Божури засаждане и грижи на открито в страната

Божурите са дългогодишни градински цветя. Тези буйни ориенталски цветя са истинска градинска декорация през пролетния и летния сезон. Статията разкрива въпросите за грижата за тях: как да засаждате божури и по кое време е най-добре да го правите, как да се грижите за божури веднага след засаждането и за следващия сезон. Дадени са препоръки за подготовка на млади разсад за зимата.

По кое време е по-добре да засадите божури

Засаждането и поддържането на открито изискват специфични правила за различните сезони. От това зависи здравето на храста, неговият растеж и цъфтеж. Важно е да се разбере какви процеси се случват в кореновата система по различно време на годината.

Красиви летни цветя

През пролетта божурите насочват силите си към растежа на надземната част на храста. Малък дял, който ще се вкорени лошо и ще даде цялата си сила за растежа на зеленината, може по-късно да цъфти късно и лошо. През есента тече подготовка за зимуване и укрепване на кореновата система в почвата. Бушът е изцяло фокусиран върху растежа на корените и запазването на храненето вътре в тях.

Такъв посадъчен материал може да цъфти още през следващия сезон с подходящи грижи. Поради тези причини божурите трябва да бъдат засадени, когато храстът се подготви за зимата - през есента.

Интересно е да се знае! Най-лесният начин за размножаване на божури е чрез разделяне на храста.

Как да засаждаме божури през пролетта

Когато засаждате през пролетта, е важно да уловите момента, когато храстът едва започва да расте малки смукателни корени. В зависимост от условията на съхранение на деленката, такива корени започват да растат през април-май.

Най-надеждният начин за засаждане на божури през пролетта е засаждането им в саксия, а не на открито. Разсадът ще пусне корени в саксията и ще бъде готов за успешно засаждане през есента. Много е лесно да се отговори на въпроса как правилно да се отглежда такъв божур преди засаждане в цветна леха. Просто трябва да създадете подходящи условия:

 • Температурата не е по-висока от +10 C, което допринася за растежа на кореновата маса, докато пъпките ще спят.
 • Тъмнина, за да не се събудят пъпките и да не се разтегнат на тънки издънки;
 • Навлажнете почвата, за да подхранват корените и запълнете саксията.

Оптималното място за съхранение на такъв разсад е изба или мазе. Важно е там да е сухо, в противен случай гъбичките бързо ще започнат по божурите. През есента разрезът се засажда заедно с бучка пръст на подготвено легло.

Пролетни разсад на божури

Особености на засаждането през есента

Когато избирате период за есенно засаждане, трябва да се има предвид, че божурът се нуждае от поне три седмици за успешно вкореняване. По време на периода на вкореняване не трябва да има резки промени в температурата и замръзването.

В зависимост от географията, руските градинари засаждат божури:

 • В края на август и началото на септември северните райони - Сибир, Урал, Ленинградска област.
 • От средата до края на септември - дати на засаждане за средната зона и Московския регион.
 • Последните дни на септември и до средата на октомври са датите на кацане за южните райони (Краснодар, Кубан, Кавказ).

Често градинарите поръчват разсад на божур по пощата и те пристигат късно, когато градината вече е покрита със сняг и температурата спада. Как да засаждаме божури в този случай.Ако засадите посадъчния материал в студено замръзнала почва, той ще изгние там до пролетта. В този случай божурите трябва да се отглеждат в саксия както през пролетта.

В рамките на 3-4 седмици, в хладно помещение на лоджия или изба, млад божур ще израсте корен и котва в почвата. Такъв гръбнак вече ще е готов за зимния сезон. След това божурът се погребва в откритата земя на градината заедно с гърнето.

Важно! През пролетта саксията се изкопава и божурът се засажда на постоянно място на растеж по метода на претоварване, за да не се нарушава кореновата система.

Характеристики на засаждането на дървесен божур

Този вид има по-тънки корени, а точките му на растеж са разположени на нивото на базалната шийка. По време на засаждането кореновата шийка не може да бъде заровена; тя остава на едно ниво с почвата. Ако дървовиден божур се присади към корените на тревист, присадката се задълбочава с 10 cm.

Засаждане на многогодишни тревисти божури

Пъпките на тревистите видове са разположени само по корените. При засаждането е важно пъпките да се задълбочат най-малко на 3-4 см от повърхността на градината. Засаждането в дълбочина може да забави времето за цъфтеж. С високо ниво на влага, заровените пъпки бързо изгниват.

Важно е да знаете! Деленки от 5-6 летни храста цъфтят за следващия сезон.

Правилна дълбочина на засаждане на дървесни и тревисти видове

Инструкции за засаждане на разсад на открито

Божурите са много чувствителни към засаждане и пресаждане. Корените им, макар да изглеждат мощни, са много деликатни и отнема много време, за да пуснат корени на ново място на растеж.

Как да изберем място за засаждане на божури

Когато избирате място, вземете предвид следното:

 • Осветление. Трябва да има много слънце, особено сутрин. Следобедните лъчи трябва да бъдат разпръснати. На сянка храстите цъфтят слабо и късно.
 • Въздушните потоци. Цветното легло трябва да се проветрява добре, но божурът се страхува от пориви на вятъра и течение.
 • Подземните води. Тъй като корените на божура отиват на метър дълбочина, подпочвените води трябва да отидат още по-дълбоко. Засадените божури в низините на градината бързо гният и се заразяват с гъбички. Това важи особено за периода на топене на снега. Ако много влага от снега се събере под храста и той се задържи поне три дни, божурът най-вероятно ще умре.
 • Квартал. Втулките са разположени един с друг на разстояние не по-малко от 1 метър. Също така съседните насаждения, сгради, огради трябва да са на разстояние 1,5 метра.
 • Почвата. Глинестата слабо алкална почва (6,5-7,5 PH) създава комфортни условия за растеж. Храненето и лекотата са важни в почвата. Към сместа за засаждане се добавят хумус, пясък и торф.

Не засаждайте храсти на божур под дървета с разперена корона. Божурите ще улавят светлина и влагата, която ще се събира под дървото, ще започне да се натрупва в корените. Така се появяват гниене и гъбички.

Подготовка на разсад

Придобитият посадъчен материал изисква подробен преглед. Разсадът трябва да има здравословен външен вид, "очите" са розови и големи. Ако се открият повреди по корените, те се отрязват. Разфасовките се обработват с въглен. Върху закупения посадъчен материал старите разфасовки се обработват с брилянтно зелено.

За по-добро вкореняване разрезът се потапя в разтвора на Kornevin (или друг аналог) за няколко часа. След това разрезът трябва да се остави да изсъхне. След засаждането, същият разтвор може да се използва за напояване на храста.

Божур разсад

Ако разделянето е взето от летен домашен храст, тогава подготовката ще отнеме малко повече време. Коренът, изваден от земята, трябва да се измие и изсуши, оставяйки една нощ. Това ще го направи по-еластичен. Коренището се нарязва на парчета с остър нож. Едно разделение трябва да е дълго около 10 см, да има 3-4 здрави пъпки и адвентивни корени.

Важно! Всички разфасовки се обработват с натрошени въглища.

Необходими инструменти

Засаждането на божури не включва използването на специално оборудване и инструменти. Една лопата е достатъчна. За да се определи нивото на задълбочаване на бъбреците, през ямата се поставя пръчка или пръчка.Такава маркировка ще ви позволи точно да определите задълбочаването на бъбреците до нивото на дупката.

Ако градинарят ще отдели парцела от домашния си храст, трябва да вземете вили. С тяхна помощ е по-лесно и по-безопасно да се получат крехки корени, които често отиват на дълбочина от един метър. Дупката се вкопава с вили в кръг, а корените се вземат с байонетни лопати.

Подготовка на яма за засаждане на божури

Място за божур се приготвя няколко седмици преди слизането. Дупката за засаждане е изкопана с размер 60 * 60 и дълбочина 80 см. Дъното е запълнено с дренаж от счупена тухла и голяма експандирана глина. Приготвената дупка се покрива с почва с една трета, след това слой торове и отново почвата. Като тор почвата от дупката се смесва с компост, пепел и суперфосфат. До деня на засаждане почвата ще потъне и торовете ще се разпръснат равномерно по почвата.

Важно е да знаете! Кореновият кръг се мулчира с торф или едър пясък.

Бъдещ пионер

Характеристики на засаждане на семена за разсад и на открито

За разплод семената се събират от средата на август до средата на септември, когато семенните кутии са узрели. Изберете големи кафяви семена без видими повреди. След събиране те веднага се засяват в почвата. Така божурите преминават през период на стратификация - узряване на семената. Този процес протича на два етапа - под въздействието на топлина и студ. Ако се създадат оптимални условия за семената по време на покълването, те ще растат през следващата пролет. В противен случай разсадът ще поникне след една година.

Ако засадите божури за разсад, тогава етапите на стратификация трябва да се извършват от семената сами. Процес стъпка по стъпка:

 • Преди засаждането семената се накисват в манган.
 • Посейте на мокър пясък и поставете на топло място, за да покълнат. Температурата на почвата не трябва да пада под +28 С.
 • Когато корените се появят на семената, те се прищипват и засаждат в торф.
 • При температура не по-висока от +10 в семето се образува растежна пъпка, от която ще се появи издънка.

Семената се засаждат в отделни саксии, а издънките се гледат през лятото. През есента разсадът се засажда в леглата.

Не всички семена покълват дори след подходяща подготовка. Имайки предвид това, трябва да сеете семена с марж. Средната кълняемост на семената на божур е не повече от 50%. Ако се купуват семена, трябва да се оцени външният им вид, тъй като кълняемостта директно зависи от възрастта на семената. Старите семена имат набръчкана и суха повърхност.

Покълнали семена

Размножаването на семена е много старателна работа. Божурите, отгледани от семена, цъфтят само 6 години след засяването. Растенията, получени от семена от хибридни сортове, не запазват сортовите си характеристики. Но има шанс да получите напълно нов сорт, който ще се различава по цвят и форма на цветята.

Грижи за млади божури след засаждане

Стресът, причинен от засаждането в нови условия, растението изпитва през целия сезон. Градинарите, които размножават божури, поставят на първо място грижите и отглеждането на млади храсти. Пълната грижа осигурява здравословно развитие и обилен цъфтеж.

Поливане

След есенното засаждане младият божур се полива 2-3 пъти през следващите 30 дни (преди настъпването на замръзване). През пролетта, първите три дни след засаждането, храстът се полива всеки ден и обилно. Освен това овлажняването се регулира според времето. Божурите обичат рядкото и обилно поливане. По-добре е да навлажнявате почвата сутрин или вечер.

Тор

Торната смес, приложена върху ямата за засаждане, осигурява пълно развитие през следващите две години. След това време горната превръзка се прилага в началото на пролетта, след пробуждането. По време и след летния цъфтеж храстът се подхранва, като се редуват минерали и органични вещества.

Мулчиране

След засаждането почвата около храста трябва да се мулчира с торф, пясък или компост. Мулчът е чудесен помощник - той задържа влагата, позволявайки на почвата да диша. А също така поддържа цветната градина чиста, като потиска растежа на плевелите.

Първо изрязване

Когато засаждате разсад от млади храсти на възраст една или две години, опитните градинари не им позволяват да цъфтят.Така растението развива кореновата система по-добре и пуска корени. Ето защо е по-добре да купувате деца на 3-4 години. По време на цъфтежа стъблата са под стрес, затова е важно храстите да се връзват.

След първия цъфтеж стъблата се изрязват, така че храстът да не изразходва енергия за образуването на плодове и семена. Но не е нужно да отрязвате стъблата накратко, важно е да оставите няколко листа на дъното. В тази форма храстът успешно ще формира заместващи пъпки в края на лятото.

Съвет! С настъпването на студеното време стъблата трябва да бъдат отрязани на 10 см височина.

Подготовка за зимуване

През първата година младият божур трябва да бъде покрит за зимата. Това е особено важно за централна и северна Русия. Преди заслона храстът се изпръсква. Мулч слой от най-малко 15 см се прави от дървени стърготини, смърчови клони, торф или компост. Храстите трябва да се отварят в началото на пролетта, за да не се заключат.

Подслон със смърчови клони

Буйни храсти, красиви божури украсяват лятната вила със своите цветни топки и зеленина. Веднага щом този ярък храст се появи в градината, градинарят веднага иска да разнообрази своя божур с нови сортове. С информация за правилното засаждане и грижи за разсад, дори и начинаещият ще намери лесно и лесно да засади цветни храсти на своя сайт.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми