Стая abutilon - домашна грижа

Любителите на Abutilon твърдят, че растението е известно от древни времена. Родното място на цветето остава загадка. Но разпространението му по планетата протича с голяма скорост. Какво привлича вниманието на производителите на цветя към закрития абутилон, как да го отглеждат и какви митове и суеверия обграждат растението, е полезно да знаете дори и обикновен човек на улицата.

Как изглежда

Абутилон е малко дърво с малки листа. Хората наричат ​​abutilone вътрешен клен поради сходството на листата им. Отглеждани са много сортове и хибриди, но не всички от тях са адаптирани към домашните условия.

Как изглежда абутилон

Цветето расте бързо. Височината му варира от 30 см до 3 м. Цъфти в продължение на месеци, но през зимата само с подходящи грижи. Има толкова много малки разноцветни камбани, че приличат на буйна шапка на фона на зелени листа.

Декоративна листова плоча с къдрави ръбове. Лилаво-кафявите стъбла са настръхнали, разклонени и гъвкави.

Abutilon: домашни грижи

Вкъщи абутилонът расте добре, когато за него се създаде позната среда.

Температура

Интензивната топлина не се обезсърчава. През пролетта и лятото температурите се поддържат на 20–26 ° C. През зимата с 5 ° по-малко.

Осветление

Кленът цъфти обилно при добра светлина. Следователно най-доброто местообитание е южният перваз на прозореца. Там растението е постоянно, само от парещото слънце е покрито със защитен филм. Но през зимата цветето абутилон се нуждае от допълнително осветление.

Поливане

По време на периода на цъфтеж, абутилон се нуждае от обилно и често поливане. През студените дни с температури над 15 ° C поливането е нормално. При ниски ставки те се поливат 2 пъти по-рядко. За напояване се използва мека вода, която се отоплява през зимата.

За ваша информация! При неправилно поливане растението хвърля листа и почвата става суха.

Пръскане

Кленът предпочита рядко пръскане. През горещо лято и по време на отоплителния сезон, когато температурата е висока и влажността е ниска, пръскането се увеличава, за да се спаси абутилон от смърт.

Влажност

Културата има неутрално отношение към влагата. Но при сух въздух нивото на влажност трябва да бъде изкуствено повишено.

Домашен клен

Грундиране

Почвата е избрана лека и рохкава, позволяваща на водата и въздуха да преминават през нея. Купува се субстрат за стайни цветя, който е обогатен с пясък или перлит.

Можете сами да приготвите саксийната почва. Една от трите опции ще направи:

 • торф, листна пръст, пясък в равни обеми;
 • пясък, хумус, тревна и листна почва в съотношение 2: 0,5: 1: 1;
 • хумус, пясък, торф, листа и копка земя в равни обеми.

Важно! Преди засаждането почвата се дезинфекцира.

Подхранване

Оплодете цветето веднъж на две седмици, но не и през зимата. Редуват се минерални и органични превръзки. Сред минералните торове най-приемливият вариант е универсалното торене за стайни растения.

По време на вегетацията кленът се нуждае от фосфор и калий. Азотът е необходим за образуване на зеленина. В случай на липса на тези елементи културата пожълтява.

Характеристики на зимните грижи

Правила за грижа за домашен кленов абутилон през зимата:

 • придържане към стайна температура 18–20 ° C;
 • зимно осветление (ноември, декември);
 • изолация на студени первази на прозорци с полистиролова пяна;
 • липса на близки батерии, отоплителни устройства;
 • задължително рядко разхлабване на повърхността;
 • поливане в съкратен вариант;
 • предотвратяване изсъхването на земната буца;
 • извършване само на листна превръзка в случай на силно гладуване.

Забележка! През зимата малко хранителни вещества се доставят отвън. Растението, консумиращо вътрешни резерви, е изчерпано. Това е възможна причина за появата на жълта зеленина.

Прехвърляне

Abutilon безболезнено прехвърля трансплантацията и прехвърлянето в други саксии. Но новият контейнер не трябва да е твърде голям. Младите екземпляри се трансплантират веднъж годишно в началото на пролетта. Зрели храсти - на всеки 2-3 години. Най-доброто време за трансфер е март. Ако не е възможно да се трансплантира културата, се препоръчва да се замени горният почвен слой.

Период на покой

Това състояние на цветето се случва през зимата. През този период температурата се поддържа на 10-15 ° C. Поливането е ограничено. Корените се разрязват наполовина. В бъдеще те скоро ще пораснат отново.

Когато цъфти

Процесът започва през май и продължава до средата на октомври. Младите издънки цъфтят 3-5 месеца след засаждането.

Но защо понякога растението абутилон не цъфти? Причината се крие в недостатъчно осветление или голям капацитет за засаждане.

Подрязване

Без тази процедура кленът ще загуби формата си, ще се простира нагоре, където на върховете на леторастите ще се появят цветове от абутилон. За да се избегне небрежен растеж, храстите се изрязват преди и след цъфтежа с една трета или половината. Процедурата е безболезнена. След няколко седмици ще се появи буйна зеленина, а самата резитба ще има благоприятен ефект върху цъфтежа.

Как се умножава

У дома културата се размножава чрез семена, резници и наслояване.

Покълващи семена

Отглеждането на абутилон от семена започва с подбор. Избира се висококачествен материал, който веднага се проверява за покълване. След това семената се потапят в стимулатор на растежа и едва след това се засяват в контейнери с пясък и торф. Те го задълбочават с 5–8 mm, навлажняват почвата и покриват контейнера за засаждане с капак или полиетилен. Размножаването ще бъде успешно с добро осветление, редовна вентилация и достатъчно пръскане. Температурата на съдържанието трябва да бъде между 22-28 ° C.

Размножаване на абутилон чрез семена

Първите издънки се очакват 20-25 дни след засаждането. Когато се появят 3-4 млади листа, разсадът се гмурка.

Вкореняване на резници

Рязането е бърз начин за получаване на ново растение. Резниците се вземат от клони, отрязани при пролетна обработка. Препоръчително е да изберете дръжки с 3-4 пъпки. Ако условията са изпълнени, корените ще пораснат след две седмици и след 5-6 месеца малките ще цъфтят.

Важно!Най-доброто време за вкореняване на резници е пролетта и лятото. По друго време на годината процесът се забавя или спира напълно.

Рязане на abutilone

Въздушно наслояване

Този вид репродукция за абутилон е рядко и неуспешно явление.

Възможни проблеми

Какви проблеми възникват при отглеждане на клен у дома:

 • хвърля листа и пъпки. Причини: течения, неправилно поливане, внезапни температурни промени;
 • листата пребледняват. Причината е липсата на осветление;
 • краищата на листата се извиват и изсъхват поради ниска влажност;
 • жълти листа, петна по тях. Причината е липсата на хранителни вещества;
 • долните листа падат. Поради високата температура на съдържанието или ниската влажност;
 • вредители. Нежните листа на абутилона са атакувани от много вредители. Те включват насекоми, белокрилки, паякови акари, листни въшки и др. Слабите екземпляри, изтощени от неправилна грижа, са особено податливи на атаки. Инсектицидите и акарицидите се използват за борба с вредителите.

Повреда на листа от ножницата

Често срещани сортове

Култивирани са много сортове абутилон.За разлика от дивите екземпляри, домашните видове имат компактна форма и ярък, дълъг цъфтеж. Растението често се среща в ландшафтния дизайн. Малки храсти се вписват красиво в модерния интериор, украсяват градини и частни имоти.

Сред популярните сортове се открояват следните:

 • Органзата е разклонен абутилон с прави стъбла (40-60 см), широки зелени листа и многоцветни цветя;
 • megapotamskiy abutilon - домашен многогодишен клен с прави високи стъбла (1-2,5 м), зелени овални листа и красиви цветя с петна по краищата;
 • пъстър абутилон се получава чрез кръстосване на няколко разновидности. Стъблото е право, достига 1,5 м. Зелените яйцевидни листа, камбановидни пъпки и красиви цветя са украсата на сорта;
 • Жулиета е висок абутилон, хибриден храст с целогодишен цъфтеж. Сортът е непретенциозен към условията на околната среда, включително осветление;
 • Бела е абутилон със зелена зеленина и големи камбановидни цветя с различни цветове. Вписва се добре във всеки интериор;
 • хибриден абутилон се получава чрез отглеждане на смес от bellevue от семена. Цъфти дори при 5 ° C. През лятото расте до 2 м. Когато се подрязва правилно, образува буен храст.

Абутилонови сортове

Лечебни свойства и противопоказания

Абутилон е тропическо растение, което не съдържа токсични вещества, които вредят на хората. Някои сортове дори пречистват въздушните маси. Там, където цветето расте, няма болести, а въздухът е чист и свеж.

За ваша информация! Сортът Theophrastus се използва като средство за заздравяване на рани, помага при лечението на фурункулоза.

Знаци и суеверия

Общоприето е, че абутилонът лекува не само тялото, но и душата. Отървава се от конфликти и кавги. Подобрява настроението, облекчава меланхолията, облекчава негативните мисли.

Растението се препоръчва да засажда възрастни хора, което ще озарява самотата и ще съживи вярата в живота. Цветето ще установи контакт между хора от различни поколения, живеещи под един покрив. В офисите, където културата расте, хората са по-внимателни един към друг, по-добри и по-гостоприемни. Там, където има червени цветя от абутилон, е по-топло и по-удобно.

Подходящ ли е за образуването на бонсай

За тези цели културата се използва в редки случаи. Големите листа и цветя, които изглеждат хармонично в закрити условия, ще послужат като недостатък за образуването на бонсай. В този случай е трудно да се запази пропорционалността.

Красивото цвете абутилон не изисква специално внимание и е лесно да се грижите за него. Расте бързо, цъфти дълго време, размножава се успешно, почиства добре въздуха в къщата.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми