Дъб бонсай - самоусъвършенстване и грижи

Древното японско изкуство бонсай отдавна е широко разпространено далеч извън Япония. Сега дори начинаещите производители на цветя, с достатъчно търпение и старание, могат да отглеждат миниатюрно дърво у дома или в страната. Дъбът бонсай, отглеждан в миниатюрни размери, изглежда особено красив и величествен.

Класификация

Има много разновидности на бонсай.

В зависимост от техния размер, дърветата се класифицират в следните видове:

  • маме са най-малките растения. Височината им не трябва да надвишава 20 см;
  • сехин - малко по-голям, максималната височина е 25 см;
  • кифу - дървета със средна височина, чийто размер варира от 25 до 40 см;
  • Тюхин е голям бонсай, отглеждан до 120 см.

Размер на дъб

За ваша информация! Има и по-големи растения, които по разбиране на любител производител дори не приличат на бонсай, а се доближават по размер до класическите дървета.

Миниатюрните дървета също се класифицират по тип ствол и форма на короната:

  • изправен - дърво с мощен ствол и развита надземна коренова система. Короната на такова растение обикновено се формира в конична форма;
  • изправен криволинеен има причудливо извит багажник;
  • наклонен, името на което говори само за себе си. Багажникът на това дърво е наклонен на една страна спрямо оста.
  • дърво върху скали, отгледано с корона, окачена на камъни под формата на каскада;
  • метловидна - растение с прав ствол, всеки клон на короната на който е насочен право нагоре.

Как правилно да отглеждате дъбови бонсай? Първо трябва да вземете решение за посадъчния материал. Вариантите за засаждане са два - от жълъд или от клонови резници.

Наклонената корона изглеждаше огъната от порива на вятъра

Отглеждане от семена

Има лесен начин за отглеждане на бонсай от дъбов жълъд. Като начало трябва да изберете голям, дори твърд плод, гладък на допир, без чипове или пукнатини, яркокафяв на цвят. Избраните плодове се поставят в съд със студена вода за един ден.

Забележка! През това време повредените жълъди се насищат с вода и се давят, а материалът, подходящ за засаждане, остава на повърхността.

Освен това, висококачествените жълъди трябва да бъдат увити в мокър мъх или дървени стърготини, увити в прозрачно фолио и охладени за поне два месеца. Как да отглеждате дъбови бонсай у дома бързо? Важно е да поддържате постоянна влага в торбата, защото ако има излишно ниво на влага, плодовете ще изгният, а ако мъхът е сух, жълъдът няма да може да покълне.

Дъб може да се отглежда от няколко резници, тогава ще изглежда като горичка

След 2-3 месеца покълналите жълъди трябва да бъдат извадени от хладилника, освободени от филма и хранителния материал, без да се увреждат нежните покълнали кълнове и засадени в подготвена почва.

Отглеждане от резници

Процесът на отглеждане от резници се различава от метода, описан по-горе. Необходимо е да се отреже стрък от майчиното дърво, което е жив клон без клони и листа, и да се вкорени в подготвената почва. За да помогнете на стъблото да се вкорени бързо, можете да използвате специално съединение за растеж, което можете да закупите в цветарски магазин.

За ваша информация! Много е лесно да се разбере, че стъблото е дало корени - на клона ще се появят зелени пъпки.

Коя почва да изберете

Какво да засадите семето също поражда много въпроси.Тук мненията на любители и професионалисти в отглеждането на бонсай от дъб са противоположни. Някои вярват, че трябва да се засажда в почвата, в идеалния случай в тази, в която е растяло майчиното дърво. Някои земи могат да бъдат взети в същата гора, където е бил вдигнат жълъдът или отсечена изрезката. Въпреки това, противниците на този метод на отглеждане с основание посочват, че в естествената почва може да има вредители, които могат да повредят нежните издънки и слабата коренова система.

Ето защо специализираната хранителна почва е добър избор за отглеждане на бонсай. Дъбовият бонсай е доста непретенциозен към състава на почвата, така че всяка универсална хранителна смес ще бъде подходяща за растението.

Подрязване на корени

След като дъбът е добре вкоренен, дава първите издънки, кореновата му система ще започне да се развива. През този период е важно да започнете редовно подрязване на корените. Дъбовата коренова система е един развит основен корен, който е като че ли продължение на ствола и много странични, по-тънки и по-слаби клони. За да бъде разклонено и силно, трябва редовно да премахвате излишните малки странични корени, за да образувате постепенно няколко с еднаква сила и размер, които здраво ще държат дървото в малък контейнер. Това също ще позволи образуването на красиви повърхностни корени.

Тор

За да расте растението силно и не е податливо на болести, то трябва постоянно да се тори. Това е особено важно по отношение на бонсай, тъй като той се отглежда в плосък контейнер с малко количество почва и изисква много хранителни вещества. Това важи особено за дъба, който е широколистно растение, което означава, че той консумира голямо количество хранителни вещества през периода на активен растеж на зеленината.

Бонсай трябва да се тори целогодишно с органични торове, в зависимост от сезона, само честотата на подхранване се променя. През пролетта и лятото растението трябва да се тори два пъти седмично с поливане, а през есента и зимата - веднъж месечно.

Дъбът е много красив през есента, когато листата пожълтяват

Формиране

Основната трудност в бонсайското изкуство е формирането на ствола и короната на дървото. Не избирайте сложни стилове за дъб. Оптималният тип ствол за него ще бъде прав или наклонен едноцевен, височината на отглежданото дърво е от 40 до 80 см. За да се постигне хармоничен външен вид на дървото, клоните му трябва редовно да се подрязват, предотвратявайки хаотичен растеж. Много е удобно да направите това със специална сушилня за бонсай.

Важно! Домакинските или офисните ножици няма да работят поради високата плътност на дъбовото дърво.

Ако подхождате с душа към процеса и му обръщате достатъчно внимание, след няколко години появата на миниатюрно дърво ще зарадва окото със своята хармония и оригиналност.

В допълнение към клоните, всеки лист трябва редовно да се подрязва, така че размерът му да не е в контраст с размера на ствола. Това трябва да се прави постоянно, след това с течение на времето листата ще се адаптират и самите те ще растат в необходимите размери.

Грижа

В допълнение към резитбата и подхранването, редовното поливане също е част от грижите за дъбовите бонсай. Задължително е да се спазва златната среда: не заливайте дървото, за да не изгние кореновата система, но също така и да не изсъхне, тъй като широколистните дървета понасят безводността изключително негативно. За да предотвратите изсъхването на дъбовите корени, можете да ги покриете с мъх, който перфектно ще задържа влагата, предотвратявайки нейното изпаряване.

Дъбът има мощен ствол и развита надземна коренова система

Забележка! Дъбовият бонсай изисква достатъчно количество светлина, така че ако няма достатъчно дневна светлина на мястото, където се намира, ще е добре допълнително да го подчертаете със специална фитолампа.

Задължително е да се осигури достатъчно ниво на чист въздух в помещението, където се отглежда бонсай. Дъбът не може да расте без вентилация и редовно проветряване.

Вредители и болести

Болестите на дъбовия бонсай са свързани главно с вредители, които могат да се заселят по листата му и в почвата. Редовната проверка и поддръжка ще ви позволят да забележите промени на листата, корените и почвата навреме, а навременната обработка може да спаси растението от смърт. Листни въшки, гъсеници и дървесни бръмбари са паразити, които могат да обитават миниатюрния дъб. Пепел, цялостно почистване на листата и ствола ще помогне от тях. Ако в почвата се появят червеи, растението трябва да бъде трансплантирано незабавно, защото те не просто разхлабват почвата, но се хранят с младите корени на дървото.

Отглеждането на бонсай е дълъг и трудоемък процес. Но ако всичко е направено правилно, тогава декоративното дърво ще живее в продължение на много години, превръщайки се в истински връх в домашния интериор. След като сте се научили как да отглеждате бонсай у дома от дъб, можете да организирате кът на японската градина дори в страната.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми