Засаждане на хризантеми на открито през пролетта

Засаждането на хризантеми на открито през пролетта се извършва на няколко етапа. За да направите всичко правилно, струва си да разгледате няколко нюанса по отношение на избора на точното време и място за трансплантацията. Внимателното поддържане може да осигури успех. Смята се, че хризантемата е непретенциозен вид растение, но това е напълно погрешно. Има няколко фактора по отношение на поддържането, които могат значително да повлияят на качеството на растеж и цъфтеж.

Засаждане на хризантеми на открито през пролетта

Опитните производители на цветя препоръчват засаждане, презасаждане и размножаване на хризантеми през пролетта. През лятото растението ще има време да укрепне и да формира нова коренова система. Но за да извършите такова действие, трябва да определите кога точно да засадите хризантеми на открито през пролетта.

Хризантема в градината

Това е важно, защото начинаещ цветар може да сгреши и да извърши процедурата по-рано от необходимото време. Цветът може да умре поради неправилно изпълнение. Няма точен месец и дата за това. Идеалното време ще бъде затоплянето без заплаха от замръзване в бъдеще. Денят трябва да е облачен, така че образецът да не избледнява под изгарящото слънце.

Принцип на кацане

След това се извършва трансплантация в съответствие с точния алгоритъм:

 1. Трябва да започнете с избора на подходящ сайт. Образецът трябва да бъде изложен на частично излагане на слънце в определени часове на деня.
 2. Приготвяне на яма. Препоръчително е да изкопаете дупка седмица преди слизането. Направете дренажен слой отдолу и внесете органични торове.
 3. Правилно отстраняване на кълновете от почвата за пресаждане на друго място. Необходимо е да се полива цветното легло, за да се навлажни почвата и лесно да се изкопае културата, както и да се запази частична земна бучка.
 4. Ако разсадът ще бъде засаден, препоръчително е да берете кълновете около час преди засаждането на открито.
 5. Поливайте често. Леко навлажнете почвата под храста сутрин и вечер. Ако вали, тогава процедурата не е необходимо да се извършва.
 6. Освен това се извършва еднократно подхранване на растението с различни торове.

За да получите разсад в точното време, струва си да посеете семената около началото на февруари. Подробен процес на засяване на семена:

 1. Пригответе саксия с подходящ субстрат за културата.
 2. Сеитбата се извършва в леко влажна почва.
 3. Направете окопи или дупки с дълбочина не повече от 1 см.
 4. Поставете семената на разстояние 2-3 см едно от друго.
 5. Покрийте саксията с найлоново фолио, създавайки парников ефект.
 6. Излъчване веднъж на ден за 10 минути.
 7. Издънките на семената периодично се пръскат от спрей.

Забележка! Ако се грижите правилно за разсад, след 1-1,5 месеца те могат да бъдат засадени в градината.

Хризантеми след зимата: когато започнат да растат

За да определите кога да засадите хризантеми, трябва да знаете точно периода на настъпване на вегетационния сезон след „зимния сън“. Много зависи от сорта, но основно вегетационният период се определя от приблизително същите условия.

Растежът на надземната част на растението започва веднага след топенето на снега. Това означава, че настъпването на вегетационния период директно зависи от температурния режим. Ако зимата беше твърде студена и нямаше сняг, тогава процесът на растеж ще дойде по-късно, цветето ще се нуждае от малко време, за да се възстанови.

Вегетационен сезон

Важно! Растението започва да расте пълноценни листа и стъбла седмица след затоплянето. Зелените реагират много бързо на промените в температурните условия. И дори да има нощни студове, не е необходимо да покривате храста, тъй като хризантемата е устойчив на замръзване тип.

Засаждане на хризантеми на открито през пролетта чрез разделяне на храста

Разделянето на кореновата система и стъблата на растението е един от популярните методи за отглеждане. Благодарение на прости манипулации можете да разделите храста:

 1. Изберете здравословен образец с големи размери. По-добре е да изберете 3-годишни растения.
 2. Схемата за разделяне на издънки е произволна, но е по-добре, ако броят на нови разсад от един храст не надвишава 5 парчета.
 3. Изкопайте храста и отстранете земния буци от кореновата система. Изследвайте грудката внимателно за вредители и повредени места. Изтрийте тези.
 4. Разделете резниците на парчета. Необходимо е да се гарантира, че всяко рязане има отделен корен.

Разделяне на храста

За ваша информация!Този принцип на образуване на нови издънки се извършва в края на май или началото на юни. Но е по-добре да направите тази процедура през есента.

След процедурата за дърворезба получените части незабавно се засаждат на открито.

Как да засаждаме хризантеми

Много зависи от вида на материала за сядане. Можете да развъждате хризантема, като използвате някой от трите варианта: резници, разделяне на храста, разсад.

Трябва да засадите културата, както следва:

 1. Подгответе дупки на разстояние 30-50 см един от друг. Дълбочината на всеки не трябва да надвишава 40 см. Ширината се определя от размера на кореновата система.
 2. Поставете дръжката в средата на ямата и поръсете със субстрат. Земята не трябва да се трамбова, тя трябва да е въздухопропусклива и леко разхлабена.
 3. Поставете отгоре мъхови или смърчови тръни, за да създадете слой от мулчиране.
 4. Направете сенчест подслон, така че растението да не изгори на лятното слънце.
 5. Осигурете напояване, което се характеризира със средна интензивност на напояването.

Екземпляри за сядане

Останалите условия за процедурата са индивидуални.

Къде да засадите хризантеми

Вила или частна къща е отличен полигон, където можете да въплътите всякакви идеи относно подреждането на ландшафтния дизайн. Хризантемата може да бъде отличен инструмент.

Цветето може да расте в почти всяка област и дори в саксии. Именно заради тази непретенциозност при избора на място много градинари обичат тази култура. Опции за това къде да поставите цветните храсти:

 • екземпляри могат да се засаждат на открити площи. Растението не се страхува от вятър, течение, пряка слънчева светлина, но е по-добре да изберете леко затворени зони. Много свободно пространство може да доведе до срутване на храста;
 • не можете да избирате райони, където земята е твърде глинеста и мокра. Влажната зона може да доведе до загниване на кореновата система и пълна смърт на растението;
 • идеален вариант би бил малък хълм, където има добра дренажна система.

Забележка! Ако се използват едногодишни сортове, трябва да се вземат предвид същите условия за избор на място за засаждане.

Принципът на разпределение на храстите

Хризантемите са идеално комбинирани с всякакви видове растения, украсяват всяко цветно легло. Ето защо не е нужно да мислите за комбиниране на растения в градината.

На какво разстояние да засадите хризантеми

Независимо от това колко голям е обектът, трябва да се придържате към конкретни препоръки за това колко далеч да засаждате екземплярите един от друг. Трябва да знаете само няколко факта:

 • разстоянието между храстите може да бъде около 30 см, ако сортовете са маломерни, и повече от 50 см, ако има висока надземна част;
 • принципът на подреждане на копия един спрямо друг е произволен.Това може да бъде лента, кръг, полукръг, всяка геометрична фигура;
 • препоръчително е екземплярите да се поставят на разстояние повече от 1,5 м от високи дървета и сгради, тъй като растението не обича сянката.

Удобства за настаняване

Забележка! Същият принцип на поставяне се взема предвид при подреждането на саксии с хризантеми.

Като се имат предвид тези препоръки, се оказва, че можете да засадите цвете почти навсякъде в градината или цветното легло.

Как да храним хризантеми през пролетта за буен цъфтеж

Растението обича почвата със средна киселинност. Освен това почвата трябва да е плодородна, обогатена с минерали и микроелементи. За да се осигури такава основа за кореновата система, е необходимо да се извърши правилното подхранване, като се използват подходящите торове.

Как да храним хризантеми през пролетта, за да осигурим буен цъфтеж:

 • по време на засаждането е необходимо в самото начало да заспите на дъното на ямата с хумус от листа и органични компоненти;
 • малко количество кравешки тор може да бъде алтернатива. Препоръчително е да се използват сухи записи;
 • през пролетта трябва да добавите амонячен азот в течна форма. Тази опция за тор ще ускори растежа и развитието на леторастите. Пъпките ще имат ярък цвят и буйна форма;
 • някои градинари използват многоцветен сложен тор и други възможности за подобни средства като подхранване.

Важно! Когато се използва течен азот с амонячен компонент, веществото не трябва да се докосва до стъблото, това ще доведе до появата на изгаряния и смъртта на тази част.

Хранене с хризантема

Подхранването на хризантемите през пролетта се извършва само 2 пъти, с изключение на първоначалното полагане на органични торове.

Грижа за хризантема през пролетта

За да разберете как да отглеждате хризантеми красиви и силни, трябва да организирате правилни грижи през пролетта. По това време цветето тепърва започва да набира сила, затова е важно да му дадете добър старт.

 • Ако растението е останало да зимува, тогава на първо място е необходимо да се премахне подслонът и изолацията в момента, когато започват да се появяват първите признаци на растителност.
 • След появата на зелени листа, трябва внимателно да наблюдавате наличието на плевели вътре в храста и да ги премахнете.
 • Освен това е препоръчително постоянно да се разхлабва почвата, така че почвата да се обогати с кислород. Процедурата трябва да се извършва поне веднъж седмично и за предпочитане след всяко поливане.
 • Поливането трябва да се извършва периодично, но не си струва да се препълва културата. Режимът на напояване зависи от региона, в който расте растението. Например в района на Москва е достатъчно да се произвежда еднократно поливане седмично.
 • Внасяйте торове съгласно предварително посочения график за разработване на надземната част. Ако има достатъчно минерали, тогава културата може да цъфти през първата година след смяна на мястото на растеж.
 • В последния месец на пролетта можете да направите малка резитба - премахнете крайните издънки, които започват да падат на земята.

Чудесно начало е правилният субстрат за засаждане

Необходими са известни грижи (със специални условия) за отделни сортове култури, които се отглеждат селективно и не са прекалено адаптирани към отрицателните външни фактори. Когато всички условия са перфектни, може да се постигне обилен цъфтеж.

Как да оплодим хризантеми

Цветето трябва постоянно да се храни, тъй като много сили и вещества се изразходват за поддържане на жизнената активност на голяма надземна част. Освен това хризантемата цъфти великолепно за дълъг период. Следователно, без оплождане, растението ще спре да расте и да цъфти.

Как да оплодим хризантеми за нормално развитие през летния и есенния период:

 • през лятото храстът се увеличава значително по размер и се подготвя за цъфтеж. Трябва да използвате торове с много калий. Азотът трябва да присъства в по-малки количества;
 • през есенния период се правят колосални промени в състава на помощните вещества. Необходимо е напълно да се отстрани азотът и да се добави фосфор към калий;
 • по време на периода на цъфтеж, трябва да оставите калий и фосфор, органичните вещества в малки количества няма да са излишни. Но калият задължително трябва да е сулфат.

Здраво и голямо растение благодарение на горната превръзка

Такива торове могат да се приготвят самостоятелно или да се купят готови, от този фактор принципът на действие на веществата няма да се промени. Важно е да се следи режимът на хранене, така че процесът да бъде балансиран и навременен.

Лесно и лесно е да трансплантирате, развъждате и отглеждате хризантеми, ако знаете няколко нюанса на тези процедури. Препоръчително е да запомните едно нещо, че е по-добре да трансплантирате само през пролетта, тъй като през есенния период може да има проблеми с развитието и вкореняването на храста. Ако всичко е направено правилно и навреме, тогава цъфтежът може да се наблюдава още през първата година след засаждането.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми