Как да храним божури в страната през есента и пролетта

Буйни храсти - божури с огромни, ярки цветя - трябва да се хранят добре. Добрата почва и правилните грижи със сигурност ще имат положителен ефект върху развитието и здравето на растението. За красив божур се нуждаете от балансирана и редовна допълваща храна. Как да храним божури през целия сезон и как да го правим правилно, тази статия ще ви разкаже.

Кратко описание на божури

Божурът е многогодишен цъфтящ храст. Расте активно през първите години след засаждането. На височина и ширина може да достигне до 1,5 метра. Цъфтежът е обилен, цветята са големи, пълнени с широки и ярки венчелистчета. На дълги издънки - гъста, тъмнозелена зеленина на тройни листни плочи.

Божурите, които се хранят достатъчно, растат високи и храстовидни.

Защо трябва да оплодите

По време на засаждането на божур за него се приготвя яма за засаждане. Напълва се с хранителна смес от активни торове. Такива допълващи храни са достатъчни за един храст за две години. През това време той изгражда кореновата система и се развива. На третата година божурите започват да цъфтят активно и обемно. Този процес изразходва много хранителни сили и енергия на цветето. За подпомагане на растежа и цъфтежа е необходимо допълнително подхранване.

Какво ще се случи, ако се оплоди в неподходящо време или надвишава нормата

Торовете се прилагат въз основа на определени вегетационни процеси на храста. Това ще ви позволи да получите точно емисията, която в момента е необходима:

 • в началото на пролетта - за натрупване на зелена маса;
 • в средата на пролетта - за полагане на пъпки;
 • в средата на лятото - за възстановяване от цъфтежа.

Ако нахраните божур в неподходящо време, това може да наруши метаболитните процеси и да ги възстанови. Така че, божур може да цъфти късно или изобщо да не цъфти. А това води до неправилна подготовка за зимата. Ако допълнителните храни са твърде рано, божурите могат да изхвърлят пъпките си рано. Ниските температури и липсата на слънце провокират появата на малки скучни цветя.

На различни етапи от вегетационния период храстите изискват определени микроелементи. Ако растението ги няма, това ще се отрази на външния вид. Ненавременното хранене може също да причини пожълтяване на листата, появата на светли петна по тях, изсушаване на върховете на листата и липса на пъпки.

Органичната е най-често използваната допълваща храна

При оплождане, надвишаващо нормата, жизнените процеси могат да се объркат. Така че, божур може да увеличи свръх зелената маса. А това води до липса или малък брой пъпки. Обилен цъфтеж и разкош изстискват всички сокове от корените на божурите. Такива храсти не понасят добре зимуването, лесно се заразяват с болести и вредители.

Какви торове са подходящи за божур

Трите основни елемента за пълноценно развитие на божур са азот, калий, фосфор. Допълнителни елементи за здравето на храста е набор от: магнезий, цинк, мед, желязо, бор и сяра. Този баланс може да се попълни с различни видове торове.

Минерал

Този вид тор съдържа минерална основа. Азотът подпомага растежа на зелената маса. Калият участва в образуването на пъпки и обилния цъфтеж.Фосфорът помага при цъфтежа и подготовката на храсти за зимуване и полагане на заместващи пъпки. Предимствата на минералните торове са, че те съдържат ясно изчислена доза за определен период от развитието на растенията.

Органични

Органичният съдържа всичко, така че божурите да могат да цъфтят обилно, с красиви големи цветя. Това е достъпен и безопасен вид храна. Това включва лопен, пилешки изпражнения, тор и др.

Комплекс

Комплексните торове съдържат редица микро и макроелементи, които осигуряват подкрепа за растението на всеки етап от вегетационния период. Трябва да изберете сложни торове за цъфтящи градински култури.

Народни средства за защита

Достъпността за производителя и безопасността на почвата са двете основни предимства на този вид допълваща храна. Приготвянето на тор е лесно и просто. Но трябва да се има предвид, че растението се нуждае от определени количества определени минерали. Следователно храненето с народни средства често служи не като основа, а като подкрепа за храненето.

Как да оплодим правилно

Младите храсти на божур усвояват по-добре хранителните вещества чрез листно подхранване. Листата им активно абсорбират минерали. При наторяване на почвата под храстите корените могат да получат изгаряния от дозировката и концентрацията. По-зрелите храсти усвояват допълнителните храни по-добре от корените.

Важно! Храстите на възраст над 8 години изискват повишена доза допълнителни храни. Нормите за торене се увеличават 1,5 пъти.

Добавяне на сухи допълващи храни към почвата

Коренна превръзка

Има три метода за кореново хранене:

 • Торовете са разпръснати из храста. Този метод е особено подходящ по време на първото ранно хранене. Торовете се разпръскват директно върху снега, тъй като той се топи, хранителните вещества се разтварят в почвата. Ако пролетта е ранна и снегът вече се е стопил, торовете се разпръскват върху предварително навлажнената почва.
 • Сухите добавки се смесват с почвата. За този метод около храста се изкопава плитка бразда, на разстояние 30-40 см от стъблата. В него се изсипва сухата смес, а отгоре е земята. Бушът се полива, което позволява допълнителната храна да се абсорбира в почвата и да достигне корените.
 • В комбинация с поливането е най-често срещаният и разпространен метод. Торовете се разреждат във вода при определена доза и се изсипват под храста.

Допълнителните храни се въвеждат рано сутрин или вечер след залез слънце.

Листно превръзка

Това е обичайното пръскане на храста със смес от торове, разредени във вода. Важно е да следвате точно инструкциите, за да не изгорят листата. Зелените се пръскат вечер или сутрин, така че слънчевите лъчи да не падат върху листата. Времето трябва да е спокойно и сухо.

Интересно е да се знае! Ако добавите сапун за пране към разтвора, допълнителната храна ще остане по-дълго върху листата.

Подхранване на божури при засаждане

При засаждане към подготвената дупка се добавя хранителна смес. Тя ще храни храста в продължение на две години. Опции за засаждане на смес:

 • хумус, пясък и суперфосфат;
 • компост, торф и дървесна пепел;
 • градинска пръст, оборски тор, пясък;
 • оборски тор, суперфосфат, дървесна пепел.

Важно е да подготвите мястото за растеж предварително (поне две седмици предварително), така че сместа да увисне в дупката.

Напояване на зеленина

Особености на пролетното хранене на божури

Пролетното подхранване на божури е важно за процесите на събуждане на храста и полагане на пъпките. През този период е много важно как да се хранят божурите и как да се прави правилно.

Как да храним божури през пролетта преди цъфтежа

В началото на април градината често все още лежи под снега през този период, храненето на божурите ще бъде тласък за пробуждането и началото на активен жизнен цикъл.

Около всеки храст можете да поръсите директно върху снега:

 • 15 g амониев нитрат и 20 g калиев сулфат.
 • 20 g амоний и 40 g калиев нитрат.

С какво друго да храним божури през пролетта:

 • Смесете 5 кг доломитово брашно и 40 г борна киселина. Разпръснете 300 г такива допълващи храни под всеки храст.
 • Кравешки или конски тор (добре изгнил) се взема в размер на половин кофа на храст, към него се добавя нитрофоска - 80 г на квадратен метър.

Само появяващите се разсад ще бъдат полезни за обработка с карбамид. Младите издънки се напръскват с разтвор от 5 г карбамид на 1 литър вода.

Важно е да знаете! Ако пролетните студове са засегнали младите издънки, те могат да бъдат третирани с Epin. Повишава устойчивостта на замръзване и защита срещу гъбички. Помага на растението да се възстанови.

Как да храним божури по време на пъпка

Важният период на бутониране определя изобилието и интензивността на цъфтежа. Понякога допълващата храна увеличава броя на пъпките, но не осигурява хранене по време на цъфтежа, поради което божурите бързо избледняват.

Опции за подхранване на божури през периода на бутонизация:

 • В инфузията на лопен се добавят 20 g калий и 2 пъти повече фосфор. Всеки храст се полива с 2 литра от получената смес.
 • Пълна минерална допълваща храна може да се получи чрез разреждане на 10 g азот, 15 g калий и 20 фосфор в кофа с вода. Всеки храст се полива с този разтвор, нормата е 1 литър.
 • Kemira-kombi е сложен набор от допълнителни храни, който е важно да се разрежда съгласно инструкциите.

Периодът за въвеждане на втория етап на допълващото хранене е края на април или началото на май, 20 дни след първото допълващо хранене. Но трябва да се надгражда и върху времето на цъфтеж на някои сортове.

Кемира - тор за всички градинарски култури

Особености на лятното хранене

Лятната превръзка осигурява ярък разцвет и може да го удължи. След като цветята изсъхнат, растението трябва да бъде подпомогнато и да му се помогне да възстанови силата си за следващия етап - подготовка за зимата.

Подхранване на божури по време на цъфтежа

В периода юни-юли се въвеждат всякакви смеси, съдържащи калий и фосфор. Намалете азотните вещества. Допълнителните храни по време на цъфтежа не трябва да са в изобилие.

След цъфтежа

След цъфтежа процесите се възстановяват, за да се подготвят за зимата и полагането на заместващи пъпки.

Торове за божури през този период:

 • В инфузията на лопен (10 литра) добавете 15 g калиев сулфат и 30 g суперфосфат. Поливайте 2 литра под всеки храст.
 • 10 g калий и 15 g фосфор се разреждат в кофа с вода.
 • Подходящ е и Кемира-комби с калиев монофосфат.

Трябва да нахраните божури 14 дни след изсъхването на цветята.

Как да оплодим божури през есента

Есенната подкрепа на растенията влияе върху цъфтежа през следващия сезон. В края на краищата именно през есента хранителните запаси се разпределят към нови пъпки и корени. Колкото повече хранителни вещества съхраняват корените, толкова повече те ще могат да дадат заместващи пъпки.

През есента е необходима и калиево-фосфорна смес. Това ще помогне за ускоряване на процеса на подготовка на корените за зимата. Нормата за всеки храст е 10 g калий и 15 g фосфор. Може да се използва през есента и сложни торове.

Комплекс за есенно хранене

Подхранване след резитбата

Подрязването се извършва след първата слана. Това е времето, когато ще е подходящо божурите да се хранят с костно брашно. За да направите това, храстите се вкопават и се поръсват със смес от костно брашно и пепел на равни части. Отгоре се полага слой компост, хумус или оборски тор. Тази допълваща храна не е необходимо да се добавя; тя също така предпазва корените от замръзване.

Храненето на божури е важен компонент на цялостната грижа за цветното легло. Какво обичат божурите и в кои периоди трябва да подпомогнете растежа им - важна и необходима информация за производителите на цветя. Сега всеки градинар ще може да направи своята дача цъфтяща и ароматна.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми