Зюмбюл в саксия: домашни грижи

Зюмбюлът е луковично растение, принадлежащо към семейство Аспержи. Ухае добре и цъфти прекрасно. Любителите на цветя са сигурни, че зюмбюлът в саксия ще ги радва с красиви цветя през цялата година. За да се постигне този ефект обаче е необходимо да се създадат оптимални условия за живот на растението. Флористи отбелязват, че само един вид от него е подходящ за отглеждане у дома, а именно ориенталски зюмбюл.

Колко време зюмбюлът живее в саксия

Родното място на "цветето Аполон", както се нарича зюмбюл по друг начин, се счита за Централна и Мала Азия, Китай, югоизточните части на Европа, както и източното Средиземноморие. При отглеждане на растение си струва да се помни, че обикновено достига височина 35-45 cm.

У дома може да се засажда само ориенталски зюмбюл

В оранжерии цветето цъфти през пролетта. У дома зюмбюлът е подходящ само за еднократна дестилация. За да могат луковиците да цъфтят допълнително, растението трябва да бъде трансплантирано на открито.

За ваша информация! Темпът на растеж у дома е среден, периодът на цъфтеж е 2 седмици.

Методи за размножаване

Независимото размножаване на зюмбюлите е дълъг процес, възможен само в оранжерия или градина, открити пространства.

Забележка! Появата на гризачи на мястото може да ускори цъфтежа, тъй като когато изядат луковиците, те стимулират активния растеж на нови клетки.

Честите начини за размножаване на цветя у дома са:

 • разрез или изрязване на дъното (възпроизвеждане от деца);
 • размножаване с листа.

В първия случай в луковиците се изрязват малки фунийки, след което се поставят в кутията с отворите надолу и се покриват с торба. Важно е дъното на саксията или друг съд предварително да е покрито с перлит. След 2-3 месеца средно при този метод на размножаване се появяват нови луковици.

Във втория случай два листа се отрязват от цъфтящо растение. Те трябва да бъдат разделени на няколко части, чиято дължина ще бъде най-малко 5-6 см. След това те се третират с разтвор на хетероауксин, засадени в контейнер с пясък. Дълбочината на засаждане е не повече от 3 см. След това контейнерът се покрива с торба и се поставя на хладно засенчено място. Корените и листата с описаната опция за отглеждане на зюмбюли у дома се появяват след няколко месеца.

Професионалните производители на цветя използват друг метод за размножаване на растения - семена. Това е много скъпо и сложно. Тъй като не е толкова лесно да се отглежда зюмбюл от семена, този метод не се препоръчва за размножаване на цветя у дома.

Как да изберем и подготвим луковици за засаждане

Изберете правилните луковици, преди да ги отгледате. Те трябва да бъдат:

 • плътен;
 • големи (най-малко 5 см);
 • здрави;
 • не гнило;
 • цяло.

Когато избирате луковиците, цветът на покривните им люспи ще показва какви ще бъдат цветята.Така че, отглеждането на сиво-кремаво показва появата на жълти съцветия, бордо - червено, светло сиво - бяло, люляк - розово, виолетово - синьо, виолетово и синьо.

Важно! Най-добре е да закупите луковици в магазини за цветя, където те вече са преминали през всички етапи на подготовка, обработка преди засаждане.

Самоподготовката на луковици зюмбюл за засаждане се извършва на няколко етапа:

 1. Изкопаване на основата от почвата за узряване.
 2. Сушене на луковиците при температура 25-30 ° C в продължение на две седмици.
 3. Намаляване на температурата до 22-25 ° C за две седмици.
 4. Съхранявайте луковиците на хладно място при 17 ° C, докато ги принудите.

При избора на саксия трябва да се има предвид, че тя трябва да е със среден размер. Желателно е тя да бъде снабдена с дренажни отвори отдолу. По-добре е да закупите почва за растението в цветарските магазини.

Зюмбюлът няма да расте в кисела почва

Забележка!Зюмбюлът не може да расте в кисела почва и затова е важно да се нормализира нивото на рН с вар или натрошен креда.

Принуждаване у дома: инструкции стъпка по стъпка

Принуждаването у дома е възможно само при стриктно спазване на препоръките, дадени от почти всички производители. Ако нарушите установените правила, поне едно от тях, целият процес ще слезе в канализацията и растението просто ще умре. Дори неправилно избраният посадъчен материал може да лиши начинаещия производител на надеждата да отгледа красиво цвете.

Дати на кацане

При форсирането е необходимо правилно да се организират два периода за растението - „зима“ и „пролет“, като трябва да се има предвид, че те няма да съвпадат с календарния сезон.

Когато засаждате зюмбюли, струва си да запомните, че преди да започне цъфтежа трябва да минат поне 14-15 седмици. Поради тази причина, ако желаното цвете трябва да се появи до 8 март, то се засажда през октомври, докато почвата за новогодишната красота се подготвя още в началото на септември.

Дълбочина на полагане на крушките

Също така е важно да се вземе предвид дълбочината на крушките. Тяхното засаждане се извършва на няколко етапа:

 1. Подреждане на дренаж в саксия, дървена кутия с височина 3 см, напълване с почвена смес и след това фин пясък.
 2. Разположението на луковиците с дъното им надолу на разстояние 3 см една от друга, притискайки ги в земята.
 3. Изсипвайки субстрата, набивайки го по такъв начин, че крушките да излизат на 1,5 см отдолу.
 4. Умерено поливане.
 5. Опаковане на контейнери в полиетилен, пренасяне на контейнера на хладно и тъмно място или място за съхранение на зеленчуци в хладилника за период от 6-10 седмици.

От време на време е необходимо да извадите засадените луковици, да ги поръсите с малко количество вода. Когато кълновете достигнат височина 3 см, те се преместват в полусянка. Докато расте, растението се поставя на светлина при температура 10-15 ° С.

За ваша информация!"Зимният" период не трябва да е твърде дълъг, тъй като това ще забави узряването на пъпките.

Всички тънкости на грижата за зюмбюл у дома

За красив цъфтеж на зюмбюли в саксии трябва да им се осигурят пълни грижи в домашни условия. Ако следвате препоръките за отглеждане, с течение на времето на цветята се появяват цветни стъбла и след това се образуват пъпки.

Забележка!Правилната грижа ще гарантира, че луковиците са в отлично състояние, което ще им позволи да се използват в бъдеще за размножаване на растения.

Здрава луковица зюмбюл

Поливане и пръскане

Започвайки да се грижите за цвете, не забравяйте, че то се нарича „дъждовно дете“. Ето защо почвата винаги трябва да е умерено влажна. По време на поливането течността се излива по краищата на саксията.

За ваша информация!Водата не трябва да влиза в пряк контакт с листа, пъпки, център на розетки или луковици.

Струва си да се следи дали водата се събира в тигана на саксията след поливане. Ако е налице, е необходимо да се отцеди излишъкът. В противен случай луковиците ще започнат да гният. Честотата на поливане се определя от производителя, който трябва да гарантира, че почвата не е пресъхнала.

Подхранване за буен цъфтеж

Най-често храненето на цветя през периода на цъфтеж е 0,2% разтвор на калциев нитрат. Помага да се поддържа красотата на пъпките за дълго време. Течните торове се прилагат върху мокра почва. Те трябва да се разреждат в съответствие с инструкциите на опаковката.

Подрязване на дръжките

След като зюмбюлът избледнее, стрелката се отрязва. Трябва да се има предвид, че разрязването трябва да се извърши преди образуването на семенните шушулки. В противен случай цветните дръжки ще поемат хранителни вещества от луковиците, като по този начин допринасят за смъртта им.

Температурен режим

Оптималната температура за зюмбюл е 22-24 ° C. Растенията не цъфтят и не се развиват в жегата и затова е важно да ги държите далеч от батерии, които отделят горещ сух въздух.

Важно! Перваза на прозореца през зимата не е най-доброто място за закрити цветя.

Осветление и допълнително осветление

С кратки дневни часове цветето се нуждае от допълнително осветление. За това се използва флуоресцентна лампа. Не трябва да поставяте растението под парещите лъчи, но определено ще хареса добро ниво на светлина.

Грижи по време на образуването на пъпки

Когато образува пъпки, цветето се нуждае от известни грижи. Състои се от:

 • премахване на избледнели пъпки, без да се увреждат съседни;
 • добавянето на течни минерални торове, предназначени за луковични растения.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Периодът на покой на цветето изисква подходящи грижи. Само спазването на определен алгоритъм от действия ще допринесе за възможността да се използват едни и същи луковици няколко пъти, за да се отглежда красиво цвете. Състои се от:

 • отрязване на дръжки;
 • поливане и прилагане на превръзка, докато листата изсъхнат;
 • премахване на изсъхнали листа;
 • изкопаване на крушката, отделяне на децата от нея;
 • сушене на луковиците в продължение на 5-6 дни, събирането им на хладно, сенчесто място до следващото форсиране.

За да могат растенията да цъфтят красиво в бъдеще, струва си да измислим как да трансплантираме зюмбюли. Трябва да им дадете време да свикнат с новия си дом. Цветята трябва да бъдат изложени на светлина поне 15 часа на ден. След 10 дни, ако тези условия са изпълнени, те могат да бъдат трансплантирани. В нова саксия зюмбюлът се поставя на хладно място и се полива само през тавата.

Зюмбюлите се трансплантират при определени условия

За ваша информация!Можете да подхранвате растението само три седмици след разсаждането.

Как да се грижим през зимата

След като научихме как се размножава зюмбюлът, струва си да се обърне внимание, че през зимата той не изисква специални грижи в условията на апартамента. Достатъчно е да се подготвите предварително за предстоящите студове, а именно да покриете коренището на растението с дебел слой от най-малко 25 см с изгнили дървени стърготини, изсушени листа, слама, игли.

Когато падне сняг, той се използва като допълнителна защита. След като се разтопи, си струва постепенно да отваряте корените на растението. Трябва да се внимава да не се ударят крехки израстъци. Обикновено се появяват, след като последният слой сняг се стопи.

Често нарастващи проблеми

Най-често срещаният въпрос е защо зюмбюлите не цъфтят. Този проблем възниква поради неправилно съхранение и обработка на посадъчен материал. Освен това е важно луковиците да се засаждат навреме, както в саксии, така и на открито, тъй като това също може да доведе до тяхната смърт.

Какви болести и вредители са опасни за цвете

Сред болестите, опасни за зюмбюлите от всякакви разновидности, има:

 • жълто бактериално гниене. Причинява втечняване на луковиците, което спира растежа на растението. Знак - сиви петна по листата;
 • паразитно апикално гниене. Възниква поради микроорганизми, които живеят в замърсена почва. Знак - унищожаване на листа, разпадане на корени;
 • мозайка. Характеризира се с появата на удължени светлозелени петна. Болестта води до смърт на растението;
 • сиво гниене. Характеризира се с появата на жълти петна, увеличаващи се по размер, след което придобиващи кафяв оттенък.

Обработката на зюмбюл трябва да се извършва дори с превантивна цел.

Най-често срещаните вредители, паразитиращи на зюмбюлите, са листни въшки, паякови акари, нематоди, мечки, цветни мухи. Техният вреден ефект върху растението е изчерпването му, появата на жълти листа и разпадането на корените. Важно е навреме да третирате цветя с инсектициди, за да предотвратите смъртта им.

Грешки в грижите и тяхното отстраняване

Грешките в грижите също водят до смъртта на растението. Таблицата показва основните, както и начините за тяхното отстраняване.

Проблем Как да поправя
Пожълтели листа Нормализирайте поливането, погрижете се за липсата на течения в стаята, където се намира растението.
Удължени накуцващи листа Нормализирайте нивата на светлина и времето на експозиция.
Липса на процес на цъфтеж Вземете предвид миналогодишните принудителни грешки, изберете само висококачествен материал за него.
Гниещи цветя Нормализирайте поливането, оборудвайте нормален дренажен слой.
Бързо падане на пъпки Нормализиране на поливането, контрол, така че водата да не пада върху пъпките.
Падане от крушката на цветна стрела Корекция на водния режим.

Зюмбюлът е красиво, жизнено растение. Той бързо ще облекчи депресията, ще се погрижи за създаване на добро настроение. Флористи препоръчват да се засаждат наситени цветове на зюмбюлите за хора, които не се различават в повишена активност. Развъждане на растения с нежни, светли нюанси на пъпки, трябва да сте подготвени за края на неприятностите в семейството. Освен това приятната миризма може да облекчи умората и да ви зареди с положителна енергия. Изборът на зюмбюли като подарък е най-доброто решение. Такъв подарък определено ще се хареса на близките.

гост
0 коментари

Орхидеи

Кактус

палми