Цветно легло с божури - комбинация от растения в цветна градина

Луксозните божури изглеждат добре във ваза на маса и в градинско цветно легло. Те се използват широко при създаването на цветни лехи на личния парцел и в ландшафтния дизайн. Те са много популярни сред начинаещите и опитни цветари. Това търсене се дължи на факта, че тези многогодишни растения са непретенциозни в грижите. Самодостатъчните цветя изглеждат еднакво великолепни както при единични насаждения на открити пространства, така и в пейзажни композиции.

Как се държи божур в цветна леха

Цветята, наречени божури, са много красиви. Те с право могат да бъдат наречени царе на цветята. Те създават уникална атмосфера в градината, изпълвайки я със специална изтънченост и аромат. Затова се налагат специални изисквания към техните съседи. Богата селекция от нюанси ще ви позволи да създадете истински произведения в ландшафтния дизайн.

Божури

Експертите използват разнообразни божури в пейзажа, вариращи от малки храсти до дървовидни храсти. Всички видове се чувстват комфортно в просторни зони. Поради това е нежелателно да ги засаждате до високи растения. По време на цъфтежа те ще се превърнат във връхната точка на цветната аранжировка и след като избледнеят, ще се превърнат в фона на други растения.

Важно! Цветето обича много пространство, така че не трябва да удебелявате насажденията и да го засаждате до бързо растящи храсти.

Основни характеристики

Божурът от семейство божур принадлежи към рода на трайните насаждения. Тя може да бъде храстовидна и тревиста. Има мощно, голямо коренище, простиращо се дълбоко в земята. Декоративната зеленина хармонично допълва красивите пъпки. Листата могат да бъдат с различни нюанси от зелено до лилаво. Единичните буйни цветя могат да достигнат до 25 см в диаметър. В зависимост от сорта те могат да бъдат сферични, двойни и розови. Сложните многолистни плодове съдържат големи, закръглени черни семена.

Интересно! Някои сортове имат доста декоративни плодове.

Растението има високи нива на устойчивост на замръзване и суша. Най-доброто място за отглеждане е в добре осветени места, защитени от пряка слънчева светлина. Може да расте и цъфти обилно всеки сезон в продължение на 15 години. След това време той не умира, но престава да дава великолепен цвят. Ето защо е необходимо да актуализирате храста и да го преместите на друго място.

Пъпките цъфтят в края на май или началото на юни. Има сортове, които цъфтят през втората половина на лятото. Средният период на цъфтеж е една до три седмици.

Връзка с други растителни видове

Некапризните божури се разбират добре с други растения. Но трябва да знаете с какво да засадите божури, за да получите красива цветна леха. всички растения, избрани за състав, трябва да са различни по размер от божури. Това е много важно, за да могат тези цветя да се открояват от останалата растителност. Те изглеждат ефектно на фона на високи дървета. Една от честите комбинации в ландшафтния състав е дуетът на хвойна и божури.

Цветна леха

Експертите препоръчват да не се комбинират различни сортове на един и същ сайт.По-добре е да ги разделите по целия периметър. Защото в противен случай може да настъпи самоопрашване и сортовете ще бъдат загубени.

Важно! Тези цветя се нуждаят от много място и открито пространство. В противен случай не можете да се страхувате да експериментирате със създаването на цветни композиции.

Принципи на формиране на цветна градина

При оформянето на цветна леха е важно да се вземе предвид, че растенията не само изглеждат добре, но и не си пречат помежду си. Важно е те да не изпитват дискомфорт по време на растеж. Също така трябва да вземете предвид размера и формата на цветята, така че те да не закриват и да пречат на развитието на кореновата система на съседите. В идеалния случай те трябва да предпазват съседите си от вредители.

Друг от важните моменти при формирането на правилната цветна градина е времето на цъфтеж. Ако всички растения цъфтят в един и същ период, тогава през повечето време цветното легло ще бъде празно. За да може цветна градина с божури да украсява градината дълго време, е необходимо да изберете цветя с различни периоди на бутонизация. Цветята ще се заменят взаимно.

Важно! Не трябва да използвате комбинация от многоцветни и много ярки цветове в едно цветно легло. Но това не означава, че трябва да избирате само пастелни цветове. В противен случай те ще изглеждат скучни и безинтересни. Най-добре е хармонично да комбинирате различни нюанси, което ще създаде шикозно цветно легло за декорация на градината.

Плътност на засаждане на цветни лехи

Отличителните божури се нуждаят от пространство. Те трябва да кацнат на разстояние от съседите на разстояние 1-1,5 метра. Тези цветя трябва да се засаждат близо до високи растения на разстояние най-малко 2 метра.

Тези цветя не трябва да се засаждат близо един до друг, за да се предотврати развитието на гъбични заболявания и да се осигури добра циркулация на въздуха. Оптималното разстояние между храстите е 1 m.

Избор на растителна група

Трябва внимателно да изберете място за засаждане на божури. Бушът ще набере сила в продължение на няколко години, след което може да бъде засаден с други цветя. Поради факта, че това е доминиращото растение, трябва да изберете един вид, след което съседите са избрани за него.

Божурите започват да цъфтят от средата на май. Дървовидните сортове цъфтят около месец, а тревистите - 2 седмици. След като избледнеят, зелената им зеленина е чудесен фон за други цъфтящи растения. Цветята изглеждат прекрасно в единични насаждения.

Важно! На един сайт си струва да изберете не повече от две разновидности божури. Основното е, че те подчертават красотата един на друг и съвпадат по форма и цвят.

Можете да засадите божури като жив плет, до разнообразни цветя, зелени иглолистни дървета и тревисти насаждения. Те се съчетават добре с многогодишни растения: иглолистни дървета, домакини, тревисти растения. Божурите също се съчетават с разнообразни цветя:

 • маргаритки
 • лилейник жълт
 • хризантема,
 • орлови нокти,
 • делфиниум,
 • маргаритки
 • макове,
 • лалета.

Божурите не трябва да се засаждат на сянка, защото могат да цъфтят слабо или да спрат да цъфтят изобщо.

Божури с тревисти растения

По ръба на цветното легло се засаждат едногодишни цветя, като метличина, колеус и невен. Цветното легло е оформено по такъв начин, че да цъфти през целия сезон и за това е необходимо да изберете цветя с различни периоди на цъфтеж.

Избор на палитра и комбинации от цветове

Дори при правилния избор на сортове цветя, цветното легло ще изглежда окаяно, ако цветовата схема е неправилно избрана. Когато избирате божури в ярки бургундски нюанси, техните съседи трябва да бъдат червени цветя. Декоративните бели лъкове също са хармонично съчетани с тях. Кораловите и белите божури се допълват добре:

 • ириси,
 • мак,
 • мъдрец,
 • орлови нокти,
 • камбани,
 • кървавочервена хехера,
 • тъмно червен карамфил.

Комбинацията от нежни розови пъпки с берберисови храсти и декоративна зеленина на туя изглежда привлекателна.

Как да засадите божури в цветна леха

За да могат божурите в цветната леха да радват с буен цъфтеж всеки сезон, е важно да се вземат предвид не само комбинацията с други цветя, но и правилата за засаждане. Едно от основните условия е подготовката на ямата за кацане. Дупката е направена на дълбочина 70 см и диаметър 70 см. На дъното трябва да бъде положен дренаж, за да се предотврати стагнацията на водата.

Схема и правила за кацане

В ландшафтния дизайн се използват различни схеми за засаждане на божур. В съответствие с тях цветните лехи могат да бъдат вертикални, странични и централни. Те могат да бъдат повдигнати и правилни по форма, и оцветени, контрастни и монохромни на цвят. След като схемата е избрана и плътността на засаждане е изчислена, можете да започнете да създавате цветна леха.

Важно! Засаждането на храсти по хаотичен начин и с попаднали цветя няма да е добра идея.

Мога ли да засадя до рози

Опитните производители на цветя не препоръчват засаждане на рози и божури наблизо. Това се обяснява с факта, че и двете растения са самодостатъчни. За да създадете хармонична цветна градина, е по-добре да изберете една "кралица" на цветята.

Божури с рози в цветна леха

Освен това божурите имат гъста, гъста зеленина, която предотвратява изпарението на влагата. Това създава благоприятни условия за развитие на гъбични заболявания. В резултат на такъв квартал, когато божури и рози са в едно и също цветно легло, „царицата на цветята“ може да се разболее и да умре.

Божурите се развиват бързо и могат да се изтласкат и смачкат розата. Ето защо на въпроса дали е възможно да се засаждат рози до божури, недвусмисленият отговор е отрицателен.

Стратегия на засаждане в зависимост от комбинацията от растения

Какви цветя и растения се комбинират с божури беше споменато по-горе. Но това не е достатъчно, за да се получи красива цветна леха с божури. Необходимо е да се вземе предвид, че високите растения не покриват ниските и не ги засенчват. Също така е важно да знаете кои растения могат и не могат да се засаждат заедно.

Не забравяйте за периодите на цъфтеж. В противен случай в един период от време ще има буен цъфтеж на една част от цветното легло, а другата част от него ще бъде празна.

Засаждане на божури на нива

Многоетажният метод за оформяне на цветно легло се използва за големи пространства. Това ще ви позволи ефективно да комбинирате растения, които се различават по размер, форма, скорост на растеж и цвят.

Засаждане на божури

В този случай можете да използвате различни видове божури: дървесни и тревисти. В долната част на композицията се засаждат ниски цветя, като постепенно се увеличава височината им.

Можете да създадете многоетажни насаждения с рязък спад на височината на растенията. Тази техника се използва при декориране на стенни и ъглови цветни лехи. Също така е важно да се има предвид, че при оформянето на куполно цветно легло си струва да изберете растения с ясни ръбове, които могат да създадат купол.

Примери за най-добрите композиции

В ландшафтния дизайн божурите са много популярни, защото могат да се комбинират с почти всяко растение. В цветна леха такова цвете прилича на рубин, осеян с бижута.

Най-успешната комбинация се счита за засаждане на тези цветя в големи площи със зелена морава. Комбинацията от астилба с божури, маково семе, маргаритки, иглики, градински чай, камбани, ириси, трева и широколистни декоративни растения също е отлична. Миксборд лилиите се комбинират ефективно с божури.

Божури в ландшафтен дизайн

Цветно легло с божури е правилният избор за декориране на всеки ландшафтен дизайн. Те придават разкош, изискана красота на цветната градина и ще се превърнат в основната украса на личния парцел. Основното нещо е да знаете с какви цветя божурите се комбинират и органично да използват тяхната съвместимост.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми