Вербена, какво е това: жълто, тревисто, многогодишно или едногодишно

Вербената е непретенциозно многогодишно растение, което радва с обилен цъфтеж през летния сезон. Нискорастящите храсти заемат малко място на площадката и могат да се използват при групови и единични насаждения. Вербената се отглежда и в саксии и саксии.

Какво е вербена

Растението достига височина 50 см. Листата на вербената са с овални зъби, цветята са събрани в сферични съцветия, венчелистчетата са малки, до 2 см в диаметър. Цветето се отглежда от семена и резници. Периодът на цъфтеж е от юни до ноември.

Вътрешно цвете в саксия ще украси всеки интериор

Интересно!Ароматът на цвете може да има различни нюанси. В зависимост от вида на вербената, мирише на плодове, има нотки на мускус, ванилия.

Сортове и видове

Растението съществува в два вида: едногодишно и многогодишно. Първите могат да се отглеждат лесно чрез семена. В умерения климатичен пояс се практикува отглеждането на едногодишен вид, тъй като растението не понася добре замръзване. Ако желаете, можете да посеете семена в саксия и да направите домашно цвете от едногодишно, което ще украси интериора.

Забележка! Трайните насаждения се отглеждат в почвата само на юг. Когато решавате коя вербена ще расте - многогодишна или едногодишна, трябва да вземете предвид местния климат.

Когато цветарят реши коя върбинка е най-подходяща за него - едногодишна или многогодишна, трябва да изберете сорт. Има повече от 250 разновидности, най-популярните от тях са описани по-долу.

Буенос Айрес

Сорт, който не изисква постоянни грижи. Израства до 120 см. Стъблата са прави, малки люлякови цветя са събрани в розетки.

За ваша информация! Това многогодишно растение е най-високата вербена от този вид.

Как цъфти Буенос Айрес

Хибрид

Най-популярният сорт сред градинарите. Отгледан от животновъди в средата на 19 век. Той има пъпки с различни форми в широка гама от цветове и различна структура на храста: с прави стъбла, пълзящи. Също така, видът е засаден като ампелно цвете.

Цветът на пъпката варира от обичайната основа (обикновено розова) до сложни средни тонове и редуващи се нюанси.

Аромат (лимон)

Това е високо растение, което расте до 2 м височина. Листата са тесни, дълги, малки бели цветя са събрани в колос. Ако едно листче се разтрие, то започва да излъчва аромат на лимон, листата вкусват кисело.

Сорт лимон

Канадски

Малък храст с височина 30 см. Цветята се събират в малки розетки. Нюанси на съцветия в тон на леглото: люляк, розово, бяло.

Трудно

Има пълзящ храст, остри назъбени листа. Понася зимата на открито. Можете да разберете какъв е ароматът на вербена, когато го сравните с аромата на карамфил.

Забележка! Върбинката се среща в продажба под наименованието ребра, но изглежда различно от другите сортове. Цветовете му са разположени по цялата дължина на стъблата. Докато е класическият представител на този вид, цветята се събират по върховете на дръжките. Сред хората този сорт върбинка има името на жълтото многогодишно растение.

Химичният състав на вербена лекарствена

Растението съдържа флавоноиди, витамин С, танини, слуз, стероиди, силициева киселина, етерично масло, микроелементи.

Фармакологични свойства

Активните вещества на растението имат хипотензивен, антисептичен ефект. Отвара от листа облекчава гаденето, повишава апетита, подобрява храносмилането. Тревата понижава високото кръвно налягане, температурата.

Полезни характеристики

Този вид върбинка расте там, където има достъп до слънчева светлина: на ливади, ръбове на умерен климат, той може да се използва в народната и официалната медицина.

Лечебните свойства на вербената са научно доказани

Вербената е придобила полезни свойства благодарение на биологично активните вещества, които съставляват нейния състав. Билката има антисептични, лечебни, стягащи, обезболяващи свойства. От растението се прави ароматно масло, с което се лекуват възпалени рани, третират се ожулвания. Маслото е включено в капки за очи, инхалационни разтвори, таблетки за кашлица, спрейове за гърло.

Рецепти на традиционната медицина с лечебна вербена

Растението у дома лекува настинки, ревматизъм, дерматити, заболявания на тазовите органи.

За приготвянето на лекарството се използват всички части от сухата билка. Те приготвят отвари, запарки на алкохол, правят лосиони, варят чай.

Противопоказания за употреба

Съставът може да бъде вреден за хората в риск.

Следните лица не трябва да вземат средства въз основа на тази билка:

  • деца под 14 години;
  • лица с непоносимост към съставките на растението;
  • бременни жени;
  • страдащи от алергии;
  • хипертоници.

Продължителната употреба на лекарството може да раздразни червата.

Важно! Растението може да повлияе отрицателно на тялото. Преди да използвате билката, трябва да се консултирате със специалист.

Verbena officinalis: научни изследвания

Изследването на лечебните свойства на билките разкри цялостен лечебен ефект, който те оказват върху човешкото тяло. Етеричното масло има седативни свойства, фитохормона ситостеролът действа като противовъзпалително средство, гликозидите тонизират мускулите.

Митове, легенди, вярвания, свързани с лечебната вербена

От древни времена е имало поверие, че ако събирате клоните на храста призори, тогава напитката, приготвена от тях, ще помогне да се помирят враждуващите страни, да се спаси къщата от врагове и да се даде сила за работа.

Вярващите приемаха това растение за свещено, защото вербената растеше на Голгота и покриваше раните на Христос с клоните си.

Практическо използване в магията

От древни времена билката върбинка е имала магическо значение, използвала се е в конспирации, ритуали. Билката е била използвана при шамански събития, за да изплаши злите духове, да помири враговете. Магьосниците използвали растението, за да направят омагьосваща напитка, с негова помощ жените очаровали своите любими мъже.

Флористите се влюбиха в върбината, тъй като това растение е непретенциозно в грижите, расте в различни форми. Широка гама от цветове и форми на храста прави цветето универсално за декорация на градината и дома. Дори начинаещите могат да отглеждат тази култура.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми