но се уверете, че земята не е прекалено суха.

Важно! Пръскането се извършва само при високи температури, през останалото време не е нужно да се грижите по този начин.

Подхранване

През пролетта и лятото подхранването се извършва ежемесечно, предпочитание се дава на минерални и органични торове. Ако случайно се приложи голямо количество азот, листата ще се оцветят още повече, няма да настъпи цъфтеж. Флористите съветват да се използват течни превръзки - те имат добър ефект върху кореновата система на мурая, ускоряват растежа на цветята.

Особености на грижите през периода на цъфтеж

Първите пъпки се появяват една година след засаждането на растението в постоянен контейнер. Грижата за мурая по това време изисква специално внимание:

 • първите цветя се отрязват за профилактика;
 • наторявайте земята своевременно;
 • следи общото състояние;
 • когато листата изсъхнат, саксията се прехвърля на друг перваз на прозореца, водата се сменя от чешмяна на питейна.

Важно! Изпълнението на всички условия ще ви позволи да се възхищавате на цъфтежа с настъпването на пролетта, през лятото ще се появят първите плодове - червени или синьо-черни.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Датите на „почивка“ падат през ноември-февруари, но може да са леко изместени. По това време няма нужда от торове, поливането става рядко. Цветето се поставя на светло място, далеч от радиатори или нагреватели за централно отопление.

Подготовка за зимата

За да не започне цветето мурая да изхвърля листата си, не трябва да докосва студеното стъкло с него. Прекарва зимно време на перваза на прозореца, разположен от южната страна. За да се увеличи изкуствено дневната светлина, е необходимо да се използват ултравиолетови лампи.

Листата на Мурая пожълтяват - какво да се прави

Пожълтяването на листата се появява поради редица причини:

 • повишена алкалност или липса на хранителни вещества в земята;
 • внезапни промени в температурата;
 • недостатъчна влажност на почвата;
 • излишно хранене;
 • неправилна грижа;
 • стареещи растения.

Когато се засаждат в просторен контейнер, хлороза, листата започват да пожълтяват и масово падат. За да се избегне заболяване, цветето не трябва да се пие с чешмяна вода и белина.

Екзотичното растение украсява домовете на много руснаци. Няма особени затруднения в грижите за него, важно е да го напоявате своевременно, да го храните и да извършвате профилактика срещу заболявания. Осветлението и температурата играят важна роля - неспазването на техните норми може да доведе не само до отпадане на зеленина, но и до смърт на мурая.

Видео

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми