Как да трансплантирате Драцена у дома

Драцената, както и много други стайни растения, расте естествено в субтропиците. За пълноценен растеж в рамките на жилището трябва да осигури най-благоприятните условия за отглеждане. За да направите това, трябва не само да наблюдавате поливането и влажността на въздуха, но и да замените навреме почвата и саксията, докато драцената расте.

Когато е необходима трансплантация

Подмяната на почвата и капацитета може да бъде както планирана, така и аварийна. Може да има няколко причини за тази процедура:

 • размерът на кореновата система не съответства на обема на саксията;
 • почвата е заразена с вредители;
 • количеството хранителни вещества в почвата е недостатъчно;
 • необходимостта от трансплантация след покупка.

Драцена - грандиозно закрито цвете

Необходимостта може да възникне и ако условията не са били изпълнени първоначално по време на кацане. Например саксия е неправилно избрана или няма дренаж.

Друга причина може да е необходимостта от засаждане на растения, растящи в една и съща саксия. Дългият период на съвместен растеж на големи растения в един контейнер е нежелан. Повредите от вредители и гниенето на корените могат да се отдадат на спешни причини.

Важно! Дори растението да не е болно, то се нуждае от планирана смяна на почвата.

Колко често да се пресажда

Подмяната на почвата и обема на саксията трябва да се извършва ежегодно, ако растението е на възраст под пет години. По-старите екземпляри изискват трансплантация на всеки три години. Тези условия са приложими, ако на драцената са осигурени пълноценни условия за растеж.

Важно! Неправилната грижа може да доведе до спиране на растението. В този случай е необходимо да замените почвата и да оставите размера на саксията същи.

Как да изберем почва и саксия

Стайните растения са ограничени в пространството от размера на саксията. Поради тази причина размерът му трябва да се увеличи, тъй като драцената бързо расте.

Драцената не понася преовлажняване. По-добре е да изберете контейнер, изработен от глина или керамика. Особено внимание трябва да се обърне на наличието на дренажни отвори. Трябва да са поне три, в зависимост от размера на саксията.

Грундът може да бъде закупен в специализиран магазин. Съставът му е избран според изискванията на растението. За да подготвите почвата със собствените си ръце, ще ви трябва торф, хумус и въглища. Тези съставки се смесват с градинска пръст.

Внимание! Доста е трудно да се поддържат пропорциите, за да се получи почвата с необходимата киселинност. По-добре е да си купите готова смес.

Преди засаждане е необходимо да се обеззарази контейнерът и почвата. Измийте старателно тенджерата с гореща вода. Почвата може да се калцинира или полива с разтвор на манган.

Подготовка

Два дни преди разсаждането драцената трябва да се полива. След това ще бъде по-лесно да го извадите от саксията и растението ще получи необходимата порция влага. Това ще улесни прехвърлянето на промяната на мястото и ще ускори степента на оцеляване.

Подготовка за трансплантация

Непосредствено преди процедурата растението се изважда от саксията. За да направите това, по-добре е да поставите контейнера хоризонтално и да превъртите малко, внимателно потупвайки по стените. След това, когато част от почвата се отстрани, можете лесно да премахнете драцената, като издърпате ствола.

Кореновата система трябва да бъде внимателно изследвана преди засаждането. Ако присъстват сухи или повредени корени, те трябва да бъдат отстранени.

Драцена: домашна трансплантация

Трансплантацията трябва да се извършва внимателно и последователно.Този процес се състои от няколко стъпки:

 1. създаването на дренажен слой;
 2. пълнене с подготвена почва с 1/3 от обема на контейнера;
 3. потапяне на кореновата система в саксия, изправяне на корените, ако е възможно;
 4. запълване на контейнера с останалата почва.

По-добре е да не се набива най-горния слой на почвата, това ще допринесе за по-добра пропускливост на въздуха и водата.

Тази технология е приложима и ако има нужда да се изкорени резката, за да се получи нов образец.

Важно! Ако надземната част на растението е твърде голяма, за първи път е по-добре да инсталирате вертикална опора.

Знанието как да трансплантирате драцена не е достатъчно. Необходими са и знания за това как да й се осигурят нужните грижи.

Грижа

За активен растеж и развитие на драцената се изискват специални условия. Това тропическо растение се нуждае от температура на въздуха над 25 ° C и влажност най-малко 70%.

Драцена в природата

Почти е невъзможно да се осигурят такива условия в апартамент или офис. Но все пак можете да създадете възможно най-близо, спазвайки няколко правила:

 • Поливането се извършва само с утаена вода със стайна температура. След пресаждането навлажнете почвата, след като изсъхне, но не позволявайки да се овлажни.
 • Пръскайте листата редовно с топла вода и периодично ги измивайте.
 • 1-2 седмици след пресаждането, драцената може да се подхранва със сложен тор за растеж. В специализиран магазин има фуражи за този вид растения.

Важно е да овлажните листата

Спазвайки всички необходими условия, ще бъде възможно да се очаква, че трансплантираното растение бързо ще пусне корени и ще може да расте. Необходими са и подходящи грижи.

Прехвърляне след покупка

Завод, закупен от магазин, изисква подмяна на почвата и саксията. Като правило контейнерът, в който е закупен, е с малък размер. Почвата също не отговаря на изискванията, често съдържа твърде много торф и не е в състояние да задържа влага.

Млада драцена в продажба

Внимание! По-добре е да купите драцена през пролетта. Зимата и есента не са подходящи за това, тъй като това е периодът, когато драцената не може да бъде трансплантирана.

Новопридобитото растение трябва да бъде засадено по технология, която не се различава от тази, препоръчана за съществуващи екземпляри. Но не трябва да започвате тази процедура веднага. Необходимо е да се даде време на растението да се аклиматизира, този период продължава 5-6 дни.

Грешки при трансплантация

Нарушаването на технологията на засаждане може да доведе до болест на растението или дори до смъртта му. Има няколко грешки, които трябва да се избягват:

 1. пренебрегване на създаването на дренажен слой;
 2. неправилен подбор на почвата и капацитета;
 3. неподходящо време за трансплантация.

Друга грешка се отнася до случаите, когато дървото трябва да бъде презасадено поради замърсяване на почвата. Остатъчната почва трябва да бъде внимателно отстранена от кореновата система и не трябва да се използва остатъчен дренаж. В противен случай подмяната на почвата и контейнера няма да помогне да се отървете от инфекцията.

Само като спазвате всички условия за трансплантация и грижи, можете да постигнете пълен растеж и развитие на драцената. Влажният въздух и подходящото поливане също са от съществено значение.

Драцена в интериора

Производителят на цветя трябва да знае как да трансплантира драцена у дома, като стъпка по стъпка предприема необходимите стъпки. Основното е да бъдете внимателни и да подхождате отговорно към процеса.

Тази грандиозна палма може да украси всеки дом и да се превърне в акцент в интериора му.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми