Цвете "Щука опашка" - грижи и размножаване

Растението сансевиерия, или щука опашка, е придобило популярност поради своята непретенциозност и разнообразие от сортове. Неговата отличителна черта са дългите и гладки листа, израстващи от корените и способни да достигнат 1 метър височина. Цветето не изисква сериозни грижи, но за пълния му цъфтеж трябва да положите известни усилия. Дори начинаещ градинар може да го отглежда, въпреки че начинаещият трябва да помни стандартните правила за разплод и характеристиките на цветето.

Външен вид и семейство

Сред градинарите цветето е известно като език на тъщата, сансевиерия или сансевие, то е вечнозелено многогодишно растение, свързано със сукулентите. Височината му зависи от сорта; средно опашката на щука нараства до 0,3-1,2 метра и може да бъде едновременно епифит и стандартно растение. Сега са известни повече от 50 разновидности на това растение, всеки от които има свои характерни черти.

Завод за щука опашка

Интересно! В дивата природа сансевие може да се намери в най-сухите райони на Южна Америка, Индия, Африка или Мадагаскар. За първи път растението е пренесено в Европа от тези територии.

Цветето се отличава с характерните си дълги тъмнозелени листа с бели или жълти шарки покрай или по листата. Листата се събират в розетки, всяка от които съдържа до три листа. Sansevier е склонен към бавен растеж, новите листа се появяват в розетките поне година по-късно, докато нискорастящите сортове растат няколко пъти по-бързо.

История на появата 

Цветето получи красивото си име - сансевиерия - благодарение на неаполитанския принц, живял през 18 век и направил голям принос за развитието на ботаниката. Щуковата опашка е цвете, чието възпроизвеждане не създава проблеми, има богата история. Неговата родина е Африка, но се среща и естествено в Азия. Два века след откриването на растението са отгледани повече от 60 сорта от него, а най-известните сортове се появяват едва през 1939 година.

Интересно! Някога тетивите за лъкове са били правени от листата на щука опашка, а в Азия и Африка все още от растението се правят кошници, въжета и въжета.

Цъфтящи характеристики 

Отглеждайки това домашно растение у дома, начинаещите градинари не се досещат веднага, че може да цъфти. Колкото и да е странно, цъфтежът на щучи опашка е защитна реакция на неблагоприятни условия, например липса на вода, ниски температури или липса на тор.

В процеса на цъфтежа сансевиерията произвежда дълго стъбло с малки бели цветя. За да се ускори този етап, е достатъчно да оставите растението без поливане в продължение на 1-2 месеца. Такива мерки стимулират защитната му реакция, в резултат на което той се размножава.

Sansevier оставя

Как да се грижим за растение у дома 

Грижата за сансевиерията не създава проблеми, растението е доста непретенциозно и способно да расте дори при неблагоприятни условия. Саксиите с това цвете изглеждат много впечатляващо на первазите, особено когато се комбинират с други растения. Независимо от това, за неговия стабилен растеж и цъфтеж, трябва да следвате редица правила и предварително да проучите всички характеристики на опашката на щука. Това ще избегне грешки, особено когато става въпрос за начинаещи градинари.

Растението има полезни свойства:

  • Работи като въздушен филтър за пречистване на въздуха в помещенията.
  • Съдържа сапонини - вещества, използвани за медицински цели, както и за производството на лекарства.
  • Използва се в народната медицина за спиране на кръв, възпаление, цистит, отит на средното ухо и други заболявания.
  • Използва се в козметиката, включително шампоан и сапун, поради добрите пенообразуващи свойства на сансевиерията.

Температура 

Когато се грижите за цвете от опашка на щука у дома, трябва да се помни, че растението е в състояние да издържа дори на високи температури без поливане, тъй като е сукулент. Но си струва да се уверите, че не е в твърде студени помещения, оптималната температура за него през лятото не е по-ниска от +15 градуса, а през зимата не по-ниска от +10 градуса. Тези условия са идеални за цъфтеж.

Цъфтяща сансевиера

Осветление 

Цветето може да расте както на перваза на прозореца на пряка слънчева светлина, така и в най-тъмните ъгли на къщата. Най-добрият вариант за него би било разсеяното осветление с висока интензивност. През лятото саксиите са най-добре поставени на открити балкони, обърнати на север, запад или изток. Ако растението се държи от южната страна, за него се създава изкуствена зона за засенчване.

Важно! Когато се образуват дръжки, щуковата опашка веднага се поставя в полусянка, за да ускори цъфтежа на пъпките.

Поливане 

Цветето не трябва да се полива твърде често, може да се разболее, особено ако стои в стая с ниска температура на въздуха. Обичайното овлажняване на почвата, тъй като тя изсъхва, е достатъчно за него, тъй като в естествената среда растението може да се справи без вода за дълго време. През лятото се полива поне 4-5 пъти месечно, през зимата веднъж на 10-14 дни.

За напояване е идеална топла, утаена вода; през горещия сезон листата се пръскат или избърсват веднъж седмично.

Пръскане 

Растението не е взискателно за поливане и пръскане, но тази процедура трябва да бъде включена в домашните грижи. Важно е да се гарантира, че по време на процеса на пръскане водата не попада в средата на изхода, това може да доведе до гниене на листата. Цветът се напръсква по стандартния график с утаена вода с помощта на пулверизатор.

Сортове сансевие

Влажност 

Цветето не се страхува от сух въздух, тъй като расте в сухи условия в естествената си среда, поради което е необходимо да се грижите за него въз основа на естествените му характеристики. Той няма да бъде повреден от сух въздух, но ще е по-добре да го държите в помещения с умерена влажност до 50-60%.

Важно! Прекомерната влажност може да причини гниене на листата и корените на растението, както и да причини болести.

Грундиране 

Идеалната почва за щука опашка се състои от листна и тревна почва, както и речен пясък, взет в равни пропорции. Растението не се нуждае от голяма саксия, тъй като може лесно да расте дори в тесен контейнер, който трябва да има високи стени и дренажни отвори.

Корените се нуждаят от място, така че между кореновата система и стените на саксията се разпределя пространство с ширина до 1-2 см. Материалът на саксията може да бъде абсолютно всичко.

Подхранване

Както всяко растение с полезни свойства, sansevier се нуждае от допълнително хранене. Веднъж месечно почвата трябва да се подхранва със специални торове за кактуси и сукуленти. По-добре е да използвате половината от препоръчаните дози, тъй като за едно цвете ще бъде по-лесно да понесе липса на хранителни вещества, отколкото излишък от тях.

Важно! Полезно е да комбинирате подхранване с редовно поливане в съответствие с графика.

Развъдни характеристики 

Можете да размножавате растение у дома само с помощта на вегетативни методи, най-лесният начин е да отделите страничните резници от майчиния храст по време на процеса на трансплантация. Съществува и друг метод за размножаване на листа, който изисква един или повече долни здрави листа. Необходимо е да се избере подходящият метод, като се вземе предвид опитът на градинаря.

Вкореняване на резници 

За вкореняване с резници можете да вземете листа, отстранени по време на резитбата.Те се нарязват на парчета с дължина до 5-10 см, поставят се в чаша вода и се сменят ежедневно. След 2-3 седмици растението се трансплантира в саксия, след като се появят корените. Също така този метод може да се използва чрез вкореняване на листовете в контейнери с влажен субстрат.

Важно! За да могат посадъците да се вкоренят по-бързо, те трябва да бъдат защитени от ярка светлина след пресаждането.

Развъждане на сансевие

Прехвърляне 

Трябва да трансплантирате растението, докато листните розетки растат. Когато цветето стане твърде претъпкано, то се премества в по-голяма саксия.

През първите две години опашката на щука трябва да се пресажда всяка пролет, след което тази процедура се извършва веднъж на всеки две години. За него използвайте стандартната препоръчителна почва, направете дренажен слой и изберете най-широката саксия.

Възможни проблеми 

Щуковата опашка е устойчива на болести и вредители, но може да бъде засегната от гниене на корените при прекомерна влага. За да се отървете от последствията, такова цвете се трансплантира в саксия с нова почва, след като се отрязват развалените корени и се обработват с пепел.

Ако листата на растението станат светлозелени, то се нуждае от хранене. Ако има меки и набръчкани листа, те се отстраняват.

Растението е идеално за декориране на всяка стая в дома или офиса. Дори начинаещи могат да се справят с него, тъй като сансевиерията е неизискваща в процеса на грижи, изисква хранене и рядко поливане не повече от 2-3 пъти месечно. Цветето е подходящо за тези, които не могат да отделят много време за грижа за домашните цветя.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми