Как да различим роза от шипка по листа

Розата и шипките са членове на семейство Розови и имат много прилики. Често недобросъвестните продавачи раздават разсад от дива шипка за скъпи сортове рози. За да не се заблудите при избора, е важно да можете да разбирате растенията и да знаете как да различавате роза от дива роза.

Как да определите дали на даден сайт расте роза или шипка

По време на цъфтежа е лесно да се разпознаят 2 вида: цветята на розата са пухкави, с много листенца, съцветието на шипките се състои от 5 венчелистчета.

Забележка! След цъфтежа, шипковият храст е покрит с големи червено-оранжеви полиспермни плодове.

Семейство Розови

Каква е разликата между роза и шипка

Шипката и храстовата роза имат много общи черти. Подобни признаци:

 • широколистни храсти с изправени издънки;
 • има видове катерене;
 • кореновата система е мощна, има дълбочина 40 см;
 • височината на храстите от 1,5 м;
 • издънки с тръни;
 • листата са дълги, перални;
 • яйцевидна листна плоча с назъбени ръбове.

Растенията могат да бъдат разграничени от много фактори, но за начинаещи цветари ще бъде трудно да направят това. За да не се заблудите и да купите сортово растение, при покупка те обръщат внимание на:

 • цвят на леторастите;
 • размера и местоположението на шиповете;
 • наличие на място за ваксинация.

Как да различа роза от шипка

Роза от диво растение може да се различи по някои характеристики. Основното нещо по време на покупката е внимателно да разгледате разсада и да наблюдавате растението през целия вегетационен период.

По време на цъфтежа

Розата е култивирана шипка. Доста лесно е да разпознаете растенията в момента, в който се появят цветята:

 • розата има декоративен вид. Съцветието има голям брой листенца, сърцевината рядко се вижда. Цветът на цветето е най-разнообразен;
 • цветята в градинската роза са с форма на стъкло или отворени в полукълбо, в дива роза цветята са прости, по-рядко двойни, розови или бели с подчертана сърцевина;
 • дивата култура цъфти веднъж годишно, градинската култура може да покаже своите цветя през лятото и есента;
 • след цъфтежа шипковият храст е покрит с червено-оранжеви сферични плодове. Градинската роза не образува плодове.

При закупуване растенията не могат да бъдат разграничени по тези характеристики, така че могат да бъдат разпознати по други характеристики. На първо място, трябва да попитате за ваксината. Присадените растения имат малка грудка в долната част на летораста.

Забележка! Собствено вкоренени видове рози не се присаждат, така че можете да ги разпознаете по цвета на леторастите и зеленината.

Цъфтящи рози

Как да се идентифицира по издънки

Неопитен производител може да разпознае растенията по издънките им. Декоративната култура има удебелени млади издънки с бургундски цвят. Докато растат, те стават дървесни и изумрудени.

Издънките на шипка са тънки, изправени, те могат да достигнат до 3 м. Младите издънки са боядисани в деликатен маслинов цвят, тъй като растат, долната част не се лигнифицира. Короната на изправения летораст се огъва леко.

Как да различим роза от шипка по листа

Също така, растенията могат да се различават по своята зеленина.

За ваша информация! Общото между тях е, че сложната зеленина е яйцевидна с назъбени ръбове, а листата са пера и дълги дръжки.

Типични разлики в листата:

 • благородна роза има голям, лъскав тъмнолистен лист, понякога с бургундски оттенък.На сложен лист има около 5 листа. Има и сортове, които имат 7 или повече листа. Това явление се наблюдава при катерещите сортове;
 • шипката има малък матов лист, боядисана е в бледозелен цвят. Броят на листата в сложен лист е не по-малък от 7 бр. Ръбовете на листната плоча са назъбени; може да има малки шипове.

Как се различава по тръни

Издънките по растенията са покрити с тръни. Единствената разлика е, че в градинска роза те са големи и рядко се засаждат, в диво растящ екземпляр те са с малки размери, но често разположени. Понякога чашелистчетата са покрити с тръни.

Как да разбера дали розата се превръща в шипка

Неправилната грижа, болестите и вредителите могат да провокират израждането на благородна култура в дива. Розата не променя външния си вид веднага, така че ако прераждането не бъде открито своевременно, тогава можете бързо да загубите декоративното разнообразие. Първите признаци на появата на шипка:

 • приосновните издънки са тънки, боядисани в бледозелен цвят. Може да се появи и на далечно разстояние от розовия храст;
 • издънката е покрита с множество малки тръни.

Шипка

Защо розата се превръща в шипка

Често, когато отглеждат рози, производителите на цветя забелязват, че след 3-4 години благородно цвете се развива в диво. Подобна неприятност може да се случи, ако:

 • шипковите пъпки останаха в запаса. Следователно, с растежа на розов храст, могат да се появят издънки на диво растение. С течение на времето по-издръжливият роднина бързо потиска растежа на присадената култура;
 • бяха нарушени правилата за кацане. Мястото на присаждане се задълбочава с 5-8 см. Ако се намира близо до повърхността, тогава разсадът ще бъде отслабен и издънките на дивата култура ще започнат да се развиват бързо и да потискат сортовия храст;
 • като запас е избран енергичен и бързо растящ екземпляр. В този случай свръхрастежът се появява в 100% от случаите;
 • храстът беше поразен от болестта. При заболявания има голяма вероятност за прераждане.

Превенция и корекция на ситуацията

За да може едно благородно растение да радва с цъфтежа си дълго време, е важно да започнете правилни грижи още от момента на засаждането на разсада. Какво се състои от:

 • овлажняване и разрохкване на почвата около храста;
 • своевременно отстраняване на плевелите;
 • редовна проверка за поява на растеж на корените;
 • хранене с минерален състав веднъж на 10 дни.

Ако розата е започнала да се преражда, тогава ситуацията може да се промени, както следва:

 1. Внимателно, опитвайки се да не повредите кореновата система, изкопайте почвата около храста.
 2. Намерете място за ваксинация.
 3. Намерете точката на растеж на шипките.
 4. Внимателно ги изрежете до основата.
 5. Третирайте мястото на среза с антисептичен разтвор.

Важно! Ако от корените се появят нови издънки, тогава те трябва редовно да се изрязват.

Корен растеж

Как да режем роза

За да може сортовото цвете с времето да не се превърне в диво, важно е да се спазват правилата за подрязване. Растението може да бъде рафинирано по няколко начина:

 • прищипване на издънки. След засаждането през пролетта растението ще расте бързо. През този период е важно да се наблюдава развитието на храста. Ако издънката се втурна бързо нагоре, тогава трябва да направите разрез на 4 листа навреме. След известно време растението ще започне симетрично да освобождава развити издънки;
 • резитба. През лятото те се отърват от стари, болни и неправилно растящи клони. Също така се изрязват издънки, които не цъфтят и удебеляват храста. Избледнелите цветя се отстраняват своевременно. Разрезът се прави на 0,5-0,8 см над бъбрека. През есента остават увехнали цветя, тъй като когато бъдат премахнати, растението започва да пуска нови издънки, които са нежелани през август.

По-нататъшни грижи

Необходимо е да се намери индивидуален подход към роза, предразположена към дива природа. Тя се нуждае от по-задълбочени, специални грижи: редовно хранене, защита от негативни фактори. Как да осигурим грижа за розата в този случай:

 • премахване на сортова трева, тъй като тя поема всички хранителни вещества;
 • периодично разхлабвайте почвата на стволовия кръг, така че почвата да е пропусклива за въздух и вода;
 • в началото на пролетта, провеждайте превантивни мерки срещу болести и вредители;
 • 3 пъти на сезон, за да се направи торене с минерален състав;
 • мулчирайте почвата с торф или изгнил компост;
 • поливане с утаена вода. В горещия период напояването се извършва 2 пъти седмично. За всяко растение се изразходват поне 5 литра вода;
 • извършват пролетна и есенна резитба.

Забележка! Не всички рози могат да станат шипки. Екземпляр, който расте от разрез, никога няма да се превърне в диво растение, но ще бъде по-уязвим за студените зими.

Навременната грижа е гаранция за ефектен вид на храста

Как да превърнем шипка в роза

Диворастящата култура е идеална като подложка за всеки сортов екземпляр. Ваксинацията се извършва от юли до август. Технологията за ваксинация е съвсем проста:

 1. Берат се зелени резници с няколко пъпки.
 2. Кореновата система на шипката е изложена, а шийката внимателно се избърсва с мека кърпа.
 3. На шията се прави Т-образен разрез с остър секатор.
 4. След като обърна кората, в разреза се монтира подготвена дръжка.
 5. Мястото за ваксинация е фиксирано с пластмасова лента.
 6. Поръсете инокулацията с мокра почва, така че да се намира на дълбочина 5-8 cm.

Отначало присаденото растение се полива обилно. Ако техниката на присаждане е била спазена правилно, то през есента градинската роза ще започне да расте. Преди зимата храстът се изпръсква и покрива със смърчови клони.

Важно! Екземплярите, присадени върху шипки, имат силни корени и устойчивост на студ. Но растението има недостатък - прераждане в див вид.

Присадена сортова роза скоро може да се превърне в шипка. За да се предотврати това, е необходимо да се разбере значението на правилната грижа, да се изрежат своевременно появяващите се издънки на дива роза и да се знаят разликите между двете сродни растения.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми