Лавандулови семена - как изглеждат разсадът

Многобройните му предимства и естетически приятен външен вид са превърнали лавандулата в популярно растение в най-различни страни по света.

Описание на културата и приложение

Лавандулата е растение, което произхожда от планините. Този фактор допринесе за добра издръжливост. Има люляков, синкав или розов оттенък, в зависимост от сорта, има лечебни свойства и служи като отлична декорация. Принадлежи към храстите на семейство губоцветни. Във Франция има цели плантации, върху които се отглежда огромно количество лавандула. А тези, които имаха възможност да видят такава красота на живо, се опитват да отглеждат собствени храсти в летните си вили.

Лавандулови полета

Какви видове лавандула има

Английски. Най-популярните видове, особено във Франция. Дългите колоски с тесни синкави листа се считат за най-красивите видове, докато стъблото е със средна дължина. В много страни (по-специално в Русия) този конкретен сорт е популярен поради своята устойчивост на замръзване. Тази лавандула може да се остави в градината при студено време и да не се трансплантира в саксии за презимуване.

Холандският вид е отгледан от английския, има къси съцветия и широки листа. За съжаление този вид не е наследил способността да зимува при ниски температури и е по-добре да използвате такава лавандула като декорация на домашна саксия.

Bandera Pink - цъфти само на полето, а не в саксии. Височината на цветята е до 25 см, цъфти от юли до края на август. Такова растение може да се засажда и в тези региони, където температурните условия са сурови. По друг начин този сорт се нарича "вечнозелен" поради постоянния цъфтеж и яркозелените стъбла.

Справка! Bandera Pink има името на френска лавандула, която може да се намери в добре познатите полета на Прованс.

Ричард Грей е разновидност на лавандула с високо стъбло и пухкави листа, високи около 60 см. Разликата е, че стъблото е със зелено-сребрист цвят, което може да изглежда като иней. Приятен аромат и нежен люляков цвят на венчелистчетата.

Английска лавандула, отглеждане от семена у дома

Сребърна мъгла. Къси стъбла, растящи в диви цветя, тъмно синьо-виолетови с почти бели или сиви венчелистчета. Този сорт цъфти особено красиво към края на август. Устойчив е на замръзване и толерира замръзване до -15 градуса. Поради това е разрешено да се сеят на парцели в южната част на страната.

Платинено русо. Много компактни храсти с височина до 40 см. Те могат да оцелеят през зимата само ако бъдат трансплантирани в саксии или държани в оранжерия. Розово-син или люляк цвят, удължени пъпки на дълго стъбло.

Полезни свойства и приложение в традиционната медицина

Растението има много полезни свойства, поради което се използва широко в народната медицина. Инфузии и отвари се правят от лавандула, които се приемат през устата за нормализиране на съня и емоционалното състояние, облекчаване на мускулното напрежение и като профилактика.Такъв профилактичен агент помага за освобождаване на организма от вредни бактерии, нормализира чревната функция, има благоприятен ефект върху състоянието на вътрешните органи, елиминира токсините и помага за възстановяване на сексуалното здраве.

Как да изберем сорт лавандула за засаждане у дома

Как да отглеждаме лавандула от семена? Когато избирате вида на семето, трябва да надграждате за целта на използването на цветята и мястото на неговите разсад. Ако е необходимо като лечебно средство, тогава трябва да обърнете внимание на лечебните свойства на избрания тип. Ако цветето е засадено само за красотата на лятната вила, тогава тук изборът ще бъде ограничен до онези видове, които са в състояние да оцелеят през зимния период. Особено в северните райони. За разсад в саксии трябва да изберете малки храстови видове.

Самосъбиращи семена от лавандула и избирането им за сеитба

Събирайте лавандулови семена, когато цветята са в своя връх. След това трябва да изсушите семената. По правило събирането се извършва през август, след което до декември семената се изсушават и съхраняват в затворен съд, който не позволява на влагата да премине. Ако засаждането е планирано в земята на мястото, а не в саксии, тогава е необходимо да се засаждат семена преди замръзване, така че семената да се вкореняват в студени условия.

Английска лавандула, отглеждане от семена у дома

Лавандула в контейнер

Забележка! Не чакайте дълго студ. Изключително трудно е да се засадят семена в замръзналата земя и е малко вероятно те да могат да се разтегнат през замръзналата земя.

Как да се грижим за разсад

Как да отглеждаме лавандула от семена у дома за разсад? Лавандулата в саксия трябва да се постави на перваза на прозореца от слънчевата страна веднага след появата на първите издънки. Лавандуловите кълнове трябва да получават поне 10 часа слънчева светлина на ден, за да може растежът да процъфтява. Ако през зимните месеци слънцето изгрява късно и залязва рано, тогава фитолампа ще помогне да се запълни липсата на слънчева светлина. Стайната температура трябва да бъде между 15 и 22 градуса.

Условия за покълване на семената

Необходимите условия за покълване са достатъчно светлина, правилната температура и безопасна почва. По-добре е да закупите почвата в специализиран магазин, така че неблагоприятните фактори да не могат да повлияят отрицателно на кълняемостта. Разсадът на лавандула не се нуждае от често поливане и расте в сухи райони. Нещо повече, това е едновременно влаголюбиво растение.

Инструкции стъпка по стъпка за засяване на лавандулови семена за разсад

За да отглеждате лавандула, трябва да се придържате към следните правила.

Избор на семена

Отглеждането на лавандула от семена започва с избора на правилните семена. Семената трябва да бъдат закупени от качествен продавач и надежден производител. Надеждността може да се разбере от наличието на информация върху опаковката: срок на годност, инструкции за засаждане, необходими грижи и други правила за употреба. Самосъбираните семена не гарантират появата на цветя.

Задължителна стратификация на семената

Задължителната стратификация се отнася до процедури за създаване на изкуствено тежки условия за пробуждане на кълнове. Има няколко опции за стратификация, разгледайте 2-те най-прости и най-ефективни начина.

Опции за стратификация

1 начин. Трябва да вземете дървени стърготини в количество, 10 пъти повече от броя на засетите семена. Те се накисват във вряща вода, след което след охлаждане се изцежда излишната вода и в контейнера се изсипват дървени стърготини до семената. В това състояние те трябва да се държат около три дни, след внимателно смесване. Освен това семената трябва да се поставят в хладилника при оптимална температура 3-5 градуса. През това време семената трябва да набъбнат. Така семената се съхраняват за 1 или 1,5 месеца, периодично се проветряват и се смесват с дървени стърготини.

Пресаждане на семена в земята

Справка! Много е лесно да се разбере, че семената са готови за засаждане: когато една четвърт от съдържанието на контейнера започне да се покрива с бели израстъци, лавандулата може да бъде засадена.

Метод 2. Вместо стърготини вземете 2 памучни тампона и ги поставете в чиния. Семената се поставят върху един диск, покриват се с втори диск и се заливат с малко количество топла вода. Освен това, без да отваряте дисковете, съдържанието трябва да се изцеди от излишната вода и да се постави в хладилника за 2-3 дни, за да започне поникването. В противен случай процесът е същият като при първия метод. Вярно е, че е доста трудно да се проследи появата на бели израстъци. Човек трябва да помни да проветрява семената. Ако следвате всички съвети, тогава лавандулата трябва да поникне и да даде добри плодове. И прочетете за правилната сеитба на семена по-долу.

Забележка! Периодично лавандулата се изважда и се поставя на топло място. Минималният период на стратификация е 40 дни.

Почва и контейнери за засяване на лавандулови семена за разсад

Контейнерът за слизане трябва да е с дълбочина най-малко 7 cm за удобно слизане. Най-добре е да изберете най-големите и широки контейнери. Като почва е необходимо да изберете субстрати с рохкава почва и хранителни вещества. Преди засаждане е по-добре да се излее почвата с калиев перманганат. Сеитбата е необходима от втората половина на февруари до началото на март. По-добре е да използвате готови почвени смеси. Можете дори да намерите специална лавандулова почва в специализирани магазини.

Сеитба на семена

Как да засадите разсад от лавандула? Лавандулата има силни корени, така че семената трябва да бъдат засадени далеч едно от друго. Плътното засаждане може да повлияе отрицателно при пресаждането: ако корените са повредени, тогава след пресаждането растението може да не пусне корени. Почвата не трябва да се уплътнява, когато се поставя в контейнер. Трябва да се изравнява внимателно и след като повърхността се изравни, навлажнете я с вода (или калиев перманганат) от спрей бутилка. Семената трябва да са на разстояние 1,5-2 см едно от друго. Върху семето трябва да има 2-3 мм пръст. Тоест, покрийте го със земя доста. След пресяването контейнерът трябва да се затвори с капак, фолио или стъкло.

Цветя на сайта

Засаждане на разсад от лавандула на открито

Пресаждането в открита земя трябва да се извършва с настъпването на стабилни топли дни. По правило това е месец май, след като земята вече е размразена и е лесна за копаене. След засаждането е много важно да се навлажни почвата, като периодично се полива. Семената трябва да са на дълбочина 5 см, а не 3 мм. Преди да прехвърлите растение, корените му трябва да се отрежат с 2-3 см за по-нататъшно размножаване. Около стъблото, не забравяйте да набиете почвата по-силно. Някои сортове за почвена сеитба трябва да бъдат засадени през есента и цъфтежът ще започне след около година (юли или август следващото лято).

Засяване на семена директно в земята

Някои сортове се засаждат директно в земята, без предварителна стратификация и отглеждане в условия на засаждане. Първата стъпка е да се определи предварително мястото на сеитба, като се уверите, че на посоченото място няма други семена. Мястото трябва да е слънчево и сухо. Как да засадите лавандулови семена в земята, така че да оцелеят през зимата и да станат красиви храсти през пролетта и лятото.

Кога да засаждате

Трябва да започнете да засаждате семена, закупени или самостоятелно събрани през октомври на дълбочина около 4 мм. Най-доброто време е началото на октомври. Отгоре можете да поръсите почвата с тънък слой пясък. С настъпването на замръзване мястото е покрито със сняг или дървени стърготини, както и с естествен чул.

Разрохкване и подхранване на почвата

Разхлабването трябва да се извършва рядко. По правило през есента други растения и треви вече не поникват, което може да попречи на развитието на лавандула в почвата. Разхлабването може да се извърши с миниатюрни градински гребла или други инструменти около разсада. Много е важно да не повредите самото семе и да не го изведете случайно на повърхността.

Поливане

Поливането се извършва при необходимост в момент, когато снегът все още не е паднал.Ако времето е сухо, тогава само тогава трябва да поливате разсад от лавандула с малко вода. През зимата почвата се захранва от сняг.

Грижа за младите растения

След края на зимата е много важно да се подрязват покълналите издънки, като им се придава заоблена форма. През лятото, в суха жега, е необходимо да се полива 2 пъти седмично, почвата около растението се наторява с помощта на специални смеси или дъбова кора. В края на есента, за да расте растението благоприятно и да зарадва със своите съцветия през следващата година, то трябва да бъде отсечено с 1/3 от общия брой. Това се нарича бране.

Поливане на кълновете

Грижа за растенията в саксия

Грижата за домашно растение включва засаждане на растението в саксия с диаметър най-малко 30 см. Най-важното е да осигурите на растението необходимото количество светлина и комфортни температурни условия. Не забравяйте да поливате растението понякога! През зимата се използват фитолампи, за да дадат на цветето точното количество светлина. Също така, трябва да наблюдавате появата на вредни насекоми по храстите.

Подготовка за зимата

Необходимостта от подслон с лавандула възниква в регионите на Сибир и Урал. Ако температурата през зимата рядко пада под -25 градуса, тогава ще има много сняг за подслон. Но в по-северните региони, където температурата често пада до -35 градуса и под, е необходимо допълнително да се покрие почвата с торби, дървени стърготини или дървени / шперплатови кутии.

Забележка! Не покривайте с листа, найлоново фолио.

Храстите в саксиите през зимата трябва да бъдат подрязани и превързани според графика, а също така да бъдат изпратени за известно време на студен балкон или веранда.

По принцип грижата за лавандулата не изисква много усилия и полученият резултат ще зарадва окото не само на собствениците и гостите на къщата. Приятната миризма винаги ще напомня на другите за лятото и ще даде на къщата нотка на романтика и свежест. Ето защо, лавандулата в саксиите може да бъде отличен конкурент на ароматните свещи и освежителите на въздуха.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми