Кралска бегония - засаждане и грижи у дома

Многогодишен тревист храстов бегония (бегония) принадлежи към рода на растенията от семейство Бегония. Кралската бегония (begonia Rex) е представител на това семейство.

Екзотична красота

Растението заслужено носи името "кралско". Луксозните му големи листа с назъбени ръбове и дълги стъбла се открояват със своя ярък цвят. В зависимост от сорта може да има петна от малини, червени, сребърни или лилави ивици. Те наподобяват слонови уши или леко изкривена форма на сърцето.

Кралска бегония

Важно! Храстите на бегония растат до четиридесет сантиметра дължина, а височината на мини храсти от този вид е не повече от петнадесет.

Популярни сортове

Сред разнообразието от сортове кралски бегонии, най-популярните и широко разпространени бегонии са Escargot, Griffin, Dark Mambo и Mary Christmas.

Видове кралски бегонии

Ескарго. Спирално навитите листа със сребриста линия в средата наподобяват раковина.

Грифин. Голяма зеленина с издълбана граница е боядисана в розово и зелено.

Тъмно мамбо (тъмна мамбо бегония). Цветът на листата е маслинено и тъмно маслинено. Центърът на всяка плоча е украсен със звездно петно.

Весела Коледа. Пъстрата зеленина на това растение има най-ярката комбинация от цветове по цвят - от ярко розово до зелено и кафяво. По краищата цветът става бордо.

Бегония Ескаргот

Лечебният ефект на растението

Begonia Royal има редица качества, полезни за човешкото здраве:

 • може да се използва като антисептик за заздравяване на ожулвания, драскотини;
 • намалява двигателната активност и тонуса на гладката мускулатура с цел потискане на мускулния спазъм.

Екстрактът от бегония е част от лекарства за стимулиране на кръвообращението. Препаратите на основата на бегония лекуват изгаряния и язви.

Допълнителна информация! Кралската бегония има благоприятен ефект върху вътрешния климат, неутрализира вредното действие на синтетичните материали (пластмаса, синтепон). Листата на растението намаляват броя на бактериите стафилококи във въздуха.

Как е възникнала кралската бегония

Това прекрасно цвете е намерено на индийска земя през 1856 г. Находката веднага е заинтересувала животновъди от различни страни. Цветята, взети от обичайния субтропичен и тропически климат, първо са засадени изключително в оранжерии, създавайки подходящи условия. През годините специалистите по отглеждане и подобряване на растенията са създали разнообразие, което е по-устойчиво на необичайна атмосфера. Благодарение на тази трансформация бегониите започнаха да се държат на закрито в саксии на первази на прозореца и цветни щандове за стайни растения. Те дори започнаха да украсяват градински лехи и цветни лехи с него.

Особености на грижите за цвете у дома

Кралската бегония може да се нарече непретенциозен домашен обитател на почвата. Дори начинаещ цветар може да се погрижи за нея. Няколко прости препоръки ще помогнат за това.

Температурен режим

Въздухът в стая с цветя от този тип не трябва да се нагрява много. Да кажем, че обхватът е от петнадесет до двадесет градуса. Прегряването и вятърът могат да унищожат растението.

От късна пролет до началото на есента бегонията се изнася на открито (балкон, тераса).

Осветление

Слънчевата светлина и достъпът до нея са необходими за яркия цвят и цветовата наситеност на листата. Той трябва да действа балансирано. Прекомерното изобилие заплашва появата на изгаряния на широколистната плоча и тяхното усукване. Слабото осветление ще лиши растението от неговия тонус и еластичност.

Поливане

Водата е основният източник на храна за цветето. Основното нещо е умереността. Поливането е необходимо, когато горният слой на земята в контейнера изсъхне. Течността не трябва да седи в резервоара.

Ниво на влажност

За да се поддържа влагата, до саксията с цветя се оставя съд с вода. Големите листа на бегония се избърсват с памучен тампон, навлажнен с утаена вода.

Избор на почвата

Необходимо е да подготвите почвата или да изберете много внимателно готова смес за засаждане. Влияе върху качеството на храненето на цветята и формирането на кореновата система. Корените на това растение са слаби. Следователно се нуждаем от рохкава (водо- и кислородопроницаема), питателна почва. Сместа трябва да включва:

 • широколистен хумус;
 • торфена маса;
 • растителен хумус;
 • пясък.

На дъното на саксията се поставя дренаж за контрол на влажността на почвата.

Важно! Необходимо е да се избере листен хумус без танини. Те повишават киселинността в почвата.

Хранителни вещества

Бегония Роял се храни веднъж или два пъти месечно. Торът с калий и фосфор в състава е подходящ. Тези вещества допринасят за ранното узряване и укрепване на растенията.

Блум

Бегония Рекс изумява с привличащия и очарователен външен вид на листата си. И цветята по време на периода на цъфтеж няма да правят впечатление. Те са бледи и малки на външен вид. Състои се от няколко листенца. Флористите често премахват пъпките на цветята, за да не лишат растението от допълнително хранене.

От късна есен до март цветето потъва в състояние на покой, спирайки да цъфти. През този период грижите за Кралската бегония са сведени до минимум. Поливането се намалява до веднъж седмично.

Цъфтяща кралска бегония

Подрязване

Формирането на растението започва в ранните етапи на растеж, когато дължината на кълна достига шест до осем сантиметра. Горната част се отрязва с остър режещ инструмент. Това активира растежа на страничните издънки. Поливането временно се намалява.

Страничните стъбла, пораснали до десет сантиметра, отново се съкращават, но така, че да не наранят бъбреците.

Размножаване

Кралските бегонии имат няколко метода за размножаване:

 • семена. Периодът на сеитба е от септември до януари. Семената се потапят повърхностно в съдове с пръст, напръскват се с вода и се покриват с фолио. Разсадът се проветрява редовно. След появата на кълновете контейнерите се изнасят на осветено хладно място;
 • резници. Издънки от десет до петнадесет сантиметра с няколко листа се отрязват от основното растение. Листата се съкращават с една трета и след като резените изсъхнат, резниците се потапят в течност, която стимулира растежа. След това те се засаждат в земята;
 • отделяне на корени. Цветето се отстранява внимателно от саксията. Корените се измиват, след което се разделят на няколко части, така че всеки от тях да остане с издънка или пъпка. След обработка на секциите с антисептик, всички сегменти се поставят в отделни контейнери с подготвена почва;
 • лист. Голям лист без признаци на заболяването е разделен на няколко части. След това всички части се засаждат под ъгъл в смес от вулканична скала с хумус от блатни растения и се покриват с полиетилен. Вкореняването става в рамките на тридесет дни;
 • наслояване на въздуха. Багажникът се нарязва косо до средата на дебелината. В разреза се вмъква пластмасова или дървена плоча, за да не се получи повторно сливане. Разрезът се затваря с найлонова торбичка и се закрепва от двете страни. Корените ще се появят след около месец.

Прехвърляне

Пресаждането е задължителна стъпка в грижата за растението. Благодарение на нея настъпва подмладяване. Трябва да го правите на всеки три до четири години. Ще ви е необходима прясна почвена смес.Можете да го приготвите сами или да го купите готово в специализиран магазин. Прясната почва трябва да включва листа и копка, торфена смес и пясък (за предпочитане речен), в съотношение съответно 2: 1: 1: 1. За подхранване можете да добавите малко борова кора или широколистен хумус.

Дъното на контейнера, избран за трансплантация, традиционно се пълни с дренаж.

Трансплантация на бегония

Болести и други неприятности на кралската бегония

Има няколко заболявания, които засягат бегонията по-често от други.

Сиво гниене. Поради прекомерната влажност във въздуха или почвата, конидиите и склероциите се размножават. Те са тези, които причиняват болестта. Външен знак са омекотени листа.

Мухъл - причинява се от опасна патогенна гъбичка. Това е и резултат от преовлажняване. На листата се образуват жълти петна.

Освен болести, малки вредители също са заплаха.

Мехурчета (трипс). Поради тяхното паразитиране върху листата се образуват многоцветни петна.

Mealybug. Опадналите листа ще показват наличието на това насекомо.

За да се отървете от малките паразити и последствията от болести, растенията се третират със специални разтвори. В случай на усложнения може да са необходими няколко трансплантации.

Кралски бегония болести

Сред другите проблеми при грижата за бегония се случва и върховете на листата да изсъхнат. Това се дължи на недостатъчно осветление. По същата причина зеленината може да побледнее. Ако растението изпусне появилите се пъпки, то е твърде горещо и трябва да се премести на хладно място.

Знаци и суеверия

Begonia Royal, според общоприетото схващане, се счита за талисман, който носи късмет и създава благоприятна атмосфера в къщата. Но за да може растението да донесе късмет, трябва да му се даде топлина и грижи.

Begonia Royal е популярен сорт, който има красив цъфтеж. За да отгледате здраво растение, трябва да следвате инструкциите за грижа. Бегонията се нуждае от определени условия, без които не може да цъфти.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми